5 semne de KITSCH ale design-ului de interior din 2019! Vezi AICI dacă te recunoști în următoarele afirmații…
Dacă până acum asociam kitsch-ul cu clasicele simboluri din perioada comunistă precum: Mileurile, Covorul cu Răpirea din serai sau bibelourile, în ziua de astăzi, dacă este să ne orientăm după definiția kitsch-ului, avem alte obiecte sau motive de decor care predomină aproape în casele fiecăruia, chiar și în 2019.
Stilurile sunt destul de dificil de catalogat, tocmai datorită faptului că mereu cineva vine cu o variație sau o ramură nouă de tendințe prin care reimaginează caracterul unui stil anume. Fără prea multe alte cuvinte pompoase, acest lucru înseamnă că ori de câte ori cineva are o idee cum să aranjeze ceva rezultatul poate fi numit drept un fel de stil.
Cu siguranță acum te întrebi care este definiția kitsch-ului? Cum știm că ceva este kitsch? Kitsch-urile pot fi scumpe? Ei bine, prin kitsch în design-ul de interior putem înțelege orice ÎNCEARCĂ să imite un stil celebru, dar care nu este realizat cu scopul de a însemna ceva și a fi interpretat ulterior.
Iată în continuare câteva exemple care te vor ajuta să-ți formezi o idee despre acest stil aparate în design-ul de interior al zilelor noastre. Da, kitsch-ul este un stil, doar că un stil… aparte.
Știi că ți-ai amenajat casa „kitschy” atunci când modernismul combinat cu motive clasice merge de minune cu operele de artă și citatele motivaționale.
Atunci când nu ești deloc hotărât ce vrei, ai șanse mari să îți atragă privirea totul, mai ales atunci când rațiunea dispare în momentul în care absolut toate acele lucrușoare te măgulesc cu drăgălășenia, exotismul sau aspectul lor nonconformist. Nu de multe ori tindem a ne inspira din reviste sau imagini populare de pe internet pentru a concepe chiar în propriul cămin un design „perfect pentru mine” ei bine… doar partea cu „pentru mine” este adevărată. Vezi, designul adoră consecvența, adică, dacă vrei să fi modern, atunci încearcă să ai totul modern, dacă nu, inevitabil ajungi să dai în kitsch.
Odată, cineva ți-a zis că exagerezi cu plușurile. În a doua secundă ai decis că nu ai nevoie de atâta negativism în viața ta…
Plușurile sau orice alte obiecte „drăguțe” sunt o soluție universală pentru decorarea unei camere cu fericire, bunăstare și confort, asta desigur dacă îndrăgești astfel de obiecte. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, sau perceput drept o reminiscență din copilărie. În multe dintre amenajările interioare actuale se regăsesc astfel de motive, dar, diferența dintre un design de interior firesc și unul kitsch, în ceea ce privește plușurile, este pur și simplu o chestiune de număr. Astfel, dacă camera ta este reprezentată de tot felul de animale sau figurine, în mod clar acea persoană avea dreptate.
Cine spune că maro și galben nu se potrivesc? Ipocriții!
Libertatea de exprimare cuprinde multe exemple în care opinii total nepopulare au devenit credințe și trenduri de mare vogă în 2019. Gamele cromatice nu sunt nici de cum o excepție, tocmai de asta, negrul, albul și pastelurile de bun gust au devenit plictisitoare. Un aer nou, o atmosferă inedită este dată și de către culori mai puțin convenționale.
Pe o altă notă mai puțin sarcastică, dacă vrei să ai o cameră care să exprime tot felul de elemente din natură… mediocre din punct de vedere estetic, dar care într-adevăr, au o gamă cromatică consistentă, ai ca exemplu: copacii cu frunzele ofilite, algele dintr-un puț sau orice altceva ce exprimă imagini cu o reputație de trecut cu vederea.
„Pereții mei sunt plini de povești”
Kitsch-ul nu constă în faptul că alegi să-ți expui un tablou sau orice altă decorațiune pe perete, până la urmă peretele este un loc ideal și de maximă prioritate atunci când se pune problema decorului. Problema însă apare odată ce acele decorațiuni depășesc pragul firescului, adică avem un întreg amalgam de figuri, forme culori și însemnătăți, fiecare divergentă una de cealaltă. Cât timp nimic nu are sens din ceea ce facem, atunci simpla nevoie de a umple un gol înseamnă Kitsch.
„Vezi canapelele alea? Anilină curată!… și ceva vinilin”
Cel mai clar indicator al kitsch-ului este opulența prin minciuni. Altfel spus, atunci când un obiect este bazat pe pe ceva ce are reputație bună, este cunoscut și costă mult, inevitabil vor apărea și reproducerile mai puțin calitative. Deținerea conștientă, cât și inconștientă de astfel de reproduceri nu semnifică decât o nevoie de emancipare și satisfacere a unui ego. Indiferent că este vorba de spre mobila de lemn care imită piesele regale din secole trecute sau piese de decor ce reprezintă figuri celebre, toate acestea nu fac decât să se folosească pe nemerit de reputația pe care a dobândit-o un alt obiect sau persoană.
În cele din urmă, adevărul este că Kitsch-ul mai poate fi văzut drept varianta de buget a unei idei, idei din care face parte și arta de a decora. Astfel, dacă chiar dorești ceva autentic atunci când pui problema unei amenajări, un design de interior pentru case și vile este, incontestabil, cel mai corect realizat de către ochiul unui designer profesionist.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.