Studiu. Unul din cinci decese la nivel mondial este asociat alimentaţiei necorespunzătoare
Unul din cinci decese înregistrate la nivel mondial în 2017 a fost asociat alimentaţiei necorespunzătoare, potrivit unui studiu publicat recent în revista „The Lancet”.
„Acest studiu demonstrează ceea ce mulţi dintre noi am bănuit ani în şir: nutriţia deficitară este responsabilă pentru un număr mai mare de decese decât orice alt factor de risc din lume”, a declarat Christopher Murray, directorul Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii de la Universitatea din Washington, unul dintre autorii cercetării.
Principalele deficienţe în alimentaţia la nivel mondial vizează nucile şi seminţele, laptele şi cerealele integrale. Pe de altă parte, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată şi sarea sunt consumate în cantităţi prea mari.
Ţările cu cele mai mari rate de deces asociat alimentaţiei necorespunzătoare sunt Uzbekistanul şi Afganistanul, iar statele în care acest procent este cel mai redus sunt Israel, Franţa, Spania şi Japonia.
Dintre cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, în jur de 913.000 de cancere şi aproape 339.000 de diabetul de tip 2.
Studiul, intitulat „The Global Burden of Disease”, a inclus date din 195 de ţări şi a monitorizat în perioada 1990 – 2017 tendinţele de consum a 15 factori alimentari.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.