ANALIZĂ. Lichidarea Tractorul Braşov a reprezentat un punct de cotitură pentru trecerea de la economia centralizată la cea de piaţă
Lichidarea Tractorul Braşov a reprezentat, în cei 30 de ani de capitalism pe care îi aniversăm în acest an, un punct de cotitură pentru trecerea de la economia centralizată la cea de piaţă, arată o analiză realizată de Wall Street.
În 2007, Uzina Tractorul, una dintre cele mai mari întreprinderi de stat, susţinută în perioada comunistă şi după prin ajutoare de stat, a intrat, alături de alte companii falimentare de stat, într-un pachet de lichidări voluntare coordonat de instituţiile statului. Multe dintre acestea erau companii care nu reuşeau să facă faţă concurenţei din partea celorlalte societăţi din piaţă.
Practic, lichidarea Tractorul a fost de la început atipică, în condiţiile în care s-a desfăşurat după o procedură diferită, special concepută pentru astfel de proiecte şi nemaiîntâlnită până atunci pe piaţa de insolvenţă din România. Aceasta a rămas, de altfel, cea mai mare şi mai rapidă lichidare din ţara noastră.
„Pentru câştigarea licitaţiei proiectului s-a muncit şi zi şi noapte timp de două săptămâni, iar membrii echipei şi-au pus la bătaie toate bunurile personale ca garanţie pentru reuşita acestui proiect, care era atât de mare încât nimeni nu credea că CITR o să câştige. După câştigarea proiectului, s-a lucrat la foc continuu, au fost luni de nopţi nedormite, de alergătură pe culoarele imense ale fabricii, de muncă non-stop, de analiză, strângere de informaţie şi de coordonare între echipa de proiect şi cele câteva zeci de angajaţi ai fabricii care mai rămăseseră la ajungerea CITR acolo. Poveştile spuneau că nu era familie în Braşov care să nu aibă un angajat în compania Tractorul. Era o adevarată comunitate în jurul întreprinderii, iar asta se vedea. Era nevoie să redai ceva comunităţii. Angajaţii fabricii erau oameni dedicaţi proiectului, care au înţeles obiectivele CITR şi le susţineau, iar asta s-a văzut şi în rapiditatea cu care a fost închisă procedura”, afirmă specialiştii CITR.
Performanţa a fost cu atât mai notabilă cu cât termenul impus în procedura de lichidare a fost de 6 luni.
Activ de 77 milioane de euro
Lichidarea rapidă a uzinei Tractorul a făcut ca CITR, liderul pieţei de insolvenţă în Transilvania, să ţintească aceeaşi performanţă la nivel naţional şi, astfel, acesta a ajuns să restructureze Cemacon, o altă companie de mare succes astăzi.
„Având în vedere dimensiunea activului şi timpul scurt pentru finalizarea procedurii, promovarea Tractorul s-a început încă din prima clipă în care am fost desemnaţi în proiect, astfel încât la venirea primilor investitori interesaţi, era finalizat şi procesul de evaluare. Valoarea la care a fost tranzacţionat activul a fost una semnificativă, de 77 milioane de euro, care a fost şi valoarea de evaluare a activelor”, subliniază specialiştii CITR.
Tranzacţia a fost confirmată de Comisia Europeană. Drept urmare, în locul fostei uzine s-a dezvoltat cel mai mare complex rezidenţial din Europa Centrală şi de Est. Faptul că investiţia cuprinde şi un centru comercial, arată tranziţia clară dinspre uzina veche, care nu mai ţinea pasul cu schimbările, într-un nou proiect, în acord cu cerinţele consumatorilor.
Astfel, lichidarea Tractorul marchează finalul unei epoci a companiilor de stat ineficiente şi începutul uneia noi, de trecerea la economia de piaţă, în care cerinţele consumatorilor dictează investiţiile.
„Povestea Tractorul se mai evidenţiază şi prin faptul că lichidarea s-a făcut după o procedură specifică, altă legislaţie decât cea a insolvenţei, deoarece făcea parte dintr-un pachet de lichidări voluntare organizate de stat. Faptul că activul Tractorul a fost salvat diferenţiază cazul de alte falimente răsunatoare ale vremii, printre care amintim Compania de utilităţi din Cluj-Napoca, Uzinele Electroputere Craiova, fostele uzine 23 August – devenite Republica, Metalurgica Aiud etc.”, concluzionează analiza.
Din portofoliul CITR, printre cele mai mari insolvenţe se numără, în afară de Tractorul, CUG Cluj, Remat-uri, Metalurgica Aiud şi Uteps Alba Iulia.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.