Politic

BRAŞOV. Junii au nevoie de ajutor de la bugetul local pentru organizarea evenimentelor tradiţionale din perioada Sărbătorilor Pascale

 

Asociaţia „Uniunea Junilor din Scheii Braşovului şi Braşovul Vechi” a solicitat sprijin financiar pentru activităţile grupului de Juni Tineri din Săptămâna Luminată şi pentru Parada călare care va avea loc în Duminica Tomii, în 5 mai 2019. După calculul prezentat municipalităţii, proiectul aflându-se încă pe masa consilierilor pentru a fi analizat apoi votat în şedinţa de plen, suma de 144.000 lei ar trebui să fie suficientă pentru activităţile junilor în Săptămâna Luminată şi pentru Parada călare.

Obiceiuri

Obiceiul Junilor de Paşte este considerat încă din secolul al XIX-lea o sărbătoare unică în felul său, Parada Junilor face parte dintr-un ansamblu complex de sărbători pe care Junii le organizau în Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată viața comunității românești din Brașov este animată de evenimentele și sărbătorile organizate de Juni  în Duminica Paștilor.

Cele  patru sărbători sunt următoarele:

-prima sărbătoare este Duminica Paștilor în care sunt investite șerjile Junilor Tineri;

-a doua sărbătoare este Mersul la stropit al tinerilor (Lunea Paștilor);

-a treia sărbătoare este Marțea cu plăcinte (Marțea Paștilor);

-a patra sărbătoare este numită Aruncatu-n țol (Vinerea din Săptămâna Luminată);

La fiecare din cele  patru sărbători junii tineri sunt acompaniați de un taraf care cântă melodiile și jocurile specifice  Șcheilor și Junilor;

Duminica Paștilor (Investirea Șerjilor Junilor Tineri)

Prima zi de Paști a fost aleasă pentru a marca momentul în care se constituia „compania Junilor” şi a rămas până astăzi ziua în care preotul paroh de la Biserica Sfântul Nicolae le înmânează şerjilor Junilor Tineri buzduganele şi înscrie în listă pe cei nou-veniţi în grupul Junilor Tineri.

Feciorii care vor „să se puie cu Junii” își pregătesc hainele românești, se adună în Piața Unirii pe la orele  15.00, unde preotul citeşte lista, numește vătaful după ordinea din listă și le înmânează buzduganele și rujile şerjilor Junilor Tineri,  iar ceilalți Juni își pun o panglică tricoloră la pălărie, semn că din acel moment compania este constituită.

La învestirea șerjilor Junilor Tineri,  aceștia cântă Troparul Învierii,  apoi joacă o horă  acompaniați de un taraf (formație) după care încep și alte jocuri care sunt specifice Junilor (brâul, sârba).

Mersul cu strochitul al Junilor Tineri

Datorită Junilor Tineri care au păstrat vechile datini, stropitul fetelor constituie una dintre sărbătorile însemnate din calendarul de evenimente tradiționale din Șcheii Brașovului, el desfăşurându-se ca odinioară, în mod organizat, prin implicarea întregului grup al Junilor Tineri.

În 1931 etnograful Ion Muşlea descria momentele importante din cadrul obiceiului stropitului la Junii din Şchei: adunarea junilor în Prund, acţiunea de strângere de fonduri prin „oferirea buzduganului pe disc”, împărţirea în trei grupuri (câte unul pentru fiecare şarjă), mersul prin Şchei pe la casele cu fete mari, adunarea la vătaf seara şi mersul în grădina lui Ţimân la „masa Junilor”, unde avea loc o scurtă petrecere, revenirea Junilor în Prund şi petrecerea nocturnă de la vătaf de acasă.

Aceleaşi momente pot fi regăsite şi azi în cadrul obiceiului. Obiceiul începe prin adunarea Junilor în Piața Unirii pe la orele amiezii, când, după ce cântă Troparul Învierii și joacă hora junilor, tinerii se constituie în trei cete conduse de vătaf și armași și pornesc pe ulițele cartierului însoțiți de muzicanții anume tocmiți pentru această zi. Pe drum Junii se opresc la fiecare cruce întâlnită şi cântă Troparul Învierii, îşi fac semnul sfintei Cruci, iar vătaful strigă „Hristos a Înviat!” în trei limbi, română, neogreacă şi slavonă, iar junii îi răspund după cum este obiceiul. În casele fetelor Junii sunt primiți de gazde cu ouă roşii şi cozonac, fiind îmbiați și cu băuturi ca vinul, pălinca și bere. Seara toate cele trei grupuri ale Junilor se reîntorc în Piața Unirii, joacă hora junilor și îndeplinesc ritualul aruncării buzduganului. Bărbații din public sunt invitați să arunce și ei și să ofere o mică donație pentru susținerea activităților Junilor Tineri din Săptămâna Luminată. După ce se oprește hora, Junii Tineri mai joacă o sârbă sau un brâu și, cu aceasta, sărbătoarea din Lunea Paștilor ia sfârșit.

Marțea cu plăcinte

În anul 2010 Comitetul de coordonare al Junilor din Șchei și Brașovechi a decis reluarea unui vechi obicei din Săptămâna Luminată, „Marţea cu plăcinte”, care fusese abandonat în ultimele decenii. Sărbătoarea este menționată în Gazeta Transilvaniei din 21 aprilie 1840 ca unul dintre evenimentele tradiționale pe care le organizează Junii în perioada Săptămânii Luminate.

În zilele noastre Junii Tineri se adună la vătaf în ziua de Marțea cea Mare, de unde coboară în Prund însoțiți de muzicanţi. Când Junii Tineri intră în piață, se opresc la Crucea Căpitanului Ilie Birt, unde cântă Troparul Învierii, apoi joacă hora Junilor şi aruncă buzduganul, după care îl oferă bărbaților din public care vor să încerce să-l arunce.

Din cauza faptului că lumea nu mai urcă la Crucea de pe Coasta Prundului, vătaful oferă plăcintele tradiționale pentru această zi în Piața Unirii. Însă Junii Tineri urcă pe Coasta Prundului, pentru că, prin tradiție, trebuie să joace hora Junilor și să arunce buzduganul și acolo. După ce săvârșesc ritualurile cerute de tradiție, Junii coboară înapoi în Prund și merg la casele lor.

Aruncatu-n țol

Aruncatu-n țol este un vechi obicei de confirmare în ceata Junilor din Șcheii Brașovului, prin tradiție are loc în Piața Prundului din Șcheii Brașovului.  Acolo Junii tineri sosesc însoțiți de o formație de lăutari, cântă troparul  Învierii la  Crucea Căpitanului Ilie Birt, după care joacă o hora a junilor în fața Bisericii și îndeplinesc ritualul aruncării buzduganului.

Unul dintre Juni se aşează în țol, restul Junilor Tineri se grupează în jurul țolului, pe care-l prind în mâini, apoi, la comanda unuia dintre ei, Junii îl aruncă în sus pe cel așezat în țol, după care întind țolul pentru ca acesta să cadă tot în el. Un alt june se așează în țol și astfel, pe rând, sunt aruncați în țol toți Junii Tineri din acel an.  Evenimentul continuă spre seară cu diverse sârbe, hore și brâuri voinicești interpretate de formație pentru Junii tineri care se prind în vechile jocuri strămoșești.

Sărbătoarea Junilor din Duminica Tomii

În fiecare an în Șcheii și în Cetate  are loc sărbătoarea Junilor, un eveniment emblematic al comunității brașovene. 

Parada Junilor cunoscută sub diverse nume – Coborârea Junilor în Cetate, Sărbătoarea Junilor, Ziua de călări, reprezintă un vechi obicei al Junilor din Şchei, considerat unic în spaţiul românesc. Ieşirea Între Chetri a Junilor din Duminica Tomii atrage admiraţia braşovenilor şi străinilor prin pitorescul costumelor tradiţionale ale Junilor, frumuseţea cailor şi unicitatea sa.

Parada călare prin Șchei și prin Cetate  are o mare însemnătate pentru comunitatea veche românească, ea având rolul de a afirma stăpânirea burgului  săsesc de către românii din Șchei și Brașovechi.  

Traseul este: Piața Prundului- Constantin Brâncoveanu – George Barițiu – Piața Sfatului – Mureșenilor- Eroilor- Republicii- Apolonia Hirscher- str. Porții Șchei – str. iberiu Brediceanu – Bartolomeu Baiulescu –  Prundului – Pe Tocile – Podul Crețului – Pietrele lui Solomon;

La Pietrele lui Solomon are  loc o mare petrecere câmpenească la care  participă mii de persoane, în timp ce pe  platourile  dintre Chetri, Junii îndeplinesc  vechile ritualuri, cântând Troparul Invierii, aruncând buzduganul și jucând hora Junilor, apoi fiecare grup petrece alături de familii și invitați până seara la orele 18.00. Ambianța sonoră de pe platoul fiecărei societăți de Juni este asigurată de câte o formație anume tocmită pentru această zi. După orele 18.00 are loc coborârea în Șchei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button