Economic

Economistul-şef al BNR susţine că tinerii care se nasc departe de oraş au „din start” mai puţine şanse în viaţă

 

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a afirmat, astăzi, la prezentarea concluziilor unui raport privind starea învăţământului preuniversitar, realizat de Societatea Academică din România, că tinerii care se nasc departe de oraş au „din start” mai puţine şanse în viaţă.

„Cea mai importantă concluzie a studiului mi s-a părut aceea că localizarea elevilor în zone defavorizate este principalul predictor al performanţei şcolare şi al ratei abandonului şcolar. Cu alte cuvinte, dacă ai nenorocul să te naşti într-o zonă izolată sau săracă sau departe de orice centru urban, şansele tale în viaţă sunt reduse din start. Şi aici vorbim de un principiu constituţional, egalitatea de şanse, care merge dincolo de sfera economică şi merge în sfera socială, în zona politică şi aşa mai departe”, a declarat Valentin Lazea.

Educaţia are legătură cu toţi cei trei factori care influenţează Produsul Intern Brut – capitalul, forţa de muncă şi productivitatea.

„BNR este profund implicată în problemele societăţii româneşti, educaţia fiind fără doar şi poate una din cele mai importante probleme. Preocuparea noastră, a Băncii Naţionale, pentru problematica educaţiei, este strâns legată de efectele economice ale educaţiei. După cum ştim, creşterea Produsului Intern Brut implică trei factori: factorul capital, factorul forţă de muncă şi factorul productivitate. Educaţia este un ingredient esenţial pentru fiecare din aceşti trei factori şi nu putem concepe o societate cu o creştere rapidă a PIB dacă nu avem o îmbunătăţire corespunzătoare a educaţiei”, a subliniat oficialul.

În prezent, în România, unul din cinci tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nu este nici angajat şi nici nu urmează vreo formă de instruire profesională.

„Gândiţi-vă cât ar putea să beneficieze economia şi Produsul Intern Brut dacă aceşti 730.000 de tineri ar fi în câmpul muncii”, a precizat Valentin Lazea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button