BRAȘOV. Conflictul între ONG-urile cu sediul pe str. Panselelor și DAS Brașov, mediat de prefectul Marian Rasaliu
Cu intenția de a debloca situația aparent conflictuală dintre mai multe ONG-uri sociale care au spații în Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale (CMSS) și Direcția de Asistență Socială (DAS), prefectul Marian Rasaliu a organizat astăzi o dezbatere la sediul Prefecturii, unde au participat reprezentanții părților interesate: Asociația Rază de Speranță, Asociația Copiii de Cristal, Asociația Dicta, Asociația Bolnavilor de Cancer, Direcția de Asistență Socială și Consiliul Local.
*** Despre acest conflict aflați de aici: BRAȘOV. ONG-uri în conflict cu Direcția de Asistență Socială
După mai bine de două ore de discuții, timp în care au fost ascultate și analizate problemele, argumentele și propunerile celor prezenți, astfel încât să se poată ajunge la un acord prin care ONG-urile să-și poată continua activitatea în spațiile de pe strada Panselelor nr. 23, s-a ajuns la concluzia că este necesar a se reaprecia, de către CL Brașov, modalitatea de atribuire a spațiilor respective.
Prefectul Marian Rasaliu a declarat: „Având în vedere blocajul creat la nivelul ONG-urilor din cauza spațiilor în care acestea funcționează, am convocat o ședință cu reprezentanții entităților implicate, asta însemnând organizațiile care gestionează problema copiilor cu nevoi speciale, o problemă extrem de importantă. La discuții au participat, cum era firesc, și reprezentanții DAS, ai Primăriei Brașov, din Departamentul Juridic, și ai Consiliului Local Brașov. Astfel, împreună și cu juriștii din Prefectura Brașov, după două ore de consultări, am ajuns la un acord care ar trebui să ducă la deblocarea situației. Știm, lucrurile sunt complicate, dar atâta timp cât stă în puterea noastră să găsim soluții, trebuie să încercăm. Propunerea noastră este ca într-o ședință viitoare a Consiliului Local să fie introdus subiectul pe ordinea de zi, pentru amendamente la hotărârea prin care este reglementat parteneriatul între ONG-urile sociale de binefacere și administrația publică locală”.
În fapt, s-a ajuns la concluzia ca, în primul rând, să fie bine definite noțiunile de „binefacere” și „utilitate publică” din activitatea ONG-urilor, astfel încât să nu mai existe confuzii în aplicarea legislației specifice. Iar acest aspect ar putea fi clarificat în urma unei dezbateri publice inițiate de Primăria Brașov, urmată de o Hotărâre a Consiliului Local.
Gabriela Plopeanu, președintele Asociației Copiii de Cristal, a remarcat: „A fost o întrevedere productivă și au fost lansate soluții similare cu cele propuse de noi, în sensul parteneriatului în temeiul articolul 124 din Legea 215/2001 a administrației publice locale, noi făcând parte din organizații de binefacere, adică oferim servicii gratuite unor grupuri țintă dezavantajate, iar cei care avem posibilitatea, să plătim utilitățile. Este un pas și acesta, pentru că este obligatoriu să ne continuăm activitatea, deoarece copilul cu întârziere în dezvoltare precum cel cu autism, a fost și este în continuare marginalizat. Nu avem de ales, pentru că suntem constrânși de această poziție a conducerii DAS Brașov”.
La rândul său, Diana Niță, președintele Asociației Rază de Speranță, a precizat: „Mă bucur foarte mult de această întâlnire, pentru că avem nevoie de astfel de ocazii în care ONG-urile, autoritățile publice locale și aparatele de specialitate să stea la masa negocierilor, pentru că doar așa putem face ca lucrurile să meargă. Noi am fost aici pentru că suntem în imposibilitatea de a mai acorda serviciile sociale pentru care eram licențiați pentru copiii cu tulburare din spectrul autist. În urma discuțiilor de astăzi, până la posibilitatea de a ne continua activitatea în spațiul de pe strada Panselelor nr. 23 care se află în administrația DAS, respectiv pe luna mai ne vom putea desfășura activitatea, pentru că este necesară continuitatea serviciului nostru. Ulterior, vom participa la această licitație publică adresată tuturor ONG-urilor din Brașov și sperăm ca în continuare să reușim să putem oferi în continuare serviciile zilnice de terapie celor 150 de copii pe care îi avem în Asociație. Noi ne străduim să găsim resursele necesare. Pentru a putea susține acest serviciu licențiat, în afară de subvenția pe care o avem din partea CL în baza Legii 34/1998 și a cotizației unor părinți care susțin restul activității, avem acțiuni de binefacere, întrucât noi strângem donații, avem parteneri și sponsori care ne susțin constant activitatea”.
Anca Manciu, președintele Asociației Dicta, a menţionat: „Am venit la această discuţie cu speranța de a rezolva ceva și să văd implicare și din partea statului în rezolvarea problemelor copiilor cu cerințe speciale. Avem mare nevoie să fim lăsați să funcționăm în continuare în cadrul clădirii de la CMSS de pe strada Panselelor. Plec de aici cu speranța că toată lumea a înțeles acest lucru și se va rezolva ceva pentru acești copii cu dizabilități. Soluțiile propuse au fost benefice și sper că se vor putea aplica”.
Mariana Topoliceanu, director general DAS Brașov a opinat: „În urma acestei discuții am decis ca, la proiectul de hotărâre inițiat de noi în luna aprilie, să ne menținem punctul de vedere cu privire la licitația publică dar vom solicita Consiliului Local introducerea unui articol suplimentar care să prevadă ca aceste ONG-uri care în acest moment își desfășoară activitatea în spațiu de pe strada Panselelor, până la încheierea noilor contracte de închiriere, să poată beneficia de spațiile respective. Și acum își desfășoară activitatea fără nicio problemă, pentru că noi am avut întotdeauna disponibilitate și am susținut întotdeauna activitatea acestor ONG-uri”.
Consilierul local Adrian Oprică a adăugat: „Împreună cu domnul prefect am lămurit, în primul rând, ceea ce înseamnă statut de utilitate publică, respectiv activități de binefacere. Primăria municipiul Brașov și CL întotdeauna au sprijinit activitatea ONG-urilor, nu doar din domeniul social. Căutăm acum să găsim cadrul legal astfel încât să le putem sprijini și pe viitor. Va fi nevoie de un nou regulament privind criteriile de atribuire a spațiilor publice către aceste organizații, unele cu activitate de binefacere, altele de utilitate publică”
Problema apărută la Brașov între ONG-uri și DAS se poate rezolva în conformitate cu prevederile art. 124 din legea 215/2001 a administrației publice locale, potrivit căreia consilierii – locali și județeni – pot da în folosință gratuită pe termen limitat bunuri mobile și imobile proprietate publică sau private, locală sau județeană, după caz – persoanelor juridice fără scop lucrativ care desfășoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice. Legiuitorul a accentuat trei teze juridice: activitate de binefacere, utilitate publică ori servicii publice.
În încheiere, prefectul Marian Rasaliu a subliniat: „Speța pe care noi am dezbătut-o astăzi s-ar putea încadra la activitate de binefacere, iar competența analizei acesteia aparține forului decizional la nivel local, astfel încât să fie stabilite criteriile și condițiile de atribuire a spațiilor”.
citiți și
Update BRAŞOV. Continuă scandalul dintre ONG-uri şi Direcţia de Asistenţă Socială
BRAȘOV. ONG-uri în conflict cu Direcția de Asistență Socială
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.