Politic

O mânăreală guvernamentală

 

Luni, 24 iunie, pe site-ul Guvernului, la secțiunea „Comunicate și acte ședință de Guvern”, a apărut o „Informație de presă privind proiectele de acte normative care vor fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 25 iunie 2019”. Erau enumerate acolo un proiect de lege, șapte proiecte de hotărâri și două memorandumuri. La ședința de Guvern de a doua zi, surpriză! A apărut ca din senin o ordine de zi „suplimentară”, cuprinzând nu mai puțin de 10 ordonanțe de urgență! În limbaj de cartier, asta se cheamă o mânăreală.

Printre cele zece ordonanțe de urgență este și aceea privind adoptarea Codului Administrativ. Trebuie spus, întâi de toate, că emiterea acestui act n-a reprezentat nici o urgență reală, astfel încât Guvernul condus de d-nă Dăncilă a mai încălcat o dată Constituția (ca și în cazul altor OUG-uri), care prevede următoarele: „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.

În al doilea rând, adoptarea Codului Administrativ prin ordonanță de urgență este o sfidare a Curții Constituționale (care a dat o decizie de neconstituționalitate în acest caz), a Parlamentului (unde este în procedură un proiect legislativ cu același subiect) și a contribuabililor, care sunt obligați să achite costurile aplicării acestui act.

În afară de forma adoptării, acest Cod are și probleme de fond. Una dintre ele este introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate. Va să zică, în loc să elimine pensiile speciale și să instituie principiul contributivității pentru toată lumea (eventual, cu câteva excepții, foarte bine argumentate, pentru cazuri care chiar binemerită de la patrie), guvernarea PSD mărește în continuare numărul beneficiarilor acestora și (coroborat cu Legea pensiilor), sumele pe care le încasează!

Actualmente, numărul primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene este de aproximativ 6.500. Dacă-i adunăm și pe cei care au ocupat aceste funcții în ultimele trei decenii (și pentru ei operează această prevedere), ajungem la circa 20.000 de oameni. Calculând media de jos a pensiilor speciale pe care le vor încasa, rezultă că anual contribuabilii vor avea de plătit – minim minimorum – echivalentul a peste 170 de milioane de euro pe an, care se vor adăuga celor aproape 2 miliarde de euro, la cât se ridică totalul pensiilor speciale de până acum.

Spre comparație, Asociația „Dăruiește viața” construiește un spital de oncologie pediatrică având un cost estimat de 28 de milioane de euro. Adăugând și dotări de top, să zicem că ajunge undeva la 50-60 de milioane. Bani pe care îi strânge din donații. Ce spunea deunăzi premierul Dăncilă, referindu-se la construcția mult-promiselor spitale regionale? „Statul român nu-și permite”… Nu vi se pare o imensă bătaie de joc?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button