BRAȘOV. Senatorul USR Allen Coliban a depus noi interpelări cu privire la „criza mirosurilor” din oraș
Senatorul USR de Brașov, Allen Coliban, a depus la autoritățile locale, dar și la Ministerul Mediului, observațiile sale cu privire la ceea ce a generat, în opinia celor din formațiunea politică pe care o reprezintă, mirosul urât din ultima perioadă simțit de toți brașovenii și de locuitorii din împrejurimile Brașovului, cum ar fi cei din comuna Hărman. Informația a fost prezentată vineri, în conferința de presă pe care parlamentarul a susținut-o la sediul USR Brașov.
„S-au adunat 2.100 de semnături din partea cetățenilor, care vor fi depuse astăzi (vineri – n.r.) la Primărie, Consiliul Județean, Prefectura Brașov, DSP, Agenția pentru Proecția Mediului și Garda de Mediu, instituții care au competențele și instrumentele necesare pentru a lua măsuri în această privință, a gropii ecologice deținută de FINECO S.A. În mare, brașovenii vor aer curat și să se oprească poluarea cu gaze și poluarea olfactivă, cauzate de această groapă de gunoi”, a precizat Coliban.
Senatorul a precizat că, atunci când a participat la dezbaterea din 8 noiembrie pe marginea acestui subiect, cu participarea autoritățilot locale, a întrebat dacă este respectată distanța minimă de 1.000 metri a unei gropi de gunoi față de cea mai apropiată locuință, așa cum prevăd normele în vigoare. Răspunsul nu l-a mulțumit, astfel că, după cum a afirmat, a făcut o verificare în teren.
„Am fost pe teren, vineri, și se vede în mod clar că distanța este nu de 1.000 de metri față de cea mai apropiată locuință, ci de 100 de metri, unde se află un bloc de locuințe. Deci, depozitul nu îndeplinește condiția distanței corespunzătoare. De când am mai discutat despre acest subiect, am primit și documente, pe care le-am făcut publice, și afirm că Primăria Brașov este acționar al acestui depozit ecologic. Din răspunsurile pe care le-au dat autoritățile locale la sesizările primite de la cetățeni reiese că depozitul nu se află pe teritoriul municipiului Brașov, ceea ce este adevărat, dar autoritățile nu pot spune că nu știu despre acest depozit și despre problemele pe care acesta le generează”, a mai spus Coliban.
Parlamentarul a subliniat că, la acest moment, se dorește identificarea procedurilor și a căilor rapide de a închide cele două celule cu probleme, astfel încât acestea să nu mai prezinte pericol pentru sănătatea populației.
„În acest sens, am trimis o interpelare Ministerului Mediului, în 11 puncte, cu menirea să clarifice atât aspecte tehnice, cât și pe cele legale. În interpelare am prezentat și răspunsul oferit de Garda de Mediu cu privire la sursa mirosurilor și am cerut păreri dacă acele informații expuse de comisar șef Paraschiv sunt subiective sau au la bază niște măsurători oficiale. Cred că este important să se facă lumină asupra acestei poluări și să se găsească mijloacele legale de a o stopa. Avem termen de răspuns la interpelare la finele săptămânii”, a precizat Coliban.
Amintim că, în ultima perioadă, Brașovul a fost „invadat” de mirosuri greu de suportat. Potrivit informațiilor prezentate de autoritățile locale, inclusiv de comisar șef al Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, după mai multe verificări în teren a fost identificată sursa mirosului urât: „Pe o suprafață de teren agricol de aproximativ 8 – 10 hectare, lângă Ocolitoarea Brașovului, s-au fertilizat cu gunoi de grajd mai multe parcele”.
citiți și
BRAȘOV. S-a depistat sursa mirosului pestilențial din jumătate de oraș
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.