Politic

PSD: câteva declarații-cheie

 

Duminică seara, când rezultatele la alegerile europarlamentare și la referendum se estimau, și ieri dimineața, când estimările (inclusiv exit-poll-ul oficial) se dovedeau a fi fost optimiste în privința scorului obținut de PSD, câțiva social-democrați au emis niște declarații-cheie, zic eu. Unele care dau indicii atât asupra stării de lucruri din acest partid (dominat acum de confuzie, frustrare, neînțelegere sau chiar negare a realității de către unii dintre pesediștii de frunte, precum și de sete a multor baroni locali de a regla conturile cu Liviu Dragnea și cei din primul cerc de apropiați), cât și asupra felului în care se raportează la propriul electorat și la Uniunea Europeană.

Iar cea mai importantă declarație-cheie mi se pare cea a unuia dintre cei mai puternici lideri locali pesediști, Marian Oprișan, baronul social-democrat de Vrancea: „Luxul și prostia se plătesc, dl. Dragnea e istorie în România, trebuia să plece demult”. Și a adăugat, pentru a întări afirmația: „Ce spune Dragnea în PSD, după ce PSD a ajuns la 25% din voturi (n.m. – a coborât chiar la mai puțin de atât…) nu mai interesează pe nimeni. (…) Dragnea trebuie să plece! Nu mâine, nu după vreo negociere de culise, ci acum!”.

A doua declarație-cheie, ca importanță, este, în opinia mea, a celui considerat „creierul” politicii fiscal-bugetare impuse României de PSD, economistul Cristian Socol: „Votul românilor trebuie respectat. Emoția a trecut, să vedem și rațiunea. Destrucția am văzut-o, să vedem construcția. Partidele de opoziție trebuie să preia cât mai rapid posibil guvernarea și să aplice TOATE măsurile pe care au promis că le implementează în primele 24 de ore”. Aparent, această declarație contrazice poziția exprimată și de Liviu Dragnea, și de alții din jurul său, care au afirmat că PSD trebuie să păstreze guvernarea. Însă ea conturează un plan B, conform căruia părăsirea guvernării permite regruparea partidului, rezolvarea măcar a unora din problemele interne și, în același timp, preluarea unui discurs public de partid de opoziție, ofensiv, critic, nu reactiv, ca până acum. Astfel, s-ar crea posibilitatea ca actuala opoziție, trecută la putere, să deconteze până la alegerile locale și parlamentare de anul viitor, situația creată de guvernarea PSD: datoriile enorme accumulate prin împrumuturile făcute non-stop, deteriorarea indicatorilor macroeconomici, lipsa investițiilor publice ș.a.

Altă declarație-cheie aparține Gabrielei Firea: „La PSD s-a întors piramida partidului cu vârful în jos și tot partidul a depins de lider. Românii nu au fost atât de mult împotriva partidului, cât au fost împotriva conducerii. (…) De obicei, cei care pierd pleacă atunci când există onoare față de colegii de partid și față de țară”.

Și, în fine, inconfundabila Viorica Dăncilă: „A fi un bun roman nu înseamnă a fi un bun european”. În logica asta, împărtășită de mulți colegi de-ai dânsei, cine este bun european e un român rău. Poate chiar trădător de țară, mai știi… Unii nu se trezesc niciodată la realitate!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button