Politic

BRAŞOV. Colectarea selectivă a deşeurilor va deveni obligatorie pentru toţi locuitorii

 

Începând de anul viitor, toţi braşovenii vor trebui să facă eforturi pentru pentru colectarea selectivă a deşeurilor, conform Ordonanţei de urgenţă nr.74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul de mediu. 

Dar, pentru că nu au fost implementate şi normele de aplicare, autorităţile locale sunt nevoite să caute soluţii „personalizate” pentru aplicarea actului normativ. 

Din această toamnă, la Braşov există un proiect pilot în acest sens, aplicat în zonele Braşovul Vechi şi Şcheii Braşovului, iar din ianuarie ar trebui extins în toate cartierele municpiului.  

Astfel, după cum am fost informaţi astăzi de către reprezentanţii Primăriei Braşov, soluţia de compromis în lipsa normelor de aplicare ale OUG în cauză este amplasarea de puncte de colectare, unde braşovenii îşi vor duce deşeurile, pe categorii, în schimbul unor vouchere valorice pe care să le folosească apoi la plata întreţinerii. 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a precizat că, în prima fază, în diferite zone ale oraşului vor fi amenajate 12 puncte de colectare, apoi numărul lor va crește până la 25. La fiecare astfel de unitate va exista câte un operator care va prelua deşeurile de la cetăţeni şi le va cântări, pentru a oferi la schimb câte un voucher valoric.

„Este un sistem de colectare similar cu cel care a funcţionat cu mulţi ani în urmă, doar că în schimbul deşeurilor predate nu se vor oferi bani, ci vouchere care vor fi folosite la plata întreţinerii, în funcţie de cantitatea de hârtie, carton, plastic sau sticlă predată, în saci speciali care pot fi ridicaţi de la asociaţiile de bloc”, a explicat Toarcea. 

Conform sursei citate, pe un kilogram de hârtie sau carton, braşovenii vor primi 0,22 lei, pentru plastic 0,73 lei, pentru metal 0,44 lei, iar pentru un kilogram de sticlă 0,048 lei.

Toate aceste măsuri mai mult sau mai puţin impuse au drept scop reciclarea deşeuri în procent de cel puţin 42% din cantitatea totală, potrivit recomandărilor intenaţionale. 

Deocamdată, se apelează la simţul civic al braşovenilor pentru colectarea selectivă, urmând ca, după apariţia normelor de aplicare ale actului normativ, să fie aplicate şi sancţiuni celor care nu se conformează.   

Majorări la taxa de salubrizare

Dacă tot vorbim de deşeuri, de precizat este şi că, începând cu anul care vine, brașovenii vor plăti mai mult pentru gunoi, după ce va intra în vigoare taxa de rampă de 30 de lei/tona de deșeuri depuse.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, majorarea tarifului a fost solicitată de operatorii de salubritate care operează acum în oraș, însă, pentru ca noile tarife să intre în vigoare, este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local. Dacă majorarea va fi aprobată, în viitor se va plăti o taxă de salubritate de 9,82 lei/persoană/lună, în loc de 7,31 lei/persoană/lună cât este în prezent.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button