Sistemul cardului de sănătate funcționează din nou, dar la „cotă de avarie”
Sistemul cardului național de sănătate a reînceput să funcționeze vineri după-amiază, pentru prima dată după 19 zile de blocaj. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate anunțaseră că joi se fac „testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual”. Sistemul a fost nefuncțional timp de 19 zile, fiind cea mai gravă avarie de la darea lui în folosință. Medicii au explicat că, în această perioadă, au fost nevoiți să trimită acasă o parte dintre pacienți, din cauză că riscau să achite din buzunar contravaloarea serviciilor care nu puteau fi înregistrate în sistem. Sandra Alexiu, vicepreședinta Societății Naționale a Medicilor de Familie, afirma vineri că sistemul a funcționat într-adevăr off-line și preciza că „noi funcționăm la cabinete cu niște limitări, dar funcționăm. Dar sistemul informatic nu este pornit, adică nu știu dacă au făcut testul sau nu, dar nu merge”.
Ministrul Sănătății a cerut un raport
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara joi seară că speră ca sistemul să fie funcțional cel târziu începând de luni. Sorina Pintea a mai spus că a fost informată că sistemul nu va funcţiona o perioadă deoarece există probleme tehnice şi a precizat că a solicitat un raport în acest sens: „Am fost informată în urmă cu 17 zile că sistemul nu va funcţiona o perioadă, pentru că este nevoie de un reset, pentru că există nişte probleme tehnice. Acest sistem a dat rateuri în ultima perioadă, destul de multe. (…) S-a comunicat foarte prost din punctul meu de vedere. Cele 17 zile au fost prea multe, în primă fază a fost vorba despre cinci-şase zile şi, pe bună dreptate, lumea a început să se revolte”.
Ministrul Sănătății mai spune că sistemul a fost subdimensionat, nu a fost asigurată mentenanţa, iar pe rol există un dosar penal pentru clarificarea unor aspecte. În privinţa modului de comunicare al CNAS, ministrul a cerut demiterea purtătorului de cuvânt al instituţiei: „Solicit acum, public, preşedintelui Casei, demiterea purtătorului de cuvânt”. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a declarat, miercuri, că „oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.
Medicii de familie riscă un blocaj financiar
Sandra Alexiu mai spunea că numărul pacienților care au fost trimiși acasă în această periodă fără să fie consultați este mic, dar confirmă că „pacienții sunt trimiși acasă de frica imputărilor. Pentru că, dacă cumva se interpretează eronat, noi toate astea le vom plăti din buzunar. Deși, conform legii, în momentul în care Casa de Asigurări declară că sistemul s-a oprit, atunci noi suntem absolviți de orice imputare pe perioada când nu funcționează. Dar ne e frică, că suntem pățiți”.
Medicul a explicat pentru ce mai sunt trimiși pacienții acasă: „că nu poți să verifici calitatea de asigurat, online, nu poți să validezi un card nou, pentru că acela se validează numai în online, nu poți să verifici dacă pacientul este internat în spital în același timp, ca să nu apară dubluri. Pacientul are dreptul să ia 7 medicamente decontate pe lună, atât decontează Casa de Asigurări. Dacă a fost la cardiolog și acolo i-a dat o rețetă cu 3 medicamente, mie îmi apare alertă, că sunt deja 3 medicamente, eu pot să mai dau maximum 4. Asta nu se poate vedea dacă sistemul nu funcționează”.
Sandra Alexiu a subliniat că problemele nu i-au afectat doar pe pacienți, ci și pe medici: „Din cauza faptului că nu funcționează, noi, medicii, nu am putut face raportările. Raportarea serviciilor medicale se face în primele zile ale lunii următoare – în primele 4-7 zile calendaristice noi trimitem în sistemul informatic tot ce am lucrat cu o lună în urmă. După ce trimitem în sistemul informatic, Casa emite un decont și pe baza decontului noi facturăm serviciile și trimitem la Casa de Asigurări. Iar pe baza facturii, ei ne trimit banii cu care ne întreținem cabinetul. În momentul în care sistemul nu funcționează, noi nu am putut face raportări. Dacă nu pot face raportări eu nu primesc decont, nu pot factura, dacă nu pot factura, nu primesc banii. Iar în contract scrie că CNAS trebuie să îmi dea banii până pe data de 18 a lunii. Astăzi suntem în 18. Noi nu am primit banii, nu pot să fac plățile la salarii, în condițiile în care eu am salariați, trebuie să plătesc la ANAF la timp taxele, altfel am penalități. Eu nu pot să plătesc din cauză că nu am primit banii de la Casă”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.