Educaţie

BRAȘOV. Secretele tânărului care spulberă mitul „tocilarului” palid și sedentar

  • Darius-Cupu_269759.jpg
 

Darius Sebastian Cupu este unul dintre cei patru absolvenți de liceu din județ care au obținut 10 pe linie la examenul de Bacalaureat din această sesiune. Ce îl diferențiază pe tânăr față de cei care au atins aceeași performanță este faptul că în catalogul clasei a XII-a E de la Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș în dreptul numelui său tronează doar medii de 10. Iar pentru ca totul să fie și mai special, Darius Cupu este handbalist de performanță, practicând acest sport de tot atâția ani de când a intrat la școală.

Darius este fiul lui Lucian Cupu, lider sindical la Nitramonia-Rompiro și vicepreședintele filialei Brașov a CNS Cartel Alfa. Tatăl este, evident, foarte mândru de băiatul său cel mare, dar nu își arogă merite pentru realizările acestuia. „Este munca lui, a muncit enorm, cu pasiune, și face și sport de performanță. În ultimii trei ani a participat la olimpiada națională de limba franceză și anul acesta a venit și cu premiul al III-lea. A terminat a XII-a cu 10 pe linie, dar joacă și handbal la loturile naționale de juniori. Când a făcut majoratul, nu a vrut alte cadouri decât cărți”, ne-a spus tatăl lui Darius. Lucian Cupu a subliniat că, deși fiul său ar putea fi student la aproape orice universitate din lume, a ales să rămână în țară: „Ar fi venit la Brașov să facă facultatea, dar numai pentru a putea continua să se pregătească și la nivel înalt în handbal. Din păcate, Centrul Național Olimpic pentru Tineret s-a desființat, așa că va da admitere, chiar dacă a luat Bac-ul cu 10, la Drept în Sibiu, la Universitatea «Lucian Blaga», unde să încheie junioratul ca handbalist. Mi-a spus că masteratul vrea să-l facă în străinătate, probabil în Franța”.

„Sportul m-a ajutat să-mi controlez emoțiile”

Lucruri pe care ni le-a confirmat Darius. „Mă așteptam la note mari, dar sincer nu la media 10, mai ales la română , unde știam că este foarte greu să iei nota maximă. La istorie și geografie mă așteptam la nota 10 . Am învățat pe tot parcursul celor 4 ani de liceu, însă ultimele 4 săptămâni au fost foarte intense, pentru că mi-am dorit foarte mult să depășesc media 9.50. Am muncit mult și cred că Bac-ul este încununarea acestei munci. Cu siguranță, profesorii pe care i-am avut au un rol esențial în aceste rezultate, la fel ca și sportul pe care îl practic de 12 ani și care m-a ajutat să-mi controlez emoțiile. Cred că experiența olimpiadelor de franceză a fost și ea una importantă pentru că așa mi-am dat seama că mă pot bate cu cei mai buni și că mă pot depăși pe mine însumi. Mă bucur enorm pentru acest rezultat și abia aștept să mă bucur de vară”, ne-a mărturisit tânărul.

Ce sfaturi are pentru toți părinții

Darius Cupu este golgeterul echipei de juniori I a CSS-ului din localitate, notează HandbalMania. Tânărul a făcut primii pași în sala de handbal în clasa I. „Adevărul e că tatăl meu, jucând fotbal, a încercat să mă îndrepte către acest sport, dar nu mi-a plăcut și nici nu pot spune că eram talentat. Așa că, după vreo 2-3 antrenamente, m-a dus imediat la handbal. Handbalul mi-a plăcut imediat, mi s-a părut mult mai dinamic: toată lumea atacă, toată lumea se apără…”, a povestit Darius, pentru site-ul amintit.

Cum explică faptul că 12 ani de handbal au fost tot atâția de rezultate de excepție la școală? „Eu cred că învățatul și examenele pun o mare presiune pe noi, așa că sportul se dovedește un element care echilibrează balanța, ne învață să ne stăpânim emoțiile și să luăm cele mai bune decizii în momente de criză, reușind, în același timp, să defulăm. Eu, unul, uitam de tot în timpul antrenamentelor. Fără handbal, fără meciurile strânse pe care le-am jucat, cu siguranță nu aș fi reușit să iau notele astea, pentru că Bac-ul ne supune unui stres enorm. La început a fost greu să-mi gestionez timpul, însă părinții mei m-au făcut să realizez de unul singur că handbalul nu merge fără școală. În 12 ani de când fac handbal, nu cred că am lipsit de la 20 de antrenamente și am ratat un singur meci, din cauza unei accidentări, eu jucând la două grupe de vârstă. La fel și la școală, am încercat mereu să fiu cel mai bun, chiar dacă lipseam. Cu muncă multă și cu dedicare, se pot face foarte multe lucruri. Sfatul pe care l-aș da eu părinților e să își trimită copiii la sport și să nu le ceară cu atâta înverșunare performanța. Important e ca ei să facă mișcare și să învețe, întâi și întâi. Mai cred că trebuie să depășim mitul «sportivului incult» și să nu ne bazăm doar pe sport, ci și pe școală”.

Pe lângă școală și handbal, Darius citește foarte mult. „Aș sta toată ziua să citesc. Mai joc și tenis de câmp când am timp și îmi îmbunătățesc tot timpul engleza, franceza, iar în vara asta vreau să încep spaniola”. El are de gând să continue cu handbalul și la seniori. „Așa sper, că mi-ar părea foarte rău de munca depusă în acești ani. Știu că în România este foarte greu să ajungi să joci, chiar și în liga a doua, pentru că sunt foarte puține echipe. De aceea, școala va fi pe primul loc, dar eu sunt dispus să muncesc la fel de mult ca și până acum și, dacă mi se vor arăta oportunități cu handbalul, cu siguranță voi face tot ce îmi stă în putință să le fac pe amândouă”, a mai spus făgărășeanul de nota 10.

Citiți și:

Update BAC 2019. Patru tineri cu 10 pe linie la BRAȘOV!

BAC 2019. Județul BRAȘOV, în top 10. Totuși, avem licee cu 0, 1 sau 2 promovați


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button