Un nou joc, de tipul „Balenei Albastre”, ar încerca să-i determine pe copii să-şi facă rău şi chiar să se sinucidă
Un nou joc, de tipul „Balenei Albastre” (care ar fi împins la sinucidere adolescenţi din mai multe ţări) prinde teren în România, după cum atrage atenţia Mira Loghin, fondatorul Centrului de Educație Alternativă „Lumea lui Momo”.
Întâmplarea face ca noul joc să se numească „Jocul MOMO”. Astfel, de câteva luni, ea şi colegii ei de la „Lumea lui Momo” sunt „bombardaţi” cu apeluri telefonice şi mesaje din partea copiilor confuzi.
„De aproape 6 luni, eu şi colegii mei de la «Lumea lui Momo» ne trăim neputinţa într-o aventură în care suntem, fie zi, fie noapte, «agresaţi» de copii, prin intermediul unor adulţi care au creat un nou joc viral gen Balena Albastră. Ştiu că o să vă vină să râdeţi, dar asta e realitatea!! Şi e multă îngrijorare în mine, acum, când vă scriu. Copii cărora noi, adulţii, le dăm cu drag şi bună ştiinţă, telefoane smart înainte de vreme, cu acces total la internet, whats up, youtube, pe principiul «copilul trebuie sî ştie de mic în ce lume trăieşte». Însă fără să ne gândim apoi la modul în care un copil foloseşte internetul, cu cine interacţionează, cum comunică”, a scris Mira Loghin, pe pagina ei de Facebook.
Păpuşa MOMO, mesaj horror pe WhatsApp
Noul joc se bazează pe o serie de provocări trimise pe WhatsApp, ce culminează cu îndemnul la sinucidere adresat copilului, conform sursei citate. „Jocul MOMO” ar fi apărut în Japonia și se bazează pe provocările trimise celor mici de păpușa MOMO, un personaj imaginar scos parcă din filmele de groază, care îndeamnă copiii să-şi facă rău, iar la sfârșit, pentru a câștiga jocul, să se sinucidă, potrivit b1tv.ro. Isteria MOMO ar fi provocat un val de sinucideri în Columbia și s-ar fi extins în întreaga lume.
„Toţi cei care spun că Momo nu există se înşeala amarnic. Youtuberii care fac clipuri cu mine trimiţându-mi mesaje sunt fake. Îşi bat joc de mine şi de legenda mea, trupul meu este într-un muzeu din Japonia. Recunosc că am omorât oameni atunci când eram liberă, dar acum doar sufletul meu este liber, vă pot controla corpurile Aşa veţi omorî tot ce este drag. Dacă vreţi să mă opresc şi să nu mai auziţi de mine vreau să trimiţi mesajul acesta la 20 de persoane şi grupuri. Dacă tu muritorule nu o faci, la noapte vin după tine” – acesta este un mesaj care circulă pe WhatsApp, ca şi cum ar fi de la păpuşa MOMO, potrivit Mirei Loghin.
Peste 10.000 de copii ar fi sunat la centrul „Lumea lui Momo”
Mira Loghin susţine că peste 10.000 de copii având undeva între 6 şi 12 ani ar fi luat legătura cu ea sau cu colegi de-ai ei, în ultimele cinci luni, crezând că o vor găsi pe păpuşa MOMO.
„Totul a început în august 2018, când am început să primesc cam 20-30 apeluri pe zi de la nişte copii care fie râdeau, fie mă intrebau dacă eu sunt MOMO, ori îmi cereau să le spun să facă ceva. Am pus pe seama unui joc de vacanţă. Gluma s-a îngroşat, iar numărul copiilor care sunau pe cele 3 numere ale noastre ajunseseră la peste 150-200 pe zi, mulţi dintre ei sunau noaptea între 12-2 sau trimiteau mesaje sms, whats up. O parte dintre mesaje le am şi acum. «Momo», «Zi», «CF?», «Eşti chiar tu? Nu eşti adevarată, nu-i aşa?» (…) «Eşti Momo, te rog răspundeee? Te iubesc». Mai am şi mesaje cu f.., cu p…, înregistrări audio etc.”, povesteşte Mira Loghin.
Potrivit acesteia, a încercat să schimbe numerele de telefon, dar solicitarea este încă în lucru la operatorul de telefonie mobilă. De asemenea, a dezactivat messengerul de pe Facebook şi aplicaţia WhatsApp, spre nemulţumirea clienţilor.
De asemenea, a încercat să ia legătura cu părinţii unora dintre copii, dar zadarnic.
„Am încercat să sun la câteva numere, în speranţa că îmi vor răspunde părinţii, să le împărtăşesc povestea şi să ştie la ce pericole sunt expuşi. Am răspuns multor apeluri şi mesaje, încercând să aflu lucruri de la copii, dar mai ales să îi asigur că cine le răspunde nu e MOMO. Estimez că peste 10.000 de copii ne-au apelat în ultimele 5 luni, vârstele lor fiind undeva între 6 şi 12 ani, copii care au încă nevoie de prezenţa şi grija noastră, au nevoie de puritate şi siguranţă”, a precizat Mira Loghin. Fondatoarea centrului „Lumea lui Momo” a tras semnal de alarmă în legătură cu acest fenomen, dar s-a lovit de negarea părinților pe mai multe grupuri de Facebook unde a distribuit mesajul său. Mulți consideră totul o invenție sau un mesaj pentru interzicerea tehnologiei copiilor.
Dosar privind „Balena Albastră”, clasat la Braşov
Amintim că, jocul cu care s-ar asemăna „Jocul MOMO”, „Balena Albastră”, le-a atras atenţia până şi procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov. Aceştia au efectuat cercetări privind sinuciderea unor tineri, existând suspiciuni că aceştia ar fi intrat în contact cu macabrul joc „Balena Albastră”. În cauză se efectuau cercetări pentru „determinarea sau înlesnirea sinuciderii”, „instigare la lovire sau alte violenţe”, „şantaj”, „ameninţare” şi „trafic de droguri de risc” şi pentru patru infracţiuni de „ucidere din culpă”, dar dosarul a fost clasat. Detalii AICI!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.