Banca Mondială sprijină Brașovul în identificarea soluțiilor de dezvoltare
Primarul George Scripcaru va participa, împreună cu reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai companiilor private, ai societății civile și ai mediului universitar, la găsirea unor soluții, ce vor fi puse în aplicare, pentru dezvoltarea viitoare a Brașovului, se arată într-un comunicat al Primăriei Brașov.
Astăzi, reprezentanții Băncii Mondiale au discutat cu edilul Brașovului detaliile organizării „Forumului Coalițiilor de Creștere”, organizat de Banca Mondială la Brașov, în cadrul Acordului privind Serviciile de Asistență Tehnică pentru Programul de Dezvoltare Urbană a Municipiului Brașov. Forumul va avea loc în prima jumătate a lunii iunie și își propune să identifice și să ofere soluții aplicabile la principalele probleme privind dezvoltarea Brașovului.
„Acest forum nu este un eveniment festiv, ci este unul aplicat, menit să identifice foarte precis, prin intermediul unor grupuri de lucru, cel puțin o problemă importantă în dezvoltarea Brașovului, precum și calea de rezolvare a acesteia, cu participarea fiecărui partener implicat în acest proces. Este la fel de important ca fiecare partener să întețeleagă că este necesar să participe activ la identificarea problemei și punerea în practică a soluției, iar participarea primarului Brașovului la aceste lucrări este un semnal foarte important pentru reușita acestui demers”, a declarat Mădălina Prună, coordonatorul programului de asistență tehnică pe componenta de competitivitate a Băncii Mondiale.
Demersul consultanților Băncii Mondiale vizează formarea unei „coaliţii de creştere” în zona metropolitană Braşov, al cărei rol este de a implica parteneri locali cu putere de decizie în găsirea și punea în practică a unui proiect care să influențeze esențial dezvoltarea Brașovului, iar ulterior, acest model să poată fi continuat și în alte proiecte. În urma mai multor sesiuni de consultări ale specialiștilor Băncii Mondiale cu companii private, funcţionari publici, reprezentanți ai Agenției Metropolitane Brașov, reprezentanți ai societății civile și reprezentanți ai mediului universitar, efectuate anul trecut, „provocările“ alese sunt inovarea deschisă pentru oraşele inteligente; tranziţia către industria 4.0 (industria care reunește și interconectează domeniile tehnic și IT) și gastronomie (ca domeniu care reunește nu numai industria alimentară, ci și turismul și industria ospitalității).
Domeniile au fost alese după patru criterii principale, pe modele similare din România sau salte state Europene, precum și din SUA: caracterul urgent, impactul semnificativ (potenţial de a crea locuri de muncă mai multe și mai bune), necesitatea colaborării între mai multe structuri ale societății (să nu vizeze o singură organizație) și capacitatea de transformare (rezolvarea acestei provocări să producă o schimbare esențială în domeniul în care este implementată).
„Mă interesează foarte mult să coagulăm lucrurile care funcționează deja și să capacităm oameni care au deja diverse activități care contribuie la dezvoltarea orașului. Lucrurile sunt în continuă mișcare și trebuie să identificăm foarte bine activitățile care aduc un impact pozitiv asupra orașului și părțile care pot și vor să colaboreze ca lucrurile să se miște. Este un demers foarte bun și necesar, pe care îl susțin, atât timp cât lucrurile nu rămân la nivel de discuții și idei și au rezultate practice pentru oraș“, a declarat primarul George Scripcaru, care a propus ca subiecte de discuție și problemele legate de mobilitate și, implicit, de reducere a poluării. .
Acordul privind Serviciile de Asistență Tehnică pentru Programul de Dezvoltare Urbană a Municipiului Brașov a fost semnat între Primăria Brașov și Banca Mondială pe 12 aprilie 2018.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.