Cresc amenzile pentru neregulile din sistemul sanitar
Cei care încalcă regulile privind preluarea şi tratarea bolnavilor, cele de igienă în spitale sau fac rabat la calitatea materialelor riscă sancţiuni de două ori mai mari decât până acum. Sunt vizaţi medici, asistente, infirmiere, ambulanțieri sau chiar instituţiile sanitare în sine, iar penalizările pot ajunge până la 50.000 de lei. Autorităţile din Sănătate speră că astfel vor fi mai puţine încălcări grave în sistem. Acum o lună, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost amendat cu 20.000 de lei pentru că în saloane erau mai multe paturi decât era prevăzut în acte. Tot aici, câţiva doctori şi asistenţi au fost sancţionaţi în total cu 15.000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare, dar şi pentru deţinerea de medicamente expirate.
Creşterea sancţiunilor ar putea duce la corectarea acestor probleme, crede ministrul Sănătăţii. În acest sens, un act normativ cu modificări legislative a fost pus în debatere publică. „Existau nereguli pe care inspectorii sanitari nu le puteau sancţiona pentru că nu era actualizată această legislație”, a explicat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MS. Cele mai mari amenzi vor fi pentru nerespectarea normelor de curăţenie. Sancţiunile pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Conform actului normativ, vor putea fi amendaţi ca persoane fizice medicii şi asistentele din cabinetele medicale şi laboratoarele de analize, dacă aici nu sunt respectate circuitele funcţionale sau nu există aparatura necesară. Totodată, personalul va putea primi sancţiuni dacă nu respecta normele de igienă sau pe cele de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile.
Sancţiuni pecuniare şi pentru timpul de preluare a pacientului
Alte greşeli care vor fi sancţionate dur vor fi cele legate de timpul de preluare a pacientului de către ambulanță sau în camera de gardă a spitalului. Dacă până acum se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei în cazul celor juridice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgențe, sancţiunile se vor dubla. Pot ajunge până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 de lei pentru persoanele juridice.
Actul normativ va intra în vigoare în luna iunie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.