Peste 30.000 de PFA-uri și II-uri au fost radiate din oficiu pentru că au mai mult de cinci coduri CAEN
Peste 30.000 de PFA-uri și Întreprinderi Individuale (II) din România au fost radiate din oficiu, începând din 19 martie 2019, de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), pentru că au mai mult de cinci coduri CAEN. Decizia luată aruncă în aer mii de locuri de muncă, contracte de credit, contracte în desfășurare, proiecte în derulare și lasă mii de români neasigurați doar pentru că aceste entități nu și-au redus clasele de activitate CAEN la cel mult cinci.
În județul Brașov se află în această situație 924 de persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale. Practic, titularii a numeroase Persoane Fizice Autorizate sau Întreprinderi Individuale s-au trezit puși în fața faptului împlinit, iar entitățile respective au fost radiate.
Comunicare online
Modalitatea de informare a publicului asupra acestor impuneri legale a fost făcută online, prin publicarea pe site-ul Registrului Comerțului a unor comunicate de presă și a listelor care conțineau entitățile care nu s-au conformat legii.
„Vă reamintim faptul că, potrivit prevederilor art. II alin. (6) din Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, oficiul registrului comerțului radiază din oficiu, în termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani de la data intrării în vigoare a legii, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de clase de activităţi prevăzute de codul CAEN incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de actul normativ menționat. Termenul de 60 de zile, indicat mai sus, se împlinește la data de 18 MARTIE 2019”, a anunțat Registrul Comerțului într-un comunicat de presă în 25 ianuarie 2019.
Potrivit art. II alin. (1) din Legea nr. 182/2016, în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de clase de activităţi prevăzute de codul CAEN incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut de prevederile legale în vigoare (5 clase de activități prevăzute de codul CAEN pentru PFA și 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN pentru II) au obligația de a solicita oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului referitoare la obiectul de activitate.
De asemenea, Registrul Comerțului a mai trimis un comunicat de presă în 17 decembrie 2018 în care a anunțat că la data de 17 ianuarie 2019 expiră perioada de 2 ani pe care persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale (II) o au la dispoziţie pentru a solicita oficiului registrului comerţului din raza sediului profesional, înregistrarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Totodată, în 9 ianuarie 2017, Registrul Comerțului a informat că „începând cu data de 16.01.2017, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, se modifică modul de înregistrare şi de funcţionare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) şi întreprinderilor familiale (IF). (…) În termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, oficiul registrului comerţului radiază din oficiu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale care nu au operat modificările impuse de legislaţia în vigoare”.
Nemulțumiți de aducerea la cunoștință
Titularii PFA-urilor și II-urilor radiate din oficiu și-au exprimat nemulțumirea referitoare la faptul că prevederile Legii nr. 182/2016 nu le-au fost aduse la cunoștință în mod direct, iar majoritatea dintre ei nu au acces la informația din mediul online.
Registrul Comerțului a publicat pe site-ul propriu lista persoanelor fizice autorizate și a întreprinderilor individuale, dar nu a trimis și notificări celor vizați pentru a-i avertiza că, în cazul în care nu îndeplinesc prevederile legale, urmează să fie radiați.
„Lista persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate la data de 23.01.2019 este publicată pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, www.onrc.ro”, a informat Registrul Comerțului.
Totodată, instituția a anunțat că cererile (formulare-tip) având ca obiect înregistrări în registrul comerțului, inclusiv cele privind modificarea obiectului de activitate al PFA/II și, după caz, înscrisurile doveditoare pot fi transmise/depuse de solicitanți prin: poștă, mijloace electronice, utilizând portalul de servicii online al Oficiului Național al Registrului Comerțului, https://portal.onrc.ro (cu semnătură electronică extinsă), respectiv direct la sediul oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunalul în raza căruia PFA/II și-a stabilit sediul profesional.
Deocamdată, Registrul Comerțului nu a formulat un punct de vedere oficial cu privire la felul în care PFA-urile și II-urile radiate își vor relua activitatea în perioada următoare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.