Expres

Duminică încep „zilele de sfinţire a Catedralei Naționale”

 

Deşi încă nu este finalizată, Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită duminică de către înalţii clerici ai Bisericii Ortodoxe Române, dar şi de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I. 30.000 de oameni sunt aşteptaţi la eveniment. Mai sunt doar câteva zile până la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului. Nu mai puţin de 30.000 de oameni sunt aşteptaţi duminică la acest moment, unul dintre cele mai importante ale construcţiei care în ultimii ani a devenit un motiv de polemici. „Pe data de 25 noiembrie, noua Catedrală va fi locul cel mai important din România, aflată doar cu câteva zile înainte de sărbătorirea celor 100 de ani de statalitate modernă şi independentă: ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea noastră naţională. Ziua va începe cu slujba de târnosire (sfinţirea Altarului şi catapetesmei) a Catedralei Naţionale (intervalul 9-10.30), care va fi urmată de slujba Sfintei Liturghii (începând cu ora 10.30). Alături de Părintele Patriarh Daniel şi de toţi ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va sluji Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, invitat special cu ocazia acestui mare eveniment. În intervalul 26-30 noiembrie se vor desfăşura zilele «sfinţirii Catedralei» care vor include un program liturgic şi cultural”, a transmis Patriarhia Română.  

Mai înaltă decât Casa Poporului

Catedrala Mântuirii Neamului are 120 de metri înălţime, fiind mai înaltă cu 34 de metri decât Casa Poporului, şi 126 metri lungime – mai lungă decât un teren de fotbal. Pentru construcţia fundaţiei clădirii au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton. Aceasta va avea opt lifturi, patru adăposturi antiatomice, 42 de cripte, două săli multifuncţionale cu altare. Capacitatea spaţiului este de 5.000 de persoane. „La proiectul nostru n-am putut să facem o catapeteasmă din lemn, a trebuit una din beton, având în vedere aceste dimensiuni. Din calculele noastre a rezultat că pentru catapeteasmă avem nevoie de 12 kilograme de mozaic cu foiţă de aur pentru un metru pătrat de icoană”, a explicat inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal. Pereţii interiori ai catedralei vor fi de asemenea acoperiţi cu mozaic adus din Italia. Inclusiv peretele veşmântarului care se află aici în interiorul altarului, practic locul pe care vor fi aşezate hainele preoţeşti, va avea 9 ferestre cu vitralii în termopan. De asemenea, cu o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 7 metri, peretele va fi îmbrăcat în totalitate în icoane din mozaic, au completat reprezentanţii BOR.

Clopotele cu chipul Patriarhului Daniel  

Catedrala Mântuirii Neamului are în total şase clopote al căror cost se ridică la aproximativ jumătate de milion de euro. Acestea au fost plătite exclusiv din banii Patriarhiei, nu din fonduri publice, mai arată sursa citată. Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată de viaţă apreciată la peste 400 de ani, spun reprezentanţii Patriarhiei. Ele au ajuns în ţară anul trecut şi cântăresc împreună 33 de tone. „Clopotul cel mare, dedicat Eroilor Neamului, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante. În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate”, a mai comunicat instituţia. Pe fiecare dintre cele şase clopote sunt inscripţionate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum şi inscripţia: «Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018»”.    

Proiectul e legat de cinstirea eroilor României

De altfel, proiectul Catedralei Naționale este legat direct de cinstirea eroilor României. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că „acest proiect a apărut după Primul Război Mondial. Astfel de catedrale s-au ridicat și în alte țări. De exemplu, în Bulgaria s-a reușit construirea celebrei catedrale Alexander Nevski din Sofia. La noi în țară acest proiect a fost preluat inclusiv de Regele Ferdinand, care a alocat la vremea respectivă 5% din bugetul României pentru ridicarea catedralei, dar din varii motive s-a tergiversat începerea lucrărilor, s-a amânat fixarea locului, până au intervenit comuniștii și nu s-a mai putut pune problema de construire a acesteia. Acest proiect de elită morală și culturală din secolul XIX a fost argumentat în mod foarte consistent de Mihai Eminescu și de Ioan Slavici, reprezentând concretizarea acestui cult al eroilor, în cinstea acestora”. Catedrala Mântuirii Neamului va avea două hramuri, cel al Sfântului Apostol Andrei și Înălțarea Domnului care este și Ziua Eroilor.

Peste 30.000 de pelerini și-au anunțat prezența

Pe lângă moaștele Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, va fi pusă spre închinarea pelerinilor și mâna Sfântului Apostol Andrei din Grecia, adusă în țară de o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene, condusă de Mitropolitul Hrisostom de Patra. Aceste sfinte moaște vor rămâne spre închinare până luni, fiind așezate într-un baldachin, la intrarea în Catedrala Națională, astfel încât toți pelerinii participanți la eveniment să se poată închina la sfintele moaște înainte de a păși în Catedrală. „La acest eveniment și-au anunțat prezența peste 30.000 de români din toate eparhiile din țară, cu autocare închiriate de fiecare episcopie în parte. La acest număr se mai adaugă și pelerinii care vor veni pe cont propriu, precum și românii din Diaspora”, spune Vasile Bănescu. Nefiind în totalitate amenajat interiorul Catedralei, la slujba de sfințire vor putea asista aproximativ 2.500 de persoane, care vor avea la dispoziție scaune. „Cele 2.500 de persoane care vor asista din interiorul catedralei vor fi în primul rând cei care au contribuit în varii feluri la sprijinirea acestui proiect. E o mică răsplată pentru aceștia”, a adăugat Vasile Bănescu.
Ceilalţi pelerini vor putea urmări întregul eveniment din curtea Catedralei cu ajutorul unor ecrane foarte mari și cu ajutorul unui sistem audio performant. Ei vor putea trece prin interiorul Sfântului Altar și în următoarele zile până la Hramul Sf. Ap. Andrei, pe 30 noiembrie, dar numai pe timpul zilei. Fiecare pelerin va primi, după ieșirea din Sf. Altar, un mic dar din partea Patriarhiei care are legătură cu catedrala.

De ce va lipsi patriarhul Kiril 

De la eveniment va lipsi un invitat important: Patriarhul Kiril al Moscovei. „Acum nu a mai fost invitat nici un alt patriarh în afara celui de Constantinopol. Va mai fi peste câţiva ani un moment al sfinţirii picturii catedralei, vor mai exista momente importante”, a comentat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, cu privire la absenţa Patriarhului Kiril. Între cele două feţe bisericeşti (Kiril al Moscovei şi Bartolomeu I) relaţiile s-au răcit după ce s-a produs schisma religioasă între Biserica Ortodoxă Rusă şi Patriarhia de la Constantinopol. Biserica Ortodoxă Rusă a hotărât întreruperea legăturilor sale cu Patriarhia de la Constantinopol, căreia îi reproşează că doreşte să recunoască o Biserică ortodoxă ucraineană independentă de Moscova. Deocamdată, Biserica Ortodoxă Română a ales să meargă pe linia neutralităţii, însă analiştii spun că va trebui să se poziţioneze de-o parte sau de alta, atâta vreme cât de această problemă depinde soarta a mii de români din Ucraina.

Patriarhia angajează muncitori ca să finalizeze construcţia

Sute de muncitori lucrează de zor pentru finalizarea clădirii. Mai mult, Patriarhia încă face angajări de muncitori. „În etapa actuală, este necesară completarea echipelor de lucrători  cu următoarele specializări: zidari, dulgheri şi fierari betonişti, precum şi cu muncitori necalificaţi”, se arată în anunţul publicat recent de Patriahie. Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române mai precizează că toţi cei care vor sprijini în timp util aceste lucrări vor fi plătiţi la preţul pieţei de muncă şi vor primi o binecuvântare specială cu ocazia oficierii slujbei de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale programată la 25 noiembrie 2018.  

Câţi bani s-au cheltuit pentru Catedrala Mântuirii  

Potrivit datelor transmise chiar de BOR, pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului s-au cheltuit 110 milioane de euro până la începutul lunii curente, cu tot cu TVA. Din această sumă, aproximativ 25% provin din donaţii, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, în baza prevederilor unor acte normative. Totodată, Patriarhia a comunicat că Guvernul a dat suma de 104 milioane de lei numai luna trecută. La rândul ei, Primăria Capitalei a dat numai anul acesta 35 de milioane de lei pentru finalizarea construcţiei la roşu a Catedralei. În ceea ce priveşte costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, „întrucât nu există încă proiectele finalizate”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button