BRAŞOV. Gunoaie şi… căpuşe, la început de primăvară
Deşi municipiul Braşov este în plină campanie de curăţenie de primăvară, acţiunea Primăriei este îngreunată chiar de către… cetăţeni.
Unii dintre braşovenii care au decis să-şi facă şi ei ordine în locuinţe şi să arunce lucrurile nefolositoare (aparate electrocasnice nefuncţionale, resturi de la materialele de construcţie, ambalaje de mari dimensiuni etc.) s-au debarasat de acestea aruncându-le lângă ghenele de gunoi, de unde angajaţii de la salubrizare nu le ridică.
Astfel se face că, spre exemplu, la o ghenă din zona intersecţiei Bulevardului Gării cu strada Hărmanului, mormanul de gunoi de lângă „căsuţa” din lemn creşte de la o zi la alta, iar o parte din gunoaie au „zburat” pe spaţiul verde.
O altă problemă o reprezintă apariţia căpuşelor. Proprietari de câini ne-au semnalat că insectele au apărut deja, după sezonul rece, provocând îmbolnăvirea (şi în unele cazuri chiar decesul) animalelor de companie.
Babesioza este boala parazitară cauzată de infecţia cu Babesia, care la câine poate sa fie transmisă prin muşcătura de căpuşă. Parazitul Babesia foloseşte căpuşele ca pe un rezervor, pentru a ajunge la mamiferele gazdă.
În ultimii ani, Babesioza a încetat să mai fie o boală sezonieră, iar cazurile sunt întâlnite în toate anotimpurile; de aceea, deparazitarea externă a câinilor nu trebuie întreruptă.
Pe de altă parte, căpuşele sunt periculoase şi în cazul oamenilor. Înțepătura căpușelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, unele specii pot provoca paralizii, iar alte specii servesc ca vectori pentru diverse microorganisme transmițând tifosul, boala Lyme, febra recurentă etc..
În România au fost identificate aproape 30 de specii de căpușe, Ixodes ricinus fiind cea mai frecventă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.