112

BRAȘOV. Întâi sună sirena de alarmare, apoi ni se spune să nu ne panicăm

 

Brașovenii din Răcădău s-au trezit astăzi (la propriu, cei aflați în vacanță) că din senin sună sirenele de alarmare. Primul semnal a venit la 8.45, următoarele două, consecutive, la ora 9.00, așa că panica s-a instalat. Oamenii s-au obișnuit deja (ceea ce nu e tocmai bine), cu „miercurea alarmelor” – de mai bine de doi ani, în prima zi de miercuri din lună, de la ora 10.00, ISU testează în toată țara funcționalitatea sirenelor, dar astăzi a fost vineri. E drept că și miercuri a răsunat sirena din partea de sus a cartierului Valea Cetății, dar la ora 13.00, cu un singur semnal, astfel că a fost doar o spaimă de moment, reactivată imediat la episodul „recidivant” de azi-dimineață.

Chestionați, reprezentanții ISU Brașov au declarat că nu este acțiunea lor, iar ulterior a venit o explicație de la Primărie: Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) face verificarea noilor sirene, dar se pare că a uitat să-i prevină pe cetățeni.

Astfel, potrivit lui Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al municipalității, sistemul de alarmare publică al Municipiului Brașov, compus din 32 sirene electrice de 5,5 kW și 18 sirene electronice a fost modernizat prin achiziția de cofrete de comandă care conţin câte 4 interfețe de comunicaţii, respectiv GSM, Radio, Internet şi circuit telefonic. În acest an au fost modernizate ultimele 6 sirene electrice de 5,5 kW, astfel încât, în acest moment sunt 40 sirene centralizate, care pot fi acționate prin radio sau GSM, în cazul producerii unor situații de urgență.

„Pentru recepția lucrărilor, personalul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență a desfășurat activități de testare a modului de funcționare, activități care vor continua și în perioada 23-25 iunie 2019. În acest sens, vor fi acționate prin pornirea sirenelor pe durate scurte de timp pentru verificarea sensului de rotație, a modurilor de comunicare, semnalizarea erorilor și diagnosticare sistem. Rugăm ca populația să nu intre în panică, aceste acțiuni fiind doar simple teste de funcționare”, mai spune Sorin Toarcea. Prea târziu avertismentul pentru cei din Răcădău.

Toarcea a reamintit semnalele de alarmare transmise prin intermediul sirenelor: 
 „ALARMĂ LA DEZASTRE” – compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
„ALARMĂ AERIANĂ” – compus din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
„ALARMĂ  PREALARMĂ AERIANĂ” –  compus din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
„ÎNCETARE ALARMĂ” – compus dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button