Politic

BRAŞOV. Se caută soluţii pentru modernizarea platformelor de gunoi – supraterane şi subterane

  • pubela1_262110.jpg
 

Mizeria de la platformele de deşeuri menajere din oraş nu doar că îi nemulţumeşte pe braşoveni, ci preocupă şi autorităţile locale, care caută soluţii pentru o colectare selectivă mai civilizată şi în acord cu standardele pentru diminuarea poluării mediului. 

De câteva luni, există un program pilot de colectare selectivă, în zonele Şchei şi Braşovul Vechi, prin ridicarea în zilele de sâmbătă a sacilor speciali cu deşeuri din sticlă, hârtie şi carton, metal şi plastic. 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, ne-a declarat că acest program, ce pare să aibă rezultatele scontate, va fi extins în acest an în tot oraşul, mai întâi la case, până în luna martie, apoi şi la blocuri. Astfel, vor fi amplasate puncte de colectare unde braşovenii îşi vor duce deşeurile, pe categorii, în schimbul unor vouchere valorice pe care să le folosească apoi la plata întreţinerii. Doar că, prin acest sistem, vor fi impulsionaţi la colectare selectivă doar cei care locuiesc la bloc.  

„În această perioadă încercăm să identificăm beneficii şi pentru cei care locuiesc la case, deci nu plătesc întreţinere către asociaţii de locatari”, a spus Toarcea. 

Pentru că nici în cazurile locatarilor de la blocuri sistemul nu este încă bine conturat, Toarcea a precizat că sunt în discuţii două variante: fie fiecare operator de salubritate îşi aduce propriul sistem de colectare a reciclabilelor, poate după modelul aplicat deja, respectiv să trimită câte un angajat să cântărească deşeurile şi să ofere în schimb bonurile valorice pentru plata întreţinerii la Asociaţia de locatari, fie li se permite încheierea de parteneriate cu firme specializate pe colectare selectivă, în cazul în care costurile sunt mai mici aşa.

 

Noi contracte cu firmele de salubritate

Întrucât contractul celor doi operatori de salubritate din Braşov expiră la sfârşitul lunii martie, Primăria Braşov ia în calcul încheierea altui contract tot prin atribuire directă, până se reuşeşte concesionarea acestei activităţi. 

„În luna decembrie am lansat licitaţia pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi asistenţă, pentru elaborarea documentaţiei în vederea licitaţiei pentru concesionarea serviciului de salubritate, respectiv asistenţă pe perioada derulării achiziţiei. Sperăm ca în această lună să definitivăm acest lucru”, a adăugat Sorin Toarcea.

În fapt, prin această procedură se doreşte evitarea contestaţiilor la licitaţie. 

 

Şi suprateran, şi subteran

Reprezentantul municipalităţii a precizat că pentru modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor de la braşoveni au fost cuprinşi bani la buget.

„Ne propunem încheierea unui acord-cadru pe patru ani, în baza căruia să achiziţionăm sisteme de colectare pe categorii de deşeuri. De exemplu, colectarea de la populaţie a deşeurilor menajere s-ar putea face suprateran, cu cartele pentru folosirea containerelor, iar materialele reciclabile să fie colectare prin platforme subterane. În prima fază, ne dorim achiziţionarea de cel puţin 50 de astfel de platforme, iar în funcţie de bugetul de care vom dispune la acest capitol, să extindem procedura în toate cartierele din oraş”, a explicat Toarcea. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button