Nenorocire în zona Padiș, în arie protejată!
Zona Padiș, din Munții Apuseni, este binecunoscută iubitorilor de drumeții montane. Aflat în ramura nordică a Munților Bihor (lanț al Apusenilor), Padișul este cea mai vastă zonă carstică din României și una dintre cele mai spectaculoase. Face parte din Parcul Natural Apuseni, arie protejată de interes național. Cetățile Ponorului, Cheile Someșului Cald–Poiana Vărășoaia, Cheile Galbenei, Cetățile Rădesei, platoul carstic „Lumea Pierdută” sunt „perlele” zonei, una deosebit de bogată în atracții precum peșteri, avene, doline, izbucuri, tinovuri, ponoare, canioane, chei, cascade. De asemenea, flora și fauna sunt deosebite.
Din nefericire, însă, ceea ce era un paradis natural tinde să devină încă un loc din lunga listă a celor grav afectate de intervenția distructivă a omului. În Padiș s-au închis mai multe trasee turistice, s-a interzis camparea și a început „festivalul” tăierii arborilor, al stivelor de bușteni, al utilajelor care transformă pajiști înverzite în noroaie și al mizeriei lăsate în urmă de muncitorii forestieri.
Iată ce scrie Raul Ionuț, un montaniard clujean: „M-am întors în Padiș să văd care-i situația cu atâtea trasee închise și cu interzicerea campării. (…) Drumul pe care în urmă cu câțiva ani mergeam cu mașina de oraș acum e impracticabil. Unele indicatoare turistice au fost rupte și îngropate în grămezile de bușteni. E un dezastru natural, într-un parc natural. Lângă indicatorul cu „zonă de conservare specială” se ridică grămezi de bușteni. Mai simplu: daca pui un cort de 1,5 metri pătrați seara și-l ridici dimineața, iei amendă. Dacă ieși de pe drum, iei amendă. Le strici drumul de utilaje. (…) Nu am dat de nimeni până acum de la care să primesc explicații. Tăietorii nu au vrut să stea de vorbă. Nu există panouri cu informații despre firmele care exploatează. Doar panourile cu «Drum închis» sau «Traseu închis». (…) Pentru cei care găsesc explicații și scuze, sesizarea nu e aberantă. Normal că trebuie degajată zona de copacii rupți de furtuni. Dar depinde mult ce lași în urmă. Încă nu am văzut exploatare forestieră care să curețe zona în urma ei. Deocamdată… motorina curge în ape, în pădure sunt roți de tractor, bidoane de motorină, recipiente de ulei și de benzină”.
Montaniardul clujean a făcut și fotografii care demonstrează dezastrul, pe platoul de unde se pleacă spre Cetățile Rădesei, în Poiana Vărășoaia și pe drumul de acolo spre Platoul Padiș și Ic Ponor.
Contactat de ziariștii bihoreni, directorul Parcului Național Apusei, Alin Moș, a declarat că nu a văzut imaginile, dar probabil este vorba despre îndepărtarea copacilor doborâți de o furtună din… septembrie 2017. La rândul lor, nici comisarii Gărzii de Mediu Bihor nu știau nimic de situație, până când montaniadul clujean nu a postat imaginile pe Facebook…
In imagini: cum este zona și cum era…
(Credit foto: Raul Ionuț – foto 1, 2, 4)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.