BRAŞOV. Discuţii pe tema Masterplanului de dezvoltare economică și urbană a zonei metropolitane Brașov
La Primăria Brașov a avut loc, astăzi, o nouă întâlnire între echipa de consultanță a Băncii Mondiale, coordonată de Marcel Heroiu, și reprezentanții instituțiilor implicate în proiectele de dezvoltarea zonei metropolitane Brașov: Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean, primăriile din zona metropolitană, agenția metropolitană, asociația de transport metropolitan și ADR Centru.
Discuțiile au vizat aspecte punctuale din procesul de elaborare a Masterplanului de dezvoltare economică și urbană a zonei metropolitane Brașov, fiind deschise de o prezentare a raportului de activitate al echipei de consultanță din partea Băncii Mondiale, din ultima perioadă. Potrivit reprezentanților Băncii Mondiale, studiul de regenerare urbană efectuat în cadrul procesului de pregătire a caietului de sarcini pentru strategia de regenerare urbană a Brașovului a ajuns exemplu de bună practică în regenerare urbană, iar studiul privind atractivitatea Brașovului – „Brașov – oraș magnet” – elaborat tot de echipa Băncii Mondiale a relevat faptul că peste 200.000 de români și-ar dori să se mute la Brașov, pentru că apreciază nivelul calității vieții, și, în plus, aproximativ 35% dintre aceștia sunt tineri cu vârsta de până la 30 de ani, ceea ce creează o premisă a întineririi populației Brașovului în următorii ani.
Procesul de elaborare a noului Plan Urbanistic General al Brașovului a fost de asemenea un punct important al discuțiilor, în contextul în care PUG-ul Brașovului trebuie corelat din punct de vedere al conectivității, accesibilității și compatibilității funcționale cu cele ale localităților din zona metropolitană, mai ales cele din vecinătatea imediată a Brașovului. Concret, trebuie să se țină cont de asigurarea de funcțiuni urbane și pentru localitățile din jurul Brașovului, pentru a se asigura dezvoltarea unitară a acestora pe termen lung. Totodată a fost extins grupul de lucru pentru elaborarea PUG-ului și s-au stabilit și atribuții de monitorizare pentru perioada de după implementare a planului.
Un alt aspect al discuțiilor s-a referit la competititivitatea Brașovului și zonei metropolitane în contextul celorlalte orașe și regiuni de dezvoltare din România. Pentru creșterea competitivității, au fost create coaliții de creștere, care au drept scop atragerea de investitori și companii din industrii de viitor, care pot oferi locuri de muncă bine plătite. În cadrul acestor coaliții, vor exista dezbateri, sub coordonarea Băncii Mondiale, între reprezentanții administrațiilor publice din zona metropolitană și mediul de afaceri, pentru a găsi cea mai bună cale de armonizare a intereselor ambelor părți și a stabili planuri clare de acțiune care să ducă la atragerea și menținerea investitorilor în Zona Metropolitană Brașov.
„În contextul programului de consultanță pe care îl avem în parteneriat cu Banca Mondială, s-au stabilit noi termene și moduri de acțiune, iar anul 2019 va fi un an plin, în care agenda de lucru a tuturor celor implicați în acest proiect va fi foarte încărcată, cu atât mai mult cu cât elaborarea și punerea în practică a strategiei de dezvoltare a Brașovului și zonei metropolitane va pune un mare accent pe dezbateri publice în care vor fi implicate nu numai autoritățile locale, ci și mediul de afaceri, mediul universitar, societatea civilă și cetățenii”, a concluzionat primarul George Scripcaru
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.