BRAȘOV. Școlari și preșcolari au plantat stejari de Centenar
Elevii unei clase a II-a, de la Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconul Coresi”, îndrumaţi de învăţătoarea lor, profesor pentru învățământul primar Mariana Lazăr, au plantat patru stejari în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Şchei, unde se află şi Muzeul Prima Şcoală Românească. Nu e prima dată când fac asta, dar de data aceasta a fost ceva special, datorită aniversării istorice din 2018. „Am plantat patru puieți de stejar, în Anul Centenarului, într-un loc-cheie, cu rezonanță istorică: Prima Școală Românească, unde patronul spiritual al şcolii noastre, Diaconul Coresi, a tipărit primele cărți în limba română. Anul trecut școlar, chiar am avut un proiect de parteneriat cu Muzeul Primei Școli Românești intitulat «Pe urmele patronului spiritual al Școlii Gimnaziale Nr. 2, Diaconul Coresi».La activitate au fost prezenți elevi, părinți, bunici, preoți. Puieții au fost aduși de la Direcția Silvică Brașov. La activitate au participat și preșcolarii de la Grădinița Nr. 2 Brașov, grupa mică, educatoare fiind Ildiko Kicsi, i–am îndrăgit de la început pe acești îngerași și m-am bucurat enorm că ne-au însoțit în această activitate. Proiectul la care ne-am gândit se numește «Școlari și preșcolari de mână la Centenar»”, a detaliat Mariana Lazăr.
Activitatea a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Păcii, în 21 septembrie, în cadrul Campaniei Internaționale „Plant a tree for peace”, organizată de Learning about forests-Foundation for Environmental Education, în colaborare cu CCDG România. „Elevii mei, 27 la număr, sunt acum în clasa a II-a și nu este prima dată când fac astfel de proiecte. În clasa pregătitoare am plantat un tei. Proiectul în cadrul căruia am plantat în anii trecuți este un proiect regional, inițiat de mine, intitulat «Natura, dragostea mea»”. Am ales să plantăm un puiet cu rezonanță istorică, cu semnificații și simboluri adânci. Plantăm în an centenar, deoarece vrem să fim statornici, neclintiți, precum un stejar. Am intonat și un cântec dedicat păcii, în prezența pr. Ioan Herda, care de la început a salutat inițiativa noastră și ne-a sprijinit. Am vizitat și Muzeul Primei Școli Românești, unde i-am dedicat marelui profesor și preot Vasile Oltean, cântecul „Limba românească” de George Sion. Peste ani ne propunem să facem întâlnirea de 10 ani sau de 20 de ani, la Prima Școală Românească, dar și să venim și să revedem și să vedem copacii crescând”, ne-a mai spus inimoasa învăţătoare.
Video găsiți aici.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.