BRAȘOV. Donație pentru viață la Maternitate: Un incubator din gama de top, prin efortul organizației Salvați Copiii România
La Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” din Brașov au venit pe lume, în 2018, 4.281 de copii, dintre care 530 prematuri (o rată a prematurității de 12,38%). 89 de nou-născuți în 2018 au avut o greutate la naștere mai mică de 1.500 de grame. Între ianuarie și aprilie 2019, s-au născut 1.430 de copii, dintre care 200 prematuri (13,99%). 33 de nou-născuți în prima jumătate a lui 2019 au cântărit, la naștere, mai puțin de 1.500 de grame.
Toate acestea sunt date statistice care, analizate cu atenție, arată dimensiunea necesităților materiale pentru această unitate spitalicească, știută de toată lumea ca Maternitatea Brașov. Astfel, orice ajutor din partea comunității este cu atât mai mult de apreciat.
Organizația „Salvați Copiii România” a decis accelerarea programului de dotare a maternităților din România, astfel încât nașterea să nu fie discriminatorie și tuturor nou-născuților să le fie asigurată șansa la viață. În urma datelor centralizate și a solicitărilor primite, organizația a venit la Brașov, pentru a șaptea oară, cu un incubator performant în valoare de 26.530 de Euro, care a fost donat Secției de Neonatologie a Maternității Brașov. Acest aparat de ultimă generație ajută deja un copil născut prematur, cu o greutate de doar 560 de grame.
În total, investiția organizației neguvernamentale în aparatura medicală donată maternităților și secțiilor de terapie neonatală din județul Brașov se ridică la peste 190.000 de Euro.
„Salvați Copiii România a centralizat solicitările primite din țară și a făcut o analiză strictă, pentru că este greu să prioritizezi nevoile și să alegi maternitățile unde să faci primele investiții urgente. Iar criteriul este brutal: salvarea vieților nou-născuților prematur sau cu patologii grave. Este o responsabilitate pe care o împărtășim cu partenerii și susținătorii noștri, care au înțeles că situația este cu adevărat urgentă. Mizăm pe răspunsul acestora, ori de câte ori medicii ne cheamă în ajutor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii România”.
Organizația neguvernamentală precizată a demarat un plan de urgență, pentru a duce aparatură medicală esențială acolo unde nevoile sunt imediate: astfel, în 2019, 115 aparate vor ajunge la 49 de maternități.
„La unitatea noastră ajung cele mai grave cazuri din județ și din județele limitrofe, fiind unitate medicală de rang superior. Așadar, fiecare secundă contează pentru salvarea copiilor născuți prematur. Incubatorul performant donat de Organizația Salvați Copiii permite realizarea investigațiilor în același loc, fără să mai trebuiască să mutăm nou-născuții, care se află și așa în stare fragilă”, a declarat dr. Olimpia Petrescu, șef secție Neonatologie din cadrul Maternității Brașov.
Dotarea de la Brașov este parte a programului complex de combatere a mortalității infantile. În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.
„Atunci când gesturile bune vin împreună, rezultatul e o societate mai bună pentru toți. Eu sunt extrem de recunoscătoare Organizației Salvați Copiii România, pentru că m-a învățat să ajut, să mă implic în cauza copiilor născuți prematur. Este foarte important să ne implicăm în redirecționarea impozitului pe venit pentru că fiecare gest contează și numai împreună putem contribui la salvarea micuților prematuri”, a precizat Amalia Năstase, Ambasador al Campaniei de Reducere a Mortalității Infantile Salvați Copiii.
Urmează un ecograf de top
„Desigur că nevoia de echipamente există în continuare, ştim că e nevoie de un ecograf performant şi hotă de flux laminat. Ne-am făcut temele, aşa că le vom avea în vedere pentru următoarele dotări. Salvaţi Copiii, de 8 ani, şi-a făcut o prioritate din neonatologie, ne-am făcut o prioritate şi din a obţine finanţările necesare, au fost ani când bugetele de la Ministerului Sănătăţii şi CAS au fost puse în pericol şi atunci am intervenit şi noi, ne-am făcut o obişnuinţă din a ajuta secţiile de neonatologie cu echipamentele necesare, până când alte autorităţi o vor face. Anul acesta, vom achiziţiona 115 echipamente pentru 49 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi”, a afirmat Gabriela Alexandrescu.
După ce a vizitat maternitățile din țară cu ocazia campaniei Salvați copiii, Amalia Năstase le sfătuieşte pe femeile care trebuie să nască să o facă în spitalele de stat, „sfat care nu este valabil pentru multe alte domenii medicale, din păcate”.
Dr. Olimpia Petrescu a subliniat că acei copii care se nasc prematur nu pot să supravieţuiască şi să se dezvolte fără aceste incubatoare, menţionând că, înainte de această donaţie, secţia ATI era dotată cu 10 incubatoare, achiziţionate anul trecut cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov. Noul incubatot asigură condiţii de umiditate, căldură, transparenţă de acces la copil, astfel încât toate manevrele să se facă în condiţii de siguranţă.
La rândul său, managerul Maternităţii Brașov, dr. Mircea Preda, a menţionat că „Salvaţi Copiii România” este, de 6 ani, singura fundaţie „cu prezenţă constanţă în ceea ce priveşte ajutorul” pentru unitatea sanitară pe care o conduce.
„În urmă cu 6 ani, realmente, nu era nici un incubator ultraperformant la acel moment şi, datorită acestei organizații şi a politicilor de la nivelul CJ Braşov, am reuşit să creştem şi pe partea de dotare, şi pe cea de oameni. Suntem într-o poziţie fericită faţă de acum şase ani, când aveam nevoie ca 95% din echipamente şi mobilier să fie înlocuite. La ora actuală, necesarul ajunge la aproximativ 40%, incluzând şi clădirea care va intra în reabilitare anul acesta, şi pentru care vom avea anul viitor achiziţii şi de mobilier şi de echipamente. Sunt convins că undeva la sfârşitul anului viitor, acest procent se va inversa şi vom ajunge undeva la 95% din necesar acoperit”, a declarat dr. Preda.
Potrivit acestuia, rata de mortalitate infantilă a scăzut în ultimii ani, fiind, însă, în continuare relativ ridicată inclusiv din cauza transferurilor de cazuri din alte locaţii.
„Suntem printre puţinele spitale care nu refuzăm nici un transfer, indiferent din ce judeţ vine, chiar dacă vine de la sute de kilometri”, a adăugat directorul unității.
Prezent în conferința de presă susținută cu această ocazie, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea a precizat că proiectul de reabilitare a Maternităţii, cu fonduri europene, are o valoare de 26,5 milioane de lei, din care 8,3 milioane reprezintă contribuţia din bugetul judeţului şi, în prezent, se află în etapa de proiectare.
„După ce vom implementa proiectul, acest spital va fi unul de referinţă la nivelul României, unul dintre cele mai performate, dotate şi frumoase spitale din ţară”, a afirmat Veştea.
Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit
Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.
Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii România și-a asumat din 2010 o contribuție importantă pentru reducerea mortalității infantile în România printr-un program amplu, național, desfășurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităților cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuți prematur, dezvoltarea rețelelor specializate de suport pentru mame și copii la nivelul comunităților rurale, pregătirea cadrelor medicale și implicarea specialiștilor în îmbunătățirea politicilor publice și a serviciilor privind sănătatea mamei și copilului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.