BRAȘOV. Strada Castanilor va fi reamenajată, vor dispărea parcările, iar râul Timiș va curge la vedere în zonă
Consiliul Local Brașov a mai primit o temă la care să cugete până la ședința ordinară din luna iunie. Este vorba despre indicatorii tehnico-economici aferenți realizării obiectivului de investiții „Reamenajare maluri canal Timiş, zona verde şi trotuare str. Castanilor”.
În fapt, specialiștii de la Serviciul Investiții din cadrul Primăriei Brașov propun, potrivit raportului de specialitate, reintroducerea râului Timiş in peisajul urban braşovean, în prima instanță pe strada Castanilor şi, ulterior, în alte zone cu potenţial.
„Această reorganizare a spaţiului public este menită să redea acea zonă pietonilor, la o calitate superioară și pe cât posibil, să limiteze extinderea unor insule de căldura ce ar putea fi generate în zonă, prin înlocuirea asfaltului cu materiale permeabile, naturale, care prin natura lor nu rețin căldura”, se arată în documentul citat.
Propunerile care stau la baza viitoarei amenajări sunt următoarele: reintroducerea unui puternic element al cadrului natural, „renaturarea” cursului râului Timiş precum şi reamenajarea profilului străzii Castanilor. Se vor amenaja de asemenea, malurile pârâului astfel încât acesta să devină accesibil cetățenilor, cu valoare atât arhitectural –urbanistică, cât și social-urbană. Pentru ca zona, odată cu amenajarea canalaului Timiș să se poată coagula într-un veritabil spațiu public, este necesară reamenajarea circulației pe strada Castanilor, prin eliminarea locurilor de parcare, astfel încât să se poată amenaja o promenadă precum și o importantă zonă de spațiu verde. Se va reface, de asemenea, iluminatul public astfel încât să pună în valoare noile amenajări, după cum notează reprezentanții Primăriei Brașov.
„Prin aceste măsuri se dorește redarea către public a unui spațiu urban cu calități reale de spațiu public la o calitate corelată cu standardul actual al municipiului Brașov, precum și reducerea amprentei termice a zonei prin introducerea unui luciu de apă și înlocuirea unei părți a carosabilului cu zona verde”, au notat autorii proiectului.
Tot ei spun că prin reamenajarea zonei verzi se vor aduce mai multe îmbunătățiri, printre care readucerea la suprafață a luciul râului Timiș și astfel se va combate problema insulei de căldură din zonă pe o lungime de 158 metri liniari prin descoperirea casetei de beton. De asemenea, se va realiza un taluz în trepte pentru a permite accesul la cursul de apă pe frontul adiacent străzii Castanilor, iar treptele vor avea lățimi diferite și vor juca rolul de platforme acolo unde lățimea sitului o permite. Malul vestic va fi astfel reamenajat încât să pară naturalizat cu taluz înclinat acolo unde permite terenul și rădăcinile copacilor existenți.
Nu au fost omise din proiect băncile pentru odihnă, coșuri de gunoi cu colectare selectivă, sistem de supraveghere video, acces internet (WiFi), cișmele cu apă potabilă, un sistem de irigare și o parcare de biciclete. Se va schimba și sistemul de iluminat, iar în zonă va fi reconfigurată zona pietonală, realizându-se un pavaj cu o lățime care va permite loc suficient pentru pietoni și bicicliști în detrimentul spațiului destinat parcării. La capitolul spații verzi este trecut gazon de tip „rolă”, fiind prevăzuți arbori și arbuști specifici zonei, care să aibă înălțimi atât cât să se integreze și să fie similare fondului existent. Aranjamentul va fi completat prin schimbarea pavajului pentru toată zona pietonală, respectiv 1.579 mp.
„Prin implementarea propunerilor mai sus menționate, strada Castanilor va deveni un spatiu public de o calitate ridicată, care va face legătura între Aula Universității și Filarmonica Brașov, un spațiu care delimitează și anunţă intrarea în țesutul istoric, permite reorganizarea fronturilor și circulațiilor de pe bulevardele 15 Noiembrie și Iuliu Maniu și îmbunătățește calitatea aerului în zonă şi in municipiul Brașov, prin reducerea circulației în zonă, fluidizarea acesteia, înlocuirea asfaltului cu materiale naturale, permeabile și luciu de apă, schimbarea destinației zonei, aceasta devenind interesantă pentru pietoni”, argumentează arhitecții Primăriei.
Limita între Est și Vest
După cum se știe, strada Castanilor este situată între Bulevardul 15 Noiembrie (zona Patria) și strada Iuliu Maniu (zona Ceasu’ Rău), iar prin reconfigurarea și modernizarea ei ar putea face o delimitare clară a Centrului Civic de cea a Centrului Istoric, „cu implicații asupra influențelor funcționale pe bulevardele Iuliu Maniu si 15 Noiembrie, modernist la Est de strada Castanilor și istorică la Vest de strada Castanilor”, după cum menționează autorii.
Aceștia adaugă în raportul lor către Legislativul local că oportunitatea realizării acestei delimitări prin reamenajarea străzii Castanilor o reprezintă curățarea râului Timiș și posibilitatea reintroducerii acetuia în peisajul urban.
„Orice curs de apă reprezintă o barieră naturală de care orașul este în situația în care poate profita pentru a stabili niște competențe clare pentru o arie centrală cu lipsa unei structuri clare. Brașovul poate profita de acestă intervenție pentru a-și întări strategia de reducere a mobilității auto în centrul istoric prin folosirea barierei naturale ca un bastion de apărare împotriva invaziei auto și prin delimitarea clară a unui tip de țesut modern (Centrul Civic) și un tip de țesut istoric (Centrul Vechi)”, potrivit documentului.
Valoare totală estimată pentru toată această aventură administrativă este de 2.439.281,00 de lei inclusiv TVA. Din această sumă, partea de construcții și montaj este de 1.741.218,71 lei, inclusiv TVA.
Așadar, dispar parcările din zonă, iar traficul auto ar putea fi restricționat. Bănuim că mai urmează alte proiecte care să rezolve, totuși, și această problemă, având în vedere că orașul este sufocat deja de mașini, care trebuie parcate undeva.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.