AFIR. Fonduri de peste 35 milioane de euro disponibile pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa, începând din 21 decembrie 2018, sesiunea de primire a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferente submăsurii 4.2 din cadrul PNDR 2020, informează instituția.
Proiectele vor putea fi depuse până în 30 iunie 2019. Fondurile totale disponibile pentru această sesiune sunt de 35.348.504 euro. Astfel, 21.209.103 euro sunt destinate pentru dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și de comercializarea a produselor agricole și 14.139.401 euro pentru crearea de noi unități de procesare a produselor agricole.
„Începând din 21 decembrie, procesatorii pot depune online la AFIR solicitări de finanțare a proiectelor pentru investiții în procesarea produselor agricole pentru obținerea de produse neagricole, precum pâine, produse zaharoase, prăjituri, bere artizanală și multe altele. Finanțarea disponibilă prin schema GBER a submăsurii 4.2 contribuie semnificativ la creșterea calității produselor obținute, a siguranței alimentare și la obținerea de noi produse competitive, cu impact economic asupra procesării ulterioare în întreprinderi, cu asigurarea standardelor de calitate. Valoarea sprijinului financiar poate ajunge până la 2,5 milioane de euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.
Pragul de calitate lunar pentru depunerea unui proiect este de 65 de puncte (21 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019) și scade treptat până la pragul minim de depunere de 15 puncte (1-30 iunie 2019). Depunerea proiectelor se realizează online pe site-ul AFIR.
„Dintre investițiile eligibile prin această linie de finanțare, amintim: fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, fabricarea înghețatei și a sorbetului, fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase, fabricarea alimentelor pentru utilizări nutriționale speciale (de exemplu: lapte praf, alimente fără gluten), dar și fabricarea unor băuturi, cum ar fi berea artizanală”, precizează AFIR.
Cei interesați să pregătească documentația în vederea depunerii proiectelor pot consulta Ghidul Solicitantului și anexele pentru schema GBER aferentă submăsurii 4.2, documente publicate pe pagina de internet a agenției, la secțiunea „Investiții PNDR”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.