Crescătoriile neautorizate de câini, „fabrici” insalubre din care ies și pui bolnavi sau care nu sunt de rasă
Milioane de familii din România au cel puțin un animal de companie, fapt exploatat de conaționali dornici de îmbogățire facilă. Creșterea cererii de câini de rasă, dar nu neapărat cu pedigree, a condus la înmulțirea crescătoriilor neautorizate, în care maltratarea animalelor este la ordinea zilei.
Mai grav este că autoritățile nu fac nimic pentru a stopa fenomenul. Două astfel de „fabrici” ilegale de pui au fost filmate, pe ascuns, de reporteri PRO TV. După reportajul filmat cu camera ascunsă, unul din proprietari a făcut demersuri să intre în legalitate, deşi animalele lui nu au pedigree, iar legea interzice înmulţirea lor.
Crescătoriile neautorizate au împânzit țara și au devenit focare de infecție, în care nici părinții, nici puii nu primesc îngrijiri corespunzătoare, respectiv schema completă de vaccinare, microcipare, deparazitări interne și externe, hrană de calitate, mișcare etc.. Prin urmare, nu este de mirare că unii pui mor la scurt timp după ce ajung în brațele noilor proprietari, cărora nu li se oferă nici carnete de sănătate.
Cei mai mulți câini cu care se face trafic sunt cei de talie mică.
Dovada exploatării căţelelor a fost surprinsă de jurnaliștii PRO TV. Într-o încăpere plină de cuşti, aşezate una peste alta, precum bateriile de creştere a găinilor, sunt ținuți câte 5-6 pui, cu mamele lor. Toţi pregătiţi pentru vânzare.
Una dintre cățeluse avea probleme la ochi şi primea ceva îngrijiri medicale. În cazul ei, proprietarul a recunoscut că era sleită de puteri și că ar fi fost prea bătrână să mai devină mamă.
„A dărâmat-o că are şase pui. Este un pic mai bătrânică. După calculele mele – ar avea 60 de ani. Nu mai are forţă. O să treacă în boxa pensionarilor, ca să nu o montăm. Dacă o montăm, nu mai reuşeşte să ducă sarcina la bun sfârşit”, a mărturisit crescătorul.
Într-o altă crescătorie, puii de bichon sunt vânduți cu 600 de lei, iar cei de Terrier cu 1.000 de lei.
În curte avea aproximativ 100 de cățelușe. Astfel, dacă fiecare naşte câte 5 pui, profitul ajunge la 100.000 de euro. Banii ar fi chiar mai mulți, pentru că femelele sunt împerecheate de două ori pe an – fapt interzis de asociaţiile chinologice din întreaga lume.
„La 8 luni, poate să mai aibă un pui. După care un an de zile nu mai are voie să reproducă. Este un regulament aplicat la nivel mondial, nu numai în România”, a explicat Petru Muntean, vicepreședintele Asociației Chinologice Române, care s-a arătat îngrozit de imaginile surprinse cu camera ascunsă. „Tumoră a glandei lacrimale (n.r. în cazul cățelușei cu probleme la ochi). Aia trebuia operată. Vaaaai, vai, vai…”, a precizat specialistul.
„Nu sunt de rasă, sunt niște cățeluși albi și atât”
Vicepreședintele Asociației Chinologice Române susține că puii nici nu sunt de rasă. „Ăştia nu sunt câini de rasă (…) Sunt nişte căţeluşi albi şi atât. Păcăleşte lumea”, a explicat el.
Sesizată de echipa de la Inspectorul Pro, Autoritatea Sanitar Veterinară a mers în control la unul dintre crescători, în Sintești. „Nu era o canisă, nu era înregistrată sanitar-veterinar şi, de asemenea, animalele nu erau identificate şi înregistrate. Adică, nu aveau carnet de sănătate, nu erau microcipați”, a precizat, apoi, Rareș Hăbean, reprezentant ANSVSA.
Amenda aplicată a fost de 4.500 de lei, pentru că animalele nu erau înregistrate la un cabinet veterinar. Crescătorul a primit un răgaz de 15 zile să intre în legalitate. Dar, s-a trecut cu vederea traficul de animale. că patrupedele fuseseră deja înmulţite şi pregătite pentru vânzare.
Legea privind Protecţia Animalelor interzice reproducţia câinilor care nu au pedigree – atestate recunoscute oriunde în lume, care indică arborele genealogic al animalului.
În cazul reproducerii fără pedigree, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei, iar câinii pot fi confiscaţi. Dar, în cazul de faţă, legea nu a fost aplicată, spune Asociaţia Chinologică.
„Ceea ce văd eu este o fermă de înmulţire a câinilor. Această persoană trăieşte din vânzarea unor câini, aşa – zişi câini de rasă. Păcăleşte lumea. E o tristețe mare ceea ce vedem”, a subliniat Petru Muntean.
Reprezentanţii Asociaţiei Chinologice Române nu încurajează cumpărarea unui câine de pe internet. Este de-a dreptul imposibil, spun ei, ca un crescător corect să poată livra la orice oră, din zi şi din noapte, absolut orice rasă.
Oamenii ar trebui să se îndrepte către crescătorii autorizate. Prețurile sunt mai mari, dar puii sunt sigur de rasă și sunt oferiți sănătoși, vaccinați, deparazitați, cu documente.
Condițiile din crescătorii amintesc de coșmarul de la Prejmer
Situația în care sunt ținuți câinii în crescătoriile ilegale amintește de coșmarul descoperit la adăpostul din Prejmer, unde zeci de câini au fost lăsați să moară de foame și de sete chiar de către administratorul unității. S-a întâmplat în ciuda faptului că adăpostul era plin de hrană pentru câini, donată de diverși iubitori de animale. Doar 17 câini de acolo au mai fost găsiți în viață, la Rainbow Shelter și au fost repuși pe picioare la adăpostul Victory al Asociației Milioane de Prieteni. În acest caz, polițiștii au deschis o anchetă sub aspectul comiterii infracțiunii de „uciderea animalelor cu intenție, fără drept”, dar suspectul în caz, Bogdan Cepoiu, nu a putut fi arestat preventiv, deoarece pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este prea mică pentru a se justifica măsura preventivă.
Reportajul poate fi găsit AICI!
foto – arhivă
CITIȚI ȘI:
BRAŞOV. Administratorul adăpostului de câini de la Prejmer nu va fi propus spre arestare
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.