Brașov. Sprijin pentru investiţii în prelucrarea, comercializarea şi dezvoltarea de produse agricole prin PNDR 2014-2020
Grupurile de producători din judeţul Braşov pot accesa, în această perioadă, schema de ajutor de stat GBER „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole” aferentă Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole”, a anunţat Camera de Comerţ şi Industrie Braşov.
Obiectivele specifice ale schemei de ajutor de stat GBER vizează: introducerea de noi tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse non-agricole sau de o calitate superioară; creşterea calităţii produselor obţinute, a siguranţei alimentare şi obţinerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor veterinare şi de siguranţă alimentară, precum şi creşterea numărului de locuri de muncă.
Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile definite conform legislaţiei naţionale în vigoare, cooperativele şi grupurile de producători constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare.
„Investiţia trebuie să se încadreze în cel puţin una din acţiunile/operaţiunile eligibile: înfiinţarea, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior, diversificarea activităţii, o schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente. Pentru oricare din aceste operaţiuni este eligibilă dotarea unităţilor de procesare, inclusiv investiţii privind marketingul produselor nonagricole (ex. etichetare, ambalare) sau îmbunătăţirea controlului intern al calităţii produselor, ca investiţii secundare valoric, legate de investiţia iniţială, în cadrul aceluiaşi proiect de investiţii”, a declarat Răzvan Ialomiţianu, consultant în cadrul CCI Braşov, într-o conferinţă de presă.
Printre cheltuielile eligibile se numără cele pentru: construcţia de clădiri, instalaţii, utilaje şi echipamente identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate; achiziţionarea în leasing financiar de utilaje noi, instalaţii noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime şi/sau comercializării produselor nonagricole în cadrul lanţurilor alimentare integrate sau cele pentru organizarea şi implementarea sistemelor de management a calităţii şi de siguranţă alimentară, dacă sunt în legătură cu investiţiile corporale ale proiectului.
Fonduri de 35,3 milioane de euro
Valoarea maximă a ajutorului acordat în cadrul prezentei scheme aferentă submăsurii 4.2 nu poate depăşi plafonul de 1 milion euro/proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat; 1,5 milioane de euro/proiect pentru alte întreprinderi, pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat şi 2,5 milioane de euro/proiect pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, indiferent de tipul de solicitant, precum şi pentru forme asociative, în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat.
Intensitatea maximă a ajutorului de stat pentru IMM, inclusiv cooperative şi grupuri de producători, este de 50%, iar pentru întreprinderile mari – 40%. Proiectele se depun până în 30 iunie 2019, iar fondurile disponibile pentru schema de ajutor de stat GBER sunt de 35,348 milioane de euro.
Informaţii suplimentare precum şi consultanţă pentru realizarea documentanţiilor de finanţare pot fi obţinute la Centrul de Consultanţă al CCI Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.