Roxana Mînzatu, deputat PSD Brașov: „Europa va fi mai puternică la finalul președinției României la Consiliul UE”
Deputatul PSD de Brașov, Roxana Mînzatu, totodată membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, a afirmat, în contextul participării sale la primul eveniment organizat de țara noastră ca Președinte al Consiliului Uniunii Europene (e vorba despre reuniunea președinților COSAC), că obiectivul principal al României trebuie să fie o Europă întărită în care capacitatea de a asuma obiective comune și de a lucra împreună să se realizeze eficient și cu o viteză optimă.
„Deși nu o găsim în tratatele constitutive, coeziunea este o valoare comună europeană, cea care garantează legitimitatea Uniunii pentru foarte mulți cetățeni. Coeziunea economică și socială este, pe piața unică, ingredientul obligatoriu și complementar pentru libera circulație a persoanelor, a bunurilor, a capitalurilor. Dacă micșorăm finanțarea fondurilor ce susțin coeziunea și păstrăm cele 4 libertăți de circulație nu facem decât să creăm decalaje și dezechilibre importante între statele membre. Poate că la înființarea sa, proiectul Uniunii Europene a fost în primul rând despre asigurarea păcii și stabilității pe bătrânul continent. Dar astăzi, după ce U.E. a livrat pace și prosperitate ceățenilor săi timp de peste șase decenii, așteptările cetățenilor europeni sunt mult mai ridicate decât erau în anii 1960. Dacă ne uităm spre Vest, de peste 30 de ani statele membre U.E. au recuperate decalaje cu ajutorul fondurilor politicii de coeziune, fiind beneficiare directe timp de zeci de ani. Fondul European pentru Dezvoltare Regională, cel prin care, în zilele noastre, în România IMM-urile sau ambulatoriile din spitale se dotează sau drumuri județene se modernizează, a stat la dispoziția statelor membre U.E. pentru aproape 45 de ani. Spania, Portugalia sunt exemple ale succesului politicii de coeziune, aceste țări ajungând la standardul de viață european beneficiind de timp și de politica de coeziune”, a declarat Roxana Mînzatu.
Deputatul a adăugat că aderarea țării noastre la Uniunea Europeană a generat un progres semnificativ, în special în domeniul economic și social. Potrivit acesteia, România trebuie să fie un exemplu al succesului proiectului european și să își asume un rol activ în consolidarea Uniunii.
„La scară istorică, România este o țară tânără a UE. Cu toate acestea, am reușit să facem salturi de dezvoltare uriașe. De la aderarea din 2007, Produsului Intern Brut al României s-a dublat și țara noastră a reușit să crească nivelul de trai al cetățenilor, dar și să îmbunătățească indicatori legați de gradul de ocupare, sărăcie sau incluziune socială. Ca membru UE, România a înregistrat o creștere de 400% a salariului mediu brut pe economie. Dacă în 2007 salariul mediu brut era de 1042 lei, în 2018 acesta era de 4162 lei. Peste 27 de miliarde de euro au intrat în țara noastră, sub forma fondurilor europene, în plus față de contribuția obligatorie la bugetul Uniunii. România, asemenea tuturor statele membre care au aderat după 2004 este parte a familiei U.E. si este normal sa își dorească pentru cetățenii ei continuarea acestei politici puternice.” a adăugat deputatul PSD.
Conform discuțiilor purtate în cadrul Reuniunii preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC), Roxana Mînzatu consideră că este prioritară obținerea unui acord politic între șefii de state și de guverne pe propunerea Comisiei Europene cu privire la cadrul financiar până la summitul european de la Sibiu. Astfel, se vor evita întărzieri în lansarea finanțărilor 2021-2027, așa cum s-a întâmplat în perioadele de programare trecute.
„Rolul pe care România îl îndeplinește astăzi, asigurând președinția Consiliului U.E. trebuie folosit pentru a crește încrederea tuturor cetățenilor europeni în tot ceea ce reprezintă U.E. Pentru noi politica de coeziune este calea de a susține investiții în domenii esențiale pentru dezvoltarea ca țară în următorii 25 de ani – educație, sănătate, infrastructură. Pentru a avea succes într-o Europă tot mai competitivă, trebuie să folosim fondurile în proiecte care generează un impact pozitiv pentru cetățenii români. Știu că românii își doresc ca, după cele șase luni de președinție română, luni pline de evenimente politice complicate, Uniunea să iasă mai întărită și mai puternică”, a concluzionat Mînzatu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.