Pompa de umflat vorbe
Ambasada României la Beijing a postat pe internet o imagine cu actorii Jackie Chan și Ziyi Zhang („Tigru și dragon”, „Memoriile unei gheișe”, „Casa săbiilor zburătoare”) purtând ii românești. Ocazia? Din 2013, la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine” se sărbătorește anual, în 24 iunie, Ziua Internațională a Iei.
De altfel, în această zi, politicienii se înghesuie și ei să îmbrace ii, să se pozeze astfel costumați și să dea mesaje fierbinți de dragoste pentru această piesă de îmbrăcăminte și pentru tradiții, în general. Iată, de pildă, ce a transmis luni d-na premier Viorica Dăncilă: „Ia românească reprezintă simbolul unicității, creativității și continuității poporului român, este dovada măiestriei a generații de mâini dibace. Astăzi, de Ziua Universală a Iei, îndemn toate femeile să poarte cu mândrie ia românească, pentru a transmite întregii lumi frumusețea portului popular românesc. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să respectăm și să transmitem generațiilor următoare dragostea pentru ia românească, pentru simbolurile tradiționale, care întregesc armonios patrimoniul nostru identitar”. Adânc și original, nu-i așa?
Iubirea d-nei Dăncilă pentru ie este, de altfel, mai veche. La o „școală de vară” organizată de PSD pe litoral, a apărut alături de șeful dânsei de atunci, dl. Dragnea (cel care a pus-o prim-ministru, să nu uităm), ambii costumați în ii. În 24 iunie 2017, eurparlamentar fiind, a organizat la Bruxelles, colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, un eveniment intitulat „Ia – simbol al comunităților românești din Europa” (că românii de pe alte continente n-or avea și ei simbolul acesta…).
Ce face, însă, Guvernul condus de d-na Dăncilă pentru „a transmite întregii lumi frumusețea portului popular românesc”? Ne spune un deputat, Ionel Palar, membru al Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO. Dosarul pentru includerea iei românești în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii nu a fost depus la UNESCO din cauză că nu este gata, deși trebuia finalizat anul trecut. Și nu doar că nu e gata, dar este blocat, nici nu se mai lucrează la el. Dosarul trebuia realizat de Comisia pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, din subordinea Ministerului Culturii, dar care, din lipsa finanțării, n-a activat decât pentru foarte puțin timp, anul trecut, când toți politicienii erau obsedați „să facem ceva de Centenar”. Luna aceasta, comisia chiar s-a desființat, că avea mandat doar doi ani, și – curat ghinion! – nimeni din Ministerul Culturii sau din întreg Guvernul nu și-a dat seama de asta… Bine că au mereu la ei pompa de umflat vorbe!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.