BRAȘOV. O casă din Homorod a luat foc, pare-se, de la un aparat de încălzire… Cum ne ferim de astfel de necazuri pe timpul iernii?!
Necaz în pragul iernii, pentru o familie din Homorod! Casa cu etaj a oamenilor a luat foc, în urmă cu două seri, fiind mistuite toate bunurile din interior. Incendiul ar fi izbucnit de la un aparat de încălzire lăsat nesupravegheat, potrivit datelor oferite de plt. maj. Luiza Dănilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, jurnaliștilor de la bunaziuafagaras.info.
Pompierii au intervenit cu trei autospeciale cu apă și spumă, pentru a stinge focul. Până la sosirea lor, au sărit în ajutor vecini de-ai proprietarilor.
Imobilul cuprins de flăcări se află în apropierea altei case, dar, din fericire, focul nu s-a extins și la aceasta.
În momentul producerii incendiului, în casă s-ar fi aflat un bărbat, care a reușit să se salveze.
Cazul amintește de importanța verificării instalaţiilor de încălzire, precum şi de importanța reparării şi curăţării sobelor şi coşurilor pentru evacuarea fumului. Acestea sunt măsuri pe care ar trebui să le ia toţi cetăţenii, ca să se asigure că nu vor rămâne fără acoperiş deasupra capului în toiul iernii. În plus, la instituţii şi societăţi, trebuie să se facă instructajul angajaţilor care răspund de aprinderea şi stingerea focurilor şi să se asigure buna funcţionare a stingătoarelor.
Braşovenii care își încălzesc locuințele cu sobe trebuie să evite supraîncălzirea lor, întrucât prin căldura radiată pot aprinde obiectele din apropiere. De asemenea, este bine să pună în faţa sobelor o cutie metalică, fiindcă asigură protecţie în cazul căderii accidentale a lemnelor aprinse. Cenuşa şi jăratecul se depozitează în gropi speciale şi se sting cu apă.
Nici radiatoarele electrice, plitele, reşourile sau aerotermele nu trebuie amplasate pe lângă materiale combustibile.
„Nu utilizaţi instalaţii electrice defecte montate de personal neautorizat, fixate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant”, mai sfătuiesc pompierii, adăugând că nu este permis să se aprindă focul din sobă cu benzină sau alte lichide inflamabile ori să se ardă lemne lungi, care nu permit închiderea uşii.
Interzis este şi ca afumătorile să fie improvizate în podurile clădirilor sau să fie amplasate lângă anexe gospodăreşti, din cauza riscului crescut de incendiu.
În perioada rece este importantă şi supravegherea copiilor, aceştia neavând voie să se joace cu lămpi, lumânări, chibrituri, brichete sau să folosească aparatele electrocasnice (fier de călcat, radiatoare etc.). Nu ar trebui permis accesul nesupravegheat al copiilor în depozitele de furaje, şuri, poduri, magazii, grajduri cu mijloace care ar putea produce incendii.
Importantă este și verificarea instalaţiilor de alimentare cu apă şi protejarea lor împotriva îngheţului prin acoperirea cu materiale izolatoare termic, în cutii special amenajate pentru acest scop.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.