Economic

TENDINŢĂ. Antreprenorii români își mută companiile în Bulgaria și Estonia, din cauza sutelor de modificări fiscale

 

Sutele de modificări fiscale din ultimii doi ani au afectat profund antreprenorii români, iar mulți dintre ei au decis să-și mute companiile în Bulgaria și Estonia, țări în care fiscalitatea este mult mai predictibilă și interacțiunea între stat și mediul de afaceri este redusă, avertizează Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, într-un interviu pentru G4Media.ro.

„Mutatul în Bulgaria e o chestiune conjuncturală. În general, mediul de afaceri se uită acolo unde liniștea, predictibilitatea e mai bună. Și dacă mediul de afaceri în Bulgaria e mai bun, atunci mii de antreprenori se mută acolo. Noi, la Consiliul Național al IMM-urilor, în fiecare lună luăm pulsul antreprenorilor. Or, Bulgaria e o piață stabilă care de 12 ani nu a modificat Codul Fiscal. Cel mai periculos e că nu ne pregătim în nici un fel pentru viitor. Dacă te uiți spre Estonia, e un exemplu de politici digitale duse la nivel de politică publică, obiectiv zero, ajungi la concepte intitulate cetățenie digitală, firmă digitală. Care e pericolul? O să avem oameni aici care nu vor plăti nimic statului român. Îți poți lua cetățenie și face firmă în alt stat, să plătești impozite în alt stat. Digitalizarea înseamnă că nu mai ai interacțiune cu cei de la ghișeu, nu mai suporți controale abuzive, etc. Dacă ne uităm în zona digitală, marea majoritate deja au sediile în alte țări: Marea Britanie, SUA, Estonia. Pericolul pentru un stat ca România, sau alte state, e că cetățenii vor locui aici, dar nu vor plăti nimic statului român”, a explicat Florin Jianu.

În opinia sa, politicile publice din România sunt înapoiate. Mai mult decât atât, nu există dialog, iar mediul de afaceri nu este consultat atunci când se iau decizii care îl privesc direct, amintind aici felul în care OUG 114 a fost publicată în Monitorul Oficial cu câteva zile înainte de finalul anului 2018.

„Lucrurile acestea se fac înainte, se fac analize, și apoi se ia decizia dacă se aplică sau nu. Când am fost ministru, am pus în legea IMM obligația controalelor ex-ante. Am văzut în Austria acest test ex-ante și analizează orice măsură propusă din punct de vedere al costurilor pentru contribuabililor versus câștigul statului”, a arătat oficialul.

200 de schimbări ale Codului Fiscal

Anul trecut, Codul Fiscal a fost modificat de 200 de ori, fapt care a bulversat mediul de afaceri.

„Da, există un risc politic major pentru economie, îl vedem în ultimii doi ani. Nu e posibil să modifici Codul Fiscal de 200 de ori în 2018, toate prin ordonanțe de urgență. Cu OUG 114 parcă au vrut să își bată recordul. Pentru întreprinzătorii mici, 200 de modificări fiscale într-un an îl aruncă în zona gri, nu poate ține pasul. Omul trebuie să-și facă treaba, nu să devină expert fiscal. Consecințele de prim nivel ale OUG 114 sunt creșterea prețurilor. Răspunsurile întreprinzătorilor la chestionarul nostru? Ei înțeleg că ei înșiși vor plăti factura pentru OUG 114”, a subliniat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

Ca urmare a aplicării OUG 114, băncile, zona telecom, energia devin colectori de taxe pentru stat.

„Antreprenorii din IMM deja se sperie și simt consecințele creșterii prețurilor, pentru că de fapt băncile, zona telecom, energia – devin colectori de taxe pentru stat. Ei transferă costurile în facturi. Nu trebuie să fim naivi, companiile nu vor plăti, plătesc la final cetățenii și companiile mici și mijlocii, ei nu au capacitatea să se apere, de negociere, nici să protesteze. Asta se va întâmpla. De altfel, toți acești operatori au anunțat că măresc prețurile”, a menționat oficialul.

Totodată, există consecințe imediate ale OUG 114, precum reducerea domeniilor în care pot fi utilizați zilieri.

„Acum mai sunt doar trei domenii în care poți folosi zilieri, în restul domeniilor antreprenorii sunt împinși spre zona economiei gri sau negre. Dacă ar fi discutat cu organizațiile oamenilor de afaceri, ar fi înțeles imediat acest lucru”, a precizat Florin Jianu.

România are nevoie, în aceste condiții, de o schimbare de paradigmă, iar partidul care va câștiga alegerile va fi acela care va înțelege datele economice și le va interpreta în mod corect.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button