Sănătate

BRAȘOV. Tot mai aproape de realizarea Spitalului Clinic Regional

  • cl1_269069.jpg
 

Reprezentanții firmei agreate de Primăria Brașov a prezentat, în ședința Consiliului Local din 24 iunie, raportul asupra Studiului de Prefezabilitate elaborat pentru construcția Spitalului Regional Brașov, studiu care este încă o etapă importantă în proiectul construcției viitorului Spital Regional Brașov. La ședința consiliului local au participat reprezentanți ai tuturo părților implicate în aceste proiect: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), municipalitate, Ministerul Sănătății, Ministerul Fondurilor Europene, Asociația Noul Spital Brașov, parlamentari.

„Consider că suntem într-o fază bună cu acest proiect, mai ales pentru că am reușit să ne încadrăm în graficul pe care ni l-am propus și până la sfârșitul lunii iunie să avem gata studiul de prefezabilitate. Azi a fost prezentat, vom face procedura de recepție zilele viitoare, după care vom intra în etapa următoare a consultanței BERD, în care ei vor selecta consultantul care va lucra la studiul de fezabilitate, care va da dimensiunea acestei investiții atât la nivel de construcție cât și de dotare, apoi vom putea detalia cu ministerul Sănătății care este partea fiecăruia în această investiție. Este un proiect major pentru Brașov și mă bucur să văd că este susținut de toată lumea, începând cu cetățenii, continuând cu factorii politici din toate partidele, atât la nivel local, cât și la nivel parlamentar, cu BERD-ul, partenerul nostru în multe proiecte importante ale orașului, și, nu în ultimul rând, acest proiect este susținut în mod activ de Ministerul Sănătății. Le mulțumesc tuturor pentru sprijinul de până acum și sper să continuăm împreună acest proiect astfel încât cetățenii din orașul nostru, din județul Brașov, dar și din județele învecinate, să beneficieze de servicii medicale de calitate. În același timp, vom apela și la sprijinul Ministerului Fondurilor Europene, doamna ministru fiind unul dintre susținătorii proiectului, încă de la început, dar mizez și pe sprijinul domnilor europarlamentari, care în timpul campaniei electorale, și-au arătat susținerea pentru acest proiect al Brașovului”, a declarat primarul George Scripcaru.

Nasser Massoud, directorul general al firmei britanice Concept Realisation, consultantul care a câștigat licitația pentru studiul de prefezabilitate a spus, la rândul său, că una dintre problemele sistemului de sănătate românesc este că situația actuală nu mai corespunde cu situația de la momentul în care acesta a fost construit.

„Speranța medie de viață se îmbunătățește, populația trăiește mai mult, bolile sunt altele și incidența cazurilor de un anumit tip va crește și mai mult în viitorii ani, ceea ce va duce la o creștere substanțială a cererii de servicii de asistență medicală specializate în cadrul sistemului de sănătate. Pe de altă parte, pacienții români sunt obișnuiți să fie internați cât mai mult timp înainte și după o operație, în timp ce sistemul medical actual păstrează doar cazurile acute în spital, în timp ce pacienții ceilalți sunt tratați în clinici sau acasă, pentru a nu bloca paturile de spital. Deoarece schimbările de acest fel necesită de obicei un timp considerabil de educație și o conștientizare a pacienților, am prezentat în planul spitalului o facilitate de servicii de urgență care include o unitate de asistență medicală primară de 24 de ore. Aceasta oferă asistență medicală primară cuprinzătoare, inclusiv intervenții chirurgicale de zi și spital hotel peste noapte. Este un concept nou în România și pentru a avea succes trebuie să ținem cont de o mulțime de factori foarte complecși, pe care i-am creionat în studiul pe care l-am efectuat și care vor fi și mai detaliați în studiul de fezabilitate”, a declarat Nasser Massoud.

„Ministerul Sănătății susține acest proiect, este alături de Primăria Brașov și vom continua, cu specialiștii din cadrul ministerului, împreună cu BERD, să susținem acest proiect. Avem strategia de sănătate prin care spitalul de la Brașov este unul fezabil și pentru care vom depune tot efortul pentru a-l realiza. În perioada următoare, vom fi alături de acest proiect în toți pașii săi de realizare”, a dat asigurări Avian Pop, consilier în cadrul Departamentului Monitorizare și Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătății, trimisul special al ministrului Sănătății la Brașov.

Venera Vlad, director asociat al BERD a continuat ideea: „Ca urmare a acestui studiu de prefezabilitate, care era necesar pentru demararea asistenței de pregătire a proiectului de către BERD, în cadrul grantului de 2,5 milioane de euro pe care noi l-am pus la dispoziția Primăriei Brașov. Noi vom lansa licitația pentru achiziția serviciului de consultanță, achiziție pe care estimăm să o finalizăm în aproximativ trei luni. Pregătirea unui proiect de asemenea anvergură înseamnă mai mult timp, pentru că nu este doar un studiu de fezabilitate, este un șir întreg de activități de pregătire tehnică, financiară, instituțională, juridică, studii de piață, analize asupra disponibilității resurselor locale etc, este un proces foarte complex, în care însă avem, până acum, o colaborare foarte bună, nu numai cu Primăria Brașov, ci și cu celelalte instituții relevante, în special Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor și Ministerul Fondurilor Europene. Sperăm să fie un proiect de succes, care să înlocuiască vechiul sistem de acordare a serviciilor de sănătate în România, și pentru aceasta trebuie să găsim în primul rând varianta optimă de finanțare pentru un efort bugetar cât mai redus pentru municipalitate și o calitate mare a serviciului medical”.

Cum va fi spitalul?

Amplasamentul noului spital va fi în vecinătatea Institutului de Cercetare – Dezvoltare al Cartofului, în zona unde Ocolitoarea Brașov intersectează E68 (spre Ghimbav). Distanța poate fi străbătută cu mașina, din centrul orașului până la locația propusă, în  10 minute, iar cu ambulanța, timpul până la spital este de 5 minute.

Consultanții au propus o clădire cu trei niveluri și un subsol, pentru a reduce costurile și a utiliza la maximum terenul aflat la dispoziție, dar și a eficientiza traseele medicale în interiorul clădirii. 

Subsolul va avea o suprafață totală de 11.196 mp, dintre care 9635,6 mp vor fi alocați spațiilor de depozitare, echipamentelor informatice și vestiarelor pentru personal.

Parterul va avea o suprafață de 34.724 mp, inclusiv un heliport pentru elicoptereEurocopter EC-135, care pot transporta 6 persoane. Din suprafața totală, 9.381 mp vor fi alocați alocați saloanelor cu paturi. La parter se vor afla primul triaj al pacienților (674 mp) și departamentul de urgențe (852,1mp), o farmacie, zona ambulatorie (5.248 mp), cu clinică ambulatorie, clinici specializate și îngrijire medicală de zi, zonă de servicii de medicină generală, imagistică medicală și endoscopie (5.707,7 mp), un laborator medical (570 mp), precum și zonă de magazine și restaurante (5.000 mp ).

Etajul al doilea, în suprafață totală de 16.433 mp va cuprinde spațiile pentru chirurgia de zi (989,3 mp), serviciile chirurgicale (1.631,5 mp), cardiologia invazivă și non-invazivă (1295,5 mp), clinica de nurologie (291,9 mp), unitatea de terapie intensivă (3,147,2 mp) și sălile de operație (3.990,4 mp).

La etajul al treilea, de asemenea cu suprafața totală de 16.433 mp, se vor afla anexele (3.000 – 4.000 mp), o zonă rezidențială (855,4 mp), o zonă destinată recuperării (850,2 mp), zona administrativă (1.167,4 mp), cea destinată cercetării, educației și pregătirii profesionale (390 mp), o zonă destinată serviciului de ambulanță (180,7 mp) și o unitate de întreținere tehnică și service (4.560 mp).

Ca număr de paturi, unitatea a fost structurată astfel: ATI – 60 de paturi,afecțiuni ale capului și gătului – 50 paturi, Neurochirurgie – 50 paturi, Oftalmologie – 14 paturi, ENT – 15 paturi, Chirurgie maxilo-facială – 25 paturi, Pneumologie – 10 paturi, Chirurgie toracică – 20 paturi, Chirurgie cardiovasculară – 17 paturi, Gastroenterologie – 10 paturi, Nefrologie – 23 de paturi, Urologie – 60 paturi, Chirurgie generală – 75 paturi, Ortopedie – 65 paturi, Chirurgie Plastică – 20 paturi, Unitate arși – 12 paturi, Chirurgie vasculară – 15 paturi, Dermatologie și boli venerice – 6 paturi, medicină internă – 80 paturi, Endocrinologie IDDM/NIDDM, Boli metabolice și de nutriție – 20 paturi.  Alergologie și imunologie – 5 paturi, Hematologie – 25 de paturi, Cronici/Acuți psihiatrie – 5 paturi, Chirurgie pediatrică  – 15 paturi, Pediatrie – 25 paturi, terapie intensivă pediatrie – 20 paturi, obstetrică-ginecologie – 25 paturi, Neonatologie – 12 paturi, Oncologie -25 paturi. În total, vor fi 854 de paturi la toate specialitățile. Suprafața totală alocată saloanelor și secției de terapie intensivă va fi de 5.029,1 mp.

Spitalul dispune de 150 locuri de parcare pentru pacienții de la Urgențe, 300 locuri de parcare pentru cei internați sau aparținătorii veniți în vizită, 150 petnru pacienții pe termen lung 200 locuri de parcare petnru personalul spitalului și 6-8 locuri de parcare pentru ambulanțe.

Reamintim că în urma discuțiilor demarate în anul 2017, Ministerul Sănătății a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafață de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului. Ordinul recomandă un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialităţi.

Contractul de consultanță BERD pentru construcția Spitalului Regional Brașov a fost semnat în 19 februarie 2019.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button