Zi de sărbătoare internaţională
Luna mai este dedicată sărbătoririi familiei, definită de Wikipedia drept „o formă socială de bază, realizată prin căsătorie sau concubinaj neformal, care unește pe soți (părinți) și pe descendenții acestora (copiii necăsătoriți)”. După Ziua Mamei în România, în prima duminică din mai, şi Ziua Tatălui în a doua duminică a acestei luni (când în multe ţări e Ziua Mamei), 15 mai, dată fixă, este Ziua Internațională a Familiei.
Ziua de 15 mai a fost declarată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională a Familiei, prin rezoluția 47/237, din 20 septembrie 1993, prilej care reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor din interiorul unei familii, precum și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile.
Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe țări de pe glob. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, cu susținere din partea Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit Ziua Familiei Române. În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment, tema din 2019 fiind „Familii și acțiunea climatică”, cu accent pe îmbunătățirea educației, a sensibilizării și a capacității umane și instituționale privind atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea, reducerea impactului și avertizarea timpurie. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.
.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.