Politic

BRAȘOV. Cum afectează bugetul statului pe 2019 primăriile din județ? Sunt primarii îndreptățiți să se revolte?

 

Nici nu fusese încă publicat proiectul de buget din acest an pe site-ul ministerului Finanțelor, că s-au iscat discuții, mulți primari revoltându-se cu privire la modificările de care auziseră. 

Joi, mult așteptatul proiect a fost publicat, iar unele zvonuri s-au și confirmat. Este transferată de la Guvern la primării finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav. Tot în proeictul de buget de stat se menționează că primăriilor le este alocată o cotă de 60% din impozitul pe venit colectat.

Prevederile sunt respinse categoric de mulți primari, aceștia susținând că cele două măsuri combinate duc la pierderi majore pentru primării.

Vă prezentăm câteva opinii pe această temă:  

 
 
„Pe noi, la Brașov, ne-ar avantaja…”
 
George Scripcaru, primar municipiul Brașov: „Ca să exprimi o nemulțumire trebuie să ai anumite date punctuale, concrete. Deocamdată, am văzut doar niște anunțuri. Urmează ca acest proiect de buget de stat să fie parcurs prin procedură parlamentară, iar partidele politice vor trebui să-și dovedească putința, să susțină, să modifice sau să avizeze proiectul în comisiile de specialitate. Înțeleg că se dorește ca veniturile proprii să rămână în proporție de 100% la nivel unităților administrativ teritoriale și în același timp să se transfere anumite cheltuieli, care până acum erau susținute din bugetul de stat, în sarcina autorităților locale. Acest aspect poate fi bine dar și mai puțin bine, pentru că dacă veniturile proprii, teoretic, sună într-un fel la estimarea bugetului de început de an, iar la finalul anului nu închizi bugetul local pe ceea ce s-a estimat, înseamnă că administrația locală va avea o problemă. Aici, autoritățile publice locale trebuie să fie foarte responsabile, pentru că discutăm de cheltuieli de ordin social. Cred că Guvernul este puțin strategic aici și vrea să scape de o responsabilitate, punând-o în sarcina administrațiilor publice locale. În ceea ce ne privește, am făcut o simulare joi, cu cei din Serviciul buget din Primăria Brașov. Datele preliminare rezultate pe noi, la nivelul municipiului Brașov, ne-ar avantaja, dacă proiectul rămâne așa cum a fost anunțat. Ne-am folosit de datele noastre, la veniturile la care ne raportăm la nivelul anului trecut și cu cotele defalcate care se preconizează a fi repartizate la nivelul localităților. Ținând cont de toate acestea, noi am putea asigura necesitățile din venituri proprii”.  
 
 

„Guvernanții nu sunt preocupați de dezvoltarea țării”

Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, președinte al PNL Brașov: „Știu că foarte mulți primari, inclusiv de la PSD, și-au exprimat nemulțumirea față de felul în care acest Guvern tratează administrația publică locală, atât în privința fondurilor alocate acesteia prin proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 (care trebuia să fie gata în noiembrie 2018), cât și în ceea ce privește transferul către autoritățile locale a cheltuielilor aferente persoanelor cu dizabilități, ceea ce reprezintă sume mari, de care primăriile nu dispun. De asemenea, acești primari reproșează Guvernului că, prin proiectul Legii bugetului de stat, a lăsat fără finanțare proiecte majore de infrastructură, de importanță regională sau națională. Ca fost primar și ca președinte de Consiliu Județean înțeleg foarte bine aceste nemulțumiri. Nu se poate administra eficient o localitate sau un județ în condiții de subfinanțare și cu atât mai puțin când administrația centrală, vrând să scape de anumite cheltuieli care îi afectează indicatorii economico-financiari, împovărează cu acestea autoritățile locale. Din păcate, guvernarea dominată de PSD dovedește încă o dată că nu este preocupată de dezvoltarea României, sacrificând investițiile publice atât de necesare, fie ele de importanță locală, regională sau națională, acumulând deficite record, împrumutându-se fără măsură și prezentând mereu o situație diferită de realitatea pe care o trăiește cea mai mare parte din populația țări”.  

 
 
„Cu siguranță va fi mai bine decât în 2018”
 
Marius Dunca, senator PSD Brașov: „În proiectul de buget sunt propuse creșteri ale alocărilor către primării, între 15% și 60%. Iar acești bani rămân comunităților pentru a prelua anumite cheltuieli descentralizate. În acest fel, administrațiile locale se pot gospodări mai bine, își pot face bugetele în așa fel încât nu mai așteaptă ca statul să aloce o parte din fonduri, iar ei să acopere cealaltă parte. Fiecare primărie își știe nevoile de pe plan local, mult mai bine decât o autoritate centrală. Până la urmă, aceasta este și ideea descentralizării, pe care multe partide și-o asumau prin campaniile electorale, însă doar PSD are și voința, dar și pregătirea, să o facă. Prin această schimbare de perspectivă și de repartizare, vor rămâne fonduri suficiente și pentru a fi făcute investiții, cu siguranță va fi mai bine decât în 2018. O recunosc 99% dintre primarii din România. Probabil și ei au făcut precum primarul Brașovului, au realizat o simulare cu serviciul de buget, din care a rezultat că localitatea pe care o administrează este avantajată de Guvern.”  
 
 
„Comunitățile locale sunt condamnate la subdezvoltare”
 
Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „Guvernul avea obligația ca, înainte de a prezenta legea bugetului de stat, să aprobe un proiect de lege sau o ordonanță de urgență prin care să modifice legea finanțelor publice locale prin care să consacre legislativ procentul de 100% din impozitul pe venit la dispoziția autorităților publice locale, ca venituri proprii. Norma derogatorie prin care se transferă și cheltuielile de asistență socială către autoritățile publice locale nu respectă normele de tehnică legislativă. Oricum prin această păcăleală din legea bugetului de stat pentru 2019, Guvernul ia din buzunarul autorităților publice locale sume uriașe și le împiedică să se dezvolte, al doilea an la rând. Practic PSD-ALDE condamnă comunitățile locale la subdezvoltare. Eu voi vota împotriva unui buget astfel construit.”  
 
 
„Autoritățile locale vor avea mai mulți bani în acest an”
 
Roxana Mînzatu, deputat PSD Brașov: „Din păcate, în spațiul public sunt vehiculate  neadevăruri și idei alarmiste și tot discursul se concentrează pe a demonta acest tip de știri false. Eu vorbesc doar pe baza informațiilor prezentate în mod oficial de guvern. Avem cel mai mare PIB de după revoluție, 1.022 miliarde de lei, avem o inflație prognozată la 2.8% și un deficit estimat la 2.55%. Acestea sunt cifrele reale și clare. Am reusit să studiez proiectul de buget și este un lucru bun că autoritățile publice locale vor avea mai multi bani in acest an. Colegii care au lucrat la buget au făcut o analiză conform căreia niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. În urma consultărilor dintre Guvern si Asociația Municipiilor din România primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Deci sunt prevăzute fonduri in creștere care să acopere și eventuale cheltuieli în creștere.  Referitor la sursa din care vor fi plătite drepturile asistenților persoanelor persoanelor cu handicap, asistenți care șimpână acum au avut un statut asimilat cu angajații primăriilor de care aparțin, pot să vă spun că banii există și că aceste drepturi vor fi plătite cu prioritate, conform legii bugetului, așa cum a declarat ieri Ministrul Finanțelor Publice după întâlnirea cu o delegație a părinților unor copii cu deficiențe. Este de înțeles îngrijorarea acestora și îmi doresc foarte mult să nu existe niciun fel de întârzieri în plata drepturilor acestora. Dacă există nelămuriri pe această temă, aș vrea să nu uităm să spunem că Guvernul PSD a dublat indemnizatia persoanelor cu handicap de la echivalentul a 52 euro pe lună în 2016 la 108 euro in 2018. Acesta este sprijinul real pentru o categorie de cetățeni care este importantă. Deci cum am reusit sa creștem aceste indemnizații și sa le plătim la timp in ultimii doi ani, așa vom reuși să facem și de acum înainte. Mi-as dori sa ne uitam mai mult la fapte și mai puțin la declarațiile fara acoperire. Opozitia a spus mereu că în anul 2018 vom avea un deficit de 4 sau 5%, ca in 2018 vom avea o inflație de 12% sau ca nu se vor putea plăti pensiile și salariile. Am demonstrat tuturor ca nu au avut dreptate si ca declarațiile lor au fost alarmiste și fără acoperire. La fel se va întâmpla și în 2019.” 
 
 
„Trebuie analizat”
 
Nicolae Bardaș, primar oraș Rupea: „Încă nu am analizat în detaliu acest proiect, urmează să facem o analiză împreună cu specialiștii noștri din Primărie, cu toate datele pe care le deținem, apoi putem exprima un punct de vedere. Din primele informații, este posibil ca pentru localitățile cu posibilități financiare să fie un proiect bun”.  
 
 
„Acest guvern lovește în plin dezvoltarea localităților”
 
Ionel Fliundra, viceprimar orașul Ghimbav: „Dacă ar fi fost nemulțumirea doar a unui primar, și acela din opoziție, aș fi spus că este subiectiv, dar când mai mulți primari ai orașelor reședință de județ și chiar dintre primarii coaliției PSD-ALDE și-au exprimat nemulțumirea și protestează împotriva acestui joc al guvernării pe seama bugetelor localităților, este foarte grav. Acest guvern lovește în plin dezvoltarea localităților obstrucționând investițiile. Anul trecut am fost cobai, s-au făcut experimente prin reținerea la sursă la o parte semnificativă din buget, centralizându-l și promițându-ne că în lunile iunie-iulie se vor redistribui localităților. Am rămas doar cu promisiunile! Anul acesta, jocul continuă în defavoarea noastră. Nu poți să ne spui că ne dai 60% dar noi să cheltuim 80% pentru asistenții sociali și altele… Este din nou o găselniță a acestui guvern oportunist și lipsit de fair-play. Sunt convins că parlamentarii vor ține cont de problemele cu care ne confruntăm și vor amenda cu hotărâre aceste propuneri ireale”.  
 
 
„Este important ca banii să fie cheltuiți în funcție de nevoile urbei”
 
Laura Bratosin, președinte org. mun. ALDE Brașov: „Proiectul de buget pentru anul 2019 este construit pe un deficit bugetar redus, de 2,5%, bazat pe dezvoltare, pe proiecte de investii. Acesta sprijină foarte mult sectoare precum Sănătatea și Educația. Bugetul de pensii se autofinanțează prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Este cel puțin ipocrit să spui că nu sunt bani la bugetele marilor orașe, când rămân la sfârșit de an foarte mulți bani necheltuiti în bugetele acestora. Constat cu surprindere că pentru Primăria Brașov, canalizarea cartierului Stupini nu este o prioritate, nici măcar la nivel de discuție, nici măcar la nivel de proiect, deși a fost un subiect mult utilizat în campaniile electorale. Este important să existe bani în bugetele marilor orașe dar este la fel de important ca aceștia să fie cheltuiți pentru proiecte bazate pe nevoile urbei și a vremurilor în care trăim”.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button