Poliţist obligat să plătească daune hoţului prins în flagrant
Alexandru Mălăncuş (foto), agent în cadrul Poliţiei Rutiere Vaslui, va intra în istoria Poliţiei ca fiind primul poliţist obligat să despăgubească hoţul pe care l-a prins în flagrant, notează „Adevărul”.
Judecătorii Tribunalului Vaslui i-au dat câştig de cauză tânărului acuzat de furt (care a şi recunoscut comiterea faptei), însă i-au admis în parte pretenţiile. Iulian Morariu solicitase judecătorilor să-l oblige pe poliţist să-i achite în solidar cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale. „Obligă pârâţii să achite reclamantului, cu titlu de daune morale, suma de 1.000 de lei”, se menţionează în hotărârea pronunţată pe Tribunalul Vaslui. Decizia instanţei nu este definitivă, părţile având posibilitatea să o conteste în termen de 30 de zile de la comunicare. Îîn acţiunea sa, Iulian Morariu a arătat că ar fi fost umilit public de poliţist, care, după ce l-a prins, l-a imobilizat folosind cureaua de la pantaloni, prinzându-i mâinile şi legându-l cu cureaua de gât. Astfel, tânărul prins la furat a fost condus pe jos până la sediul poliţiei. În apropiere, mai mulţi pensionari adunaţi să joace şah într-un parc l-au aplaudat pe poliţist şi l-au huiduit pe suspectul furtului. Ulterior, la sediul Poliţiei Municipiului Vaslui, suspectul a fost fotografiat alături de poliţistul Alexandru Mălăncuş, iar imaginile cu acesta au fost publicate într-un ziar local. Gestul a fost considerat de suspect ca fiind un abuz, invocând că a fost prezentat ca un trofeu. Apreciind că i-au fost încălcate drepturile la imagine şi că a fost supus unor tratamente inumane, de umilinţă, tânărul s-a îndreptat împotriva poliţistului atât pe cale civilă, cât şi penală, reclamându-l şi pentru purtare abuzivă. Procurorii au stabilit, însă, că nu sunt întrunite elementele infracţiunii şi au dispus clasarea cauzei.
Poliţistul rutier a prins hoţul în timpul liber
Incidentul s-a petrecut acum doi ani. Poliţistul tocmai ieşise din tură şi mergea spre casă, când a auzit ţipetele unei vânzătoare la un magazin din zonă. Agentul a observat doi tineri care fugeau, astfel că a pornit în urmărirea acestora. „Am fost nevoit să alerg doar după unul dintre ei şi, după aproximativ 500 de metri am reuşit să-l prind în spatele blocului nr.1. L-am pus la pământ, dar nu aveam cătusele la mine. Se zbătea să scape astfel că am fost nevoit să-l imobilizez la pământ şi să-i leg mâinile la spate cu cureaua de la pantaloni. L-am dus apoi la sediul IPJ Vaslui şi de acolo a fost preluat de o patrulă din cadrul Poliţiei muncipale. Ulterior, a fost dus înapoi la magazin. Vânzătoarea a început să plângã de bucurie când a văzut că hoţul a fost prins şi şi-a recuperat marfa furată”, a povestit agentul Alexandru Mălăncuş jurnaliştilor din presa locală.
Agentul, recompensat pentru că a salvat viaţa unui copil
Iulian Morariu provine dintr-o familie înstărită din Vaslui, fiind fiul unui om de afaceri care deţine o firmă de construcţii şi nepotul patronului unui cunoscut restaurant, precizează jurnaliştii de la „Adevărul”. Condus la magazin pentru reconstituire, tânărul ar fi declarat că a sustras ţigările „de foame”. Potrivit reprezentanţilor IPJ Vaslui, dosarul în care tânărul este acuzat de furt nu a fost soluţionat.
Agentul Alexandru Mălăncuş a ajuns cunoscut opiniei publice în vara anului 2017, când a fost detaşat să desfăşoare activităţi pe litoralul din Bulgaria, alături de alţi poliţişti români. Atunci, poliţistul Mălăncuş a salvat viaţa un copil de 11 ani, din Rusia, care se înecase cu mâncare pe când lua prânzul cu părinţii într-un restaurant. Pentru fapta sa, agentul Alexandru Mălăncuş a fost răsplătit cu ocazia Zilei Poliţiei Române, fiindu-i acordată o plachetă cu titlul de „Distincţie de onoare”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.