BRAȘOV. Cum evităm toxiinfecțiile alimentare, pe perioada verii
Inspectorii sanitar veterinari din județul Brașov au aplicat amenzi de 3.000 de lei, pentru lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, luna trecută, potrivit bilanțului făcut public de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
La nivel național, inspectorii ANSVSA au efectuat 12.131 de controale în unităţile din industria agroalimentară.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Cu ocazia verificărilor, s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Sfaturi pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare
Deoarece temperaturile ridicate favorizează apariția cazurilor de toxiinfecție alimentară, reprezentanții ANSVSA le recomandă brașovenilor și nu numai ca, în această perioadă, să acorde atenţie de unde cumpără produse alimentare, dar și modului în care le păstrează sau le prepară.
Ei le recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, fiind atenți la condiţiile de depozitare (temperatură şi igienă).
„Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0 grade Celsius – plus 4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub minus 12 grade Celsius. Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite”, mai recomandă inspectorii ANSVSA.
Produsele care au fost decongelate nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior. Alimentele alterate trebuie îndepărtate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
Fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a fi depozitate în frigider şi înainte de a fi consumate.
Controale periodice
În timpul controalelor la unitățile din industria agroalimentară, inspectorii controlează condițiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte); măsurile privind confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării; asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului.
De asemenea, interzic vânzarea şi punerea în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.