Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Junii au coborât din nou în Cetate (galerie foto și video)

  • juni-parada-oficialitati (10)_266605.jpeg
  • juni-parada_266597.jpg
  • juni-parada2_266598.jpg
  • juni-parada1_266599.jpg
  • juni-parada3_266600.jpg
 

Peste 20.000 de persoane (din estimările Jandarmeriei Brașov) – localnici și turiști – au asistat astăzi la Parada Junilor Brașoveni, obicei tradițional unic în România, care se desfășoară în fiecare an, în Duminica Tomii.

Manifestarea celor șapte grupuri de juni a început în Piața Unirii. Cele şapte grupuri de juni s-au adunat, rând pe rând, într-o ordine bine stabilită, în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde s-au descoperit şi au cântat „Hristos a înviat”, pe o melodie diferită, cu sonorităţi aspre, marţiale, mai potrivite cu sorgintea lor militară. Fiecare grup i-a avut în frunte pe vătaful mare, vătaful mic, armaşul şi stegarul. Îmbrăcați în costume specifice fiecărui grup, au coborât spre centrul orașului călare pe cai împodobiți cu harnașamente din piele împodobite cu panglici tricolore și flori, parada fiind însoțită pe tot traseul de fanfara Academiei de Aviație „Henri Coandă” care a intonat diferite marșuri.
Ei au urmat itinerariul binecunoscut: Constantin Brâncoveanu, Şirul Gheorghe Dima, George Bariţiu, Mureşenilor, B-dul Eroilor. După ce au parcurs străzile din centrul istoric al orașului până la intersecția dintre Primărie și Prefectură, grupurile de juni s-au îndreptat pe str. Republicii, Piața Sfatului, Poarta Șchei.

Oficialitățile i-au întâmpinat anul acesta la Poarta Șchei

Aici există de trei ani Casa Junilor şi unde, pentru prima dată în ultimele decenii, au fost întâmpinați de oficialitățile orașului și județului, de parlamentari, europarlamentari, ministrul Culturii, Daniel Breaz, îmbărcat într-o cămașă populară, și alți politicieni. „E extraordinar că avem această sărbătoare care e un simbol al Braşovului şi e un lucru cert că de la an la an numărul turiştilor care vin special pentru acest eveniment creşte”, a spus primarul Braşovului, George Scripcaru (el însuşi membru al Junilor Bătrâni), după ce a gustat, conform tradiţiei, din ploscă.
După obicei, pe tot traseul, junii au salutat lumea cu „Hristos a înviat!”, vătafii şi armaşii ridicând şi buzduganul în semn de cinstire. Spectatorii, în număr impresionant, le-au răspuns cum se cuvine, i-au aplaudat, i-au fotografiat şi filmat. Din când în când, armăsarii, prea puţin învăţaţi cu călăreţii, cu mulţimea de oameni şi cu caldarâmul, mai ales piatra cubică de pe Republicii, s-au arătat mai nărăvaşi.

Reafirmarea dreptului cutumiar pe aceste meleaguri

Impresionanta paradă călare prin tot oraşul, semnificând victoria românilor din Şchei asupra locuitorilor din vechea Cetate, avea loc în vechime în Miercurea Luminată, dar din motive evidente a fost mutată în ultimele decenii duminica. „Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că noi, Junii, coborâm în Cetate pentru a reconfirma, reafirma, an de an, dreptul nostru cutumiar pe aceste meleaguri”, afirmă preşedintele Junilor Dorobanţi, Florin Nistor.
Parada a continuat spre Piața Unirii, pe străduțele din Șchei, până la Pietrele lui Solomon.
Aici, junii s-au prins în hora lor neîncheiată și au aruncat buzduganul, iar petrecerea continuă și la această oră, într-o serbare câmpenească.

 

Detalii despre semnificațiile și istoria acestei tradiții:

BRAȘOV. Parada călare a Junilor e mai mult decât un spectacol


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button