BRAȘOV. Consumul de droguri, un fenomen îngrijorător
Consumul de droguri a ajuns să reprezinte şi în ţara noastră un fenomen de amploare aflat într-o expansiune îngrijorătoare. În prezent, prevenirea şi combaterea traficului şi consumului illicit de droguri sunt considerate o prioritate naţională, dar şi o necesitate a comunităţii, a spus în cadrul Consiliului prefectural Anda Samson, șef Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Brașov.
Prevenirea consumului ilicit de droguri însumează totalitatea activităţilor desfăşurate de instituţiile abilitate, în scopul întârzierii debutului consumului de droguri, a evitării acestuia şi a trecerii la un tipar de consum cu risc crescut, în contextul general al promovării unui stil de viaţă sănătos.
Pe parcursul anului 2018, conform raportului prezentat de Anda Samson, activitățile de prevenire au vizat cele trei arii majore de intervenţie: școală, familie, comunitate. S-a avut în vedere creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber.
„Fred goes net”, „Mesajul meu antidrog”, „ABC-ul emoțiilor”, „Necenzurat”, „#Potaltfel” sunt doar câteva din programele derulate de Agenția Națională Antidrog prin CRPECA Brașov.
De asemenea, a fost asigurat accesul consumatorilor de droguri la serviciile de asistenţă, prin promovarea şi dezvoltarea programelor şi politicilor adecvate şi necesare în sistemul de asistenţă.
„În anul 2018, CRPECA Braşov a furnizat servicii de asistenţă pentru 39 de consumatori dependenţi de droguri. În total, au fost oferite de către specialiştii noștri 1.293 de intervenţii terapeutice, dintre care 717 consilieri individuale sau familiale, 91 de rapoarte de evaluare psihologica și sociala, 103 informări, 382 sedinţe management de caz”, a enumerat Anda Samson.
Sursa citată a precizat că, în ceea priveşte caracteristicile socio-demografice ale consumatorilor care au beneficiat de servicii de asistenţă la CRPECA Braşov, se remarcă faptul că cei mai mulţi dintre ei sunt tineri, cu vârste cuprinse între 20-40 de ani, preponderent bărbaţi, care locuiesc atât în mediul urban cât și în mediul rural. Aceștia au fost referiţi de către Parchete prin Ordonanțe DIICOT sau Serviciul de Probațiune. Aceștia au declarat ca principalele substanţe de consum canabisul (THC) și noi substanţe psihoactive.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.