Economic

ULTIMA IDEE A LUI DAEA. Ministrul Agriculturii vrea să reînființeze magazinele de stat care să concureze cu supermarketurile

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, într-o emisiune de televiziune, că dorește să reînființeze Alimentara și Aprozarul, magazinele de stat în care înainte de 1989 se vindeau produse alimentare, pentru a face concurență marilor lanțuri de supermarketuri unde prețurile alimentelor sunt „falsificate”.

În luna ianuarie, Ministerul Agriculturii a înființat Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, care își propune să creeze o reţea naţională de magazine menită să concureze cu hipermarketurile şi supermarketurile străine pe o piaţă estimată la 20 de miliarde de euro anual. Totodată, se urmărește și creșterea consumului de produse fabricate în România.

În acest context, Petre Daea a afirmat că Unirea va prelua produse de la fermieri şi că în lupta cu intermediarii sunt necesare instrumente valide, aşa cum este respectiva Casă de Comerţ. Ministrul a apreciat că înfiinţarea casei de comerţ nu va atrage reacţii din partea Comisiei Europene.

Casa de Comerţ Agroalimentar se bazează pe trei piloni de structurare şi dezvoltare: o reţea naţională, în profil teritorial de clustere agricole, care va integra la nivelul uneia sau mai multor UAT-uri, resursele locale de producţie agricolă şi servicii specifice având în structură cel puţin un centru de colectare/distribuţie a produselor; o reţea de centre regionale de însilozare, depozitare şi procesare industrială, dar și o reţea naţională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piaţa internă cu produse agro-alimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă care să contribuie, între altele, şi la echilibrarea balanţei comerciale sectoriale.

„Prin intrarea în circuitul economic a societăţii se poate asigura creşterea eficienţei şi eficacităţii activităţilor de susţinere a fermierilor şi a fermelor româneşti pe pieţele externe, dar şi de satisfacere a cererii pieţei interne”, subliniază MADR.

Cormorani vs. români

Pe de altă parte, șeful de la Agricultură a spus că va merge peste câteva zile la Comisia Europeană cu un program care să fie autorizat şi să poată fi luate măsurile necesare în ceea ce priveşte cormoranii.

„Dumneavoastră aţi vrea să alegeţi între cormorani şi români: Eu nu aleg aici, românul are prioritate aici. Aici nu este vorba de ales între cormorani, că îmi place mie cum zboară şi avem ONG-uri care cântăresc imaginar ce înseamnă acest domeniu. Eu sunt ministerul hranei. Eu răspund de hrană în România. Sunt responsabil în faţa Guvernului şi a primului ministru de politicile în domeniu. Nu îmi permit să las de trei ori cantitatea de peşte să o mănânce cormoranul şi noi să ne facem că nu ştim”, a explicat Petre Daea.

Deși producția de peşte a României este de numai 12.000 de tone, cormoranii mănâncă 30.000 de tone.

„Sunt foarte mulţi cormorani, atât de mulţi că nu se feresc de oameni. La nivelul Uniunii Europene, prin recensământ, sunt între 1,7-1,8 milioane exemplare. În România sunt 100.000. Producţia de peşte este de 12.000 de tone. Ei mănâncă în jur de 30.000 de tone. Se pot produce 55.000 de tone”, a arătat oficialul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button