Expres

BRAŞOV. Oficiu de Dezvoltare Montană în Săcele şi Lisa

 

Municipiul Săcele a fost desemnat să găzduiască unul dintre sediile pentru organizarea Oficiilor de Dezvoltare Montană, conform ordinului nr. 760/R/13.02.2019 emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 
La nivelul județului Brașov se vor înființa două oficii de dezvoltare montană,  celălalt fiind în comuna Lisa.

La Oficiul de Dezvoltare Montană nr. 9 din Săcele au fost arondate 18 UAT-uri  (unităţi administrativ-teritoriale, localităţi): Bran, Budila, Cristian, Fundata, Hărman, Moieciu, municipiul Brașov, municipiul Săcele, orașul Ghimbav, prașul Predeal, orașul Râșnov, orașul Zărnești, Prejmer, Sânpetru, Tărlungeni, Teliu, Vama Buzăului și Vulcan. 
Oficiul de Dezvoltare Montană nr. 9 Săcele va avea sediul la Centrul Multicultural și Educațional Săcele (Bdul. George Moroianu nr.17) și își va începe activitatea după ce se va finaliza concursul în vederea ocupării funcției contractuale, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Oficiile de dezvoltare montană sunt structuri noi înființate în cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane care au următoarele principale atribuții: implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a zonei montane la nivel de bazin montan; asigurarea informării agricultorilor și producătorilor montani cu privire la legislația specifică agricolă și de mediu precum și la oportunitățile de finanțare naționale și europene; realizarea activității de consultanță și asistență tehnică de specialitate în vederea diseminării rezultatelor cercetării montane, la nivelul bazinului montan; realizarea activității de consultanță și asistență tehnică de specialitate pentru întocmirea documentației în vederea accesării de fonduri europene și naționale de către producătorii agricoli din teritoriul montan; asigurare de asistență de specialitate crescătorilor de animale din bazinul montan, pentru elaborarea unui plan de acțiune la nivelul exploatației agricole, care să cuprindă măsuri pentru protecția apelor și solului împotriva poluării cu nitrați și nitriți din activități agricole; acordarea, la nivel de bazin montan, de consultanță tehnică la constituirea organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor, fundațiilor și altor forme de asociere ce au ca scop susținerea activităților și deservirea intereselor populației la nivel de bazin montan, cu prioritate a celor privind dezvoltarea agriculturii, întreprinderilor mici și mijlocii, a meșteșugurilor tradiționale, a turismului rural și a agroturismului; acordare de asistență tehnică de specialitate solicitanților dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”, asigură primirea cererilor și transmiterea acestora către Centrul regional de dezvoltare montană; elaborarea de ghiduri de bune practici și proiecte-cadru, specifice activităților economice la nivel de bazin montan; inițierea și colaborarea la organizarea manifestărilor științifice, culturale, a târgurilor și expozițiilor, a altor activități cu caracter promoțional și educativ la nivel de bazin montan; cooperarea cu administrația publică locală din unitățile administrativ-teritoriale ale bazinului montan. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button