BRAȘOV. 199 de absolvenţi de Medicină au dat concursul de intrare în Rezidenţiat
În spitalele și cabinetele medicale brașovene sunt doar 106 locuri și nici un post pentru viitorii rezidenți. Postul este de fapt un loc de muncă asigurat pentru tânărul rezident – viitor medic, într-un spital sau cabinet, fiind practic rezervat pe toată durata pregătirii viitorului specialist. Locul este cel din spitalul clinic unde se face pregătirea de rezidenţiat, la final, medicul fiind obligat să-şi caute post.
8.419 de tineri medici din toată ţara s-au înscris la concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, pe care Ministerul Sănătăţii l-a organizat duminică, 18 noiembrie. În acest an, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat majorarea cifrei de şcolarizare de la 4.000 la 5.415. Suplimentarea a fost făcută, potrivit reprezentanţilor MS, pe specialităţi deficitare, precum epidemiologie sau medici de familie. Examenul a fost susţinut în şase centre universitare (Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara şi Târgu-Mureş), iar din Braşov au fost înscrişi 199 de candidaţi, cei mai mulţi în centrul din Bucureşti: 72 de candidaţi, dar şi la Târgu-Mureş – 56 de candidaţi. Dintre cei 199 de candidaţi braşoveni, 167 sunt pentru domeniul Medicină, 16 pentru Medicină Dentară şi 16 pentru domeniul Farmacie. În sesiunea din acest an, cei 8.419 de tineri, absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie din ţară, concurează pe 5.415 de locuri şi posturi. Dintre cele 5.415 locuri şi posturi, 4.730 locuri/ posturi sunt pentru medicină, 406 locuri/posturi pentru medicină dentară şi 225 pentru farmacie, 54 pentru ministere cu reţea sanitară proprie. Potrivit datelor de pe site-ul dedicat concursului – rezidentiat.ms.ro, pentru Braşov, candidaţii concurează pe 106 locuri, mult mai multe decât anul trecut, când Braşovul avea 64 de locuri pentru tinerii rezidenţi. În schimb, nu are nici un post. Cele mai multe locuri disponibile la Braşov sunt în medicină de familie (15), medicină de urgenţă (8), pediatrie, medicină internă (câte 7), cardiologie (6), urologie, psihiatrie, obstetrică-ginecologie, neurologie, medicină de laborator, chirurgie generală (câte 5).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.