Expres

[ViDEO] BRAȘOV. „Să ne ierte eroii că nici acum nu știm cine i-a ucis”

  • comemorare-revol-(5)_261490.JPG
  • comemorare-revol1_261492.JPG
  • comemorare-revol-(3)_261488.JPG
  • comemorare-revol_261491.JPG
  • comemorare-revolut2_261493.jpg
  • oficiali_261495.jpg
  • revolutionari_261496.jpg
  • torte-revolutionari_261494.jpg
 

Monumentul-Cruce din faţa Cimitirului Eroilor Revoluţiei a fost acoperit, astăzi, de coroanele depuse în amintirea celor care au căzut în Decembrie 1989, pentru libertate şi demnitate. Ca în fiecare an, Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 (ALRUE) a organizat un ceremonial militar şi religios la care au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, revoluţionari, urmaşi ai eroilor Revoluţiei. Revoluţionarii au plecat de la sediul lor din Piaţa Sfatului până la troiţa din faţa Prefecturii, unde au depus o coroană, apoi s-au oprit în Cimitirul Eroilor. După intonarea Imnului Național, preoții, în frunte cu protopopul Brașovului, au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor.

„Un act de mare eroism, plătit cu sânge”

Alături le-au fost şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, care au depus coroane de flori şi au amintit de curajul și de sacrificiul eroilor. „Eroii Revoluţiei şi-au vărsat sângele şi şi-au dat viaţa pentru ca noi să fim liberi astăzi, au ieşit în stradă să ceară şi să provoace căderea unui regim tiranic, care îi ţinea pe oameni în frig, în foame şi întuneric şi au reuşit aceşti eroi, dintre care unii se află printre noi şi merită toată recunoştinţa noastră. Datorită lor putem vorbi azi liber, să scriem şi să ne exprimăm opiniile. Noi avem datoria de a cinsti cum se cuvine memoria acestor eroi ai patriei noastre, nu doar prin ceea ce facem astăzi, cu depuneri de coroane la monumente închinate lor, nu doar cu rugăciuni pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi, trebuie să ne arătăm demni de libertatea câştigată de ei pentru noi, să ne asigurăm că nimeni nu-i va uita, nu le va uita sacrificiul”, a afirmat prefectul.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a subliniat că „în urmă cu 29 de ani, nu numai în Braşov, a existat un act de mare eroism, plătit cu sânge de braşoveni şi de români, care a permis generaţiilor de astăzi să se poată manifesta liber, să înţeleagă ce înseamnă democraţia, să fim parte a Uniunii Europene. Dumnezeu să-i odihnească pe cei care s-au sacrificat pentru ca noi să ne putem exprima și dezvolta liberi!”.

Cei din ALRUE şi oameni simpli, familiile şi prietenii eroilor, aflaţi lângă morminte, au făcut o pomană pentru sufletele celor ucişi, aprinzând candele şi punând flori şi la crucile celor care nu mai au pe nimeni care să-i pomenească. Ei au rememorat cu lacrimi în ochi momentele de acum 29 de ani, care i-au răpit pentru totdeauna pe cei dragi ai lor. Preotul militar Bogdan Oancea a trecut pe la fiecare mormânt, pentru a le tămâia și a binecuvânta bucatele date de pomană.

„Mai facem o dată revoluție”

Mângâierea pentru cei care au pierdut pe cineva drag ar mai fi doar dacă află ce s-a petrecut în acele zile cu adevărat, cine sunt vinovaţii. Chiar dacă Dosarul Revoluţiei a fost reluat de un an și mai mulți fruntași, printre care și fostul președinte al României și al Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, au fost puși sub acuzare, pe cei care au pierdut copii, soți, părinți, prieteni, camarazi îi supără și se simt vinovați că nu știu adevărul despre cine i-a ucis. Nici măcar nu mai vor să fie cineva condamnat, doar să știe adevărul. Vasile Mardare, preşedintele ALRUE, a spus că, la Braşov, au fost peste 100 de persoane care au murit în acele zile, din timpul Revoluţiei din 1989, iar alte 340 au fost rănite. „Trebuie să le cerem iertare eroilor pentru că nici la 29 de ani de la Revoluție nu știm cine i-a ucis. Cine sunt acei criminali care au tras nu am aflat, deși asta era treaba noastră. Autoritățile știu, dar nu vor spună, însă într-un an-doi sperăm să iasă la lumină. Eroilor-martir le datorăm libertatea și se pare că doar cu atât am mai rămas. Speranțele la o viață mai bună nu le mai avem. E păcat că pentru asta am luptat noi în 89, ca ţara să fie liberă, pentru nepoţii şi copiii să poată învăţa, să aibă căldură, mâncare, să poată merge în toată Europa, să fie în rând cu ţările din Europa. Le atragem atenţia tuturor care conduc ţara că noi suntem vii, dacă vor sacrificii, mai facem o dată revoluție. Cei care spun altceva sunt dintre cei cărora nu le-au trecut gloanţele pe la urechi, care nu au văzut trasoarele, care nu au văzut cum lângă ei moare cineva împuşcat, cineva care doar a ieşit în stradă să ceară libertate şi o viaţă mai bună”, a susţinut Vasile Mardare (mai mult din declarațiile sale, în video).

Membrii asociaţiilor de revoluţionari au rămas o bună bucată de timp discutând în jurul monumentului, pomenindu-şi camarazii căzuţi. Încet-încet, părculeţul s-a golit şi doar sporadic câte un trecător se oprea şi părea a se înclina în semn de respect.

Cei care au declanșat Revoluția la Brașov au sărbătorit în 21 decembrie

În 21 decembrie 1989, când era departe de a se întrevedea victoria, de la ICA Ghimbav porneau spre Braşov, pe jos, pentru dreptul la libertate și la un trai demn, aproximativ 1.000 de angajaţi ai acestei uzine.
Evenimentul a fost marcat la fel de discret ca în fiecare an, chiar vineri, pe 21 decembrie, când aproximativ 20 angajaţi sau foşti salariaţi ai ICA Ghimbav, care se intitulează cu mândrie „revoluționari fără certificat”, și copii ai lor, au depus coroane de flori, au aprins lumânări și s-au recules la troiţa din faţa Prefecturii. Prezent ca în fiecare an la manifestări a fost Suba Arpad, lider sindical la IAR Ghimbav, care își amintește cum coloana de protestatari a fost condusă spre Brașov de Ioan Demi, timișorean de origine, pe atunci dispecer în secţia de reparaţii avioane. Ioan Demi, care acum este preşedinte al Asociaţiei Revoluţia 21 Decembrie Braşov, a depus și el, împreună cu câțiva colegi, o coroană la aceeași troiță, fără a participa la ceremoniile de astăzi. Cei de la IAR (ICA) consideră că 21 decembrie este data care trebuie celebrată pentru declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989.
Pe de altă parte, cei din ALRUE au organizat în 21 decembrie simpozionul „Revoluţionarii din Decembrie 1989 şi provocările lumii contemporane”, iar seara a avut loc „Marşul Eroilor”, cu torțe, din Piața Sfatului la Troița de la Prefectură și apoi în Cimitirul Eroilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button