112

[ViDEO] Update BRAŞOV. Asistent-şef la Psihiatrie, acuzat că bagă în buzunar banii pacienţilor. Declarațiile celor implicați (VIDEO)

 

Lună de lună, pensiile și indemnizațiile celor 150 de pacienţi de la Secţia exterioară Vulcan (Mina 1 Mai) a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, duse de factorul poştal, se „evaporă” fără nici o explicație. 50 dintre bolnavi au curatori sau tutori, care să le administreze bunurile, dar unii nici nu știu că cei pe care îi au în grijă primesc drepturi bănești. Vizat direct de suspiciuni, chiar acuzații că ar lua banii și apoi ar rupe cupoanele, este asistentul-șef, Marius Cojocaru.

Dezvăluirile și acuzațiile au fost făcute de managerul interimar al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, dr. Nicuşor Bîgiu (video 1), care a primit joi seară raportul comisiei de analiză constituite din dispoziţia sa, după ce curatorul unui pacient a sesizat, pe 1 aprilie, că tânărul, cu IQ necuantificabil, primeşte drepturi băneşti direct la spital, unde a fost transferat prin hotărâre judecătorească, de la un centru de minori unde comisese violenţe majore asupra personalului medical. „Curatorul respectiv, o doamnă, reclamă faptul că nu i s-a comunicat că pacientul intra, încă din 2011, în posesia unor drepturi bănești. Conform legii, curatorul legat trebuie să fie informat asupra drepturilor bănești pe care pacientulle primește, mai ales că acesta nu poate să-și gestioneze singur resursele financiare. Am aflat ulterior că pacientul avea depus un dosar pentru indemnizație de handicap, dar curatorul legal nu a fost anunțat despre acest lucru”, a explicat managerul.

Bani încasați și cheltuiți fără nici un temei legal

Comisia de analiză, din care au făcut parte reprezentanți ai spitalului, de la Resurse Umane, cât și reprezentanți ai Consiliului Județean Brașov – Direcția de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM) și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov (DGASPC), a avut patru întruniri, trei la secția din Vulcan (Mina 1 Mai) și una la sediul central al spitalului, a ajuns la concluzia că activitatea din secție lasă mult de dorit, inclusiv sub aspect legal. Membrii comisie și managerul au căutat explicații cu privire la modul de administrare, de către angajați ai secției, a veniturilor pacienților și la temeiul legal care stă la baza acestei activități. Modul de încasare a veniturilor pacienților, gestionarea și folosirea venitului fiecărui pacient de către personalul secției, rapoartele lunare ale fiecărui pacient, pe ultimii 5 ani. Raportul Comisiei de analiză a arătat că nu există documente privind încasarea veniturilor pacienților (deși banii au fost depuși de factorul poștal la Pavilionul de la Vulcan) și nici privind cheltuielile făcute în numele acestora. Veniturile pacienților de la Vulcan – 154, dintre care 51 au curator/tutore, deci sunt puși sub interdicție, fiindcă nu au discernământ sau e diminuat – sunt între 375 de lei și 1.800 de lei (cumulate, din pensii și indemnizații). Circa 64.000 de lei ajung lunar la Secţia din Vulcan, jumătate de milion de euro în ultimii trei ani, estimează managerul interimar. În secţie nu există nici un fel de documente care să arate câţi bani intră, câţi ies, în ce temeiuri legale şi cum sunt cheltuite sumele. „Asistentul-șef ne-a spus că nu are unde să pună documentele”, afirmă dr. Bîgiu.  Cheltuielile estimative sunt de 50 de lei/săptămână pentru fiecare bolnav internat. Unii dintre ei nu cunosc valoarea banilor. Cei mai mulți le cer vizitatorilor, invariabil, o ţigară şi „o verde” (bancnotă de 1 leu) pentru o cafea de la automat.

Modelul Socola și Săpoca

În urma discuțiilor cu pacienții care au discernământ, conducerea spitalului estimează că pentru fiecare, angajații secției făceau în medie cumpărături de 50 de lei pe săptămână. Unde e diferența de sute de lei pe lună pentru fiecare bolnav? „Din informațiile prezentate în raportul comisiei de analiză pe care am trimis-o la Vulcan, sumele încasate erau la dispoziția unui asistentului-șef, cu acordul și cunoștința asistentului social și bănuim că și a conducerii spitalului (cea de până în martie – nota red.). Nu există bonuri sau registre din care să reiasă că acești bani au fost gestionați în interesul personal al fiecărui pacient. Ni s-a spus că factorul poștal aduce banii, iar asistentul-șef rupe cupoanele”, a afirmat managerul interimar.

Dr. Bîgiu subliniază că pacienții internați la Secția de Psihiatrie cronici de la Vulcan beneficiază gratuit de cazare, masă, tratament, ca asigurați, astfel că veniturile din pensii trebuie să rămână la dispoziția lor sau a curatorilor, care trebuie să îi folosească strict în interesul personal al bolnavilor. Vizat direct de suspiciuni este asistentul-șef, Marius Cojocaru, cel care a fost indicat și de unii pacienți că le-ar fi gestionat veniturile. Managerul spitalului spune că nu există în fișa de post a asistentului-șef această atribuție, însă este o cutumă a acestor așezăminte. „Am sunat și la Săpoca, Socola și Ștei, unde există secții de psihiatrie cronici, și ne-au spus că au casă de valori și registre de intrări și ieșiri. Am verificat cum se fac lucrurile și la cealaltă secție exterioară, cea de la Zărnești, acolo există o evidență strictă a încasării și cheltuirii banilor pacienților”, a declarat dr. Bîgiu.

Asistentul-șef a intrat în concediu medical

Medicul coordonator al secției din Vulcan, Mihaela Teodorescu (video 3), care este acolo din 2015, un an fiind în concediu de creștere a copilului, ar fi încercat de-a lungul timpului să sesizeze problema, dar a fost amânată sine die și sfătuită să-și vadă de pacienți. Asistentul-şef, care are 43 de ani şi a obţinut postul prin concurs în urmă cu cinci ani, a intrat în concediu medical aproape imediat după ce Comisia de analiză şi-a început activitatea. El a fost mutat pe aceeaşi funcţie într-o secţie din sediul central al spitalului, de pe Strada Prundului din Braşov, a revenit la serviciu pentru una-două zile, iar acum este din nou în incapacitate de muncă. Contactat telefonic (video 2), el a negat acuzaţiile, dar s-a eschivat de la a da explicaţii, motivând că este bolnav. „Sunt în concediu medical și am să vă sun eu. Eu nu am avut în fișa postului lucrurile de care sunt acuzat, nu am nicio legătură cu asta, nu știu ce acuzații mi se aduc. Am să vă sun, că sunt cu sănătatea în piuneze, am să vă sun când nu sunt bolnav”, a spus Marius Cojocaru.

Sesizări la Parchet și Poliție

Managerul interimar al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov a anunțat că, pe lângă cercetarea disciplinară care va viza mai mulţi angajaţi ai secţiei, cazul, pe careel îl consideră „penal”, chiar o „infracţiune continuată”, va fi înaintat procurorilor și polițiștilor, pentru verificări amănunțite și pentru a lua măsurile care se impun, dat fiind faptul că este o sumă atât de mare a cărei utilizare nu poate fi justificată. Dr. Bîgiu a precizat că la Vulcan a fost delegat alt asistent-șef, iar acum există casă de valori și registre pentru evidența strictă a banilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button