BRAȘOV. Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători la Centrul „Rază de lumină”
Din 1946, data de 13 noiembrie reprezintă Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători. Centrul de Zi pentru copiii nevăzători „Rază de Lumină” Braşov a strâns, cu această ocazie, la un loc foşti beneficiari ai centrului, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor şi organizaţiilor care i-au sprijinit de-a lungul timpului. „Prin educaţie, omul îşi descoperă şi desăvârşeşte potenţialul uman de care dispune. Educaţia îl modelează, îl spiritualizează. Dreptul la educaţie este un drept universal; astfel că, indiferent de rasă, gen, stare materială sau stare fizică, copiii au dreptul să beneficieze de educaţie şi servicii specializate conform nevoilor lor. Educarea copiilor nevăzători începe în familie şi continuă în şcolile speciale sau incluzive. Familia joacă un rol deosebit de important în viaţa şi educaţia copilului nevăzător. Aceasta oferă copilului mediul securizant necesar dezvoltării fizice şi emoţionale şi accesează servicii potrivite pentru dificultăţile cu care se confruntă copilul. Şcoala continuă ceea ce familia a început. Pe lângă procesul efectiv de instrucţie şi educaţie, şcolii îi revine sarcina de a pune la dispoziţia elevului nevăzător contexte în care acesta să exerseze abilităţi necesare integrării sociale ulterioare”, a afirmat Mircea Dan Suciu, director general al DGASPC Braşov.
„Lumină pentru o copilărie sub aspectul întunericului”
La 13 noiembrie 1745 se năştea pedagogul francez Valentin Hauy, cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784, numită „lumină pentru o copilărie sub aspectul întunericului”. Mai mult, pedagogul francez a inventat materiale de lectură şi fixare a cunoştinţelor ce urmau să facă integrarea pe piaţa muncii şi în societate mult mai uşoară. În 1946, în SUA a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători şi a fost organizată Ziua naţională a educaţiei copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, Organizaţia Mondială a Sănătăţii decizând marcarea, la data de 13 noiembrie, a Zilei internaţionale a nevăzătorilor.
Prin manifestările dedicate acestei zile se doreşte atenţionarea şi sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială.
Statistici dureroase
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. La fiecare minut, orbeşte un copil. La nivelul judeţului Braşov sunt 60 minori şi 2.186 de adulţi cu dizabilităţi vizuale, din care 14 minori şi 1.066 de adulţi în municipiul Braşov. Din cei 60 de minori cu dizabilităţi vizuale, 44 sunt înscrişi în învăţământul de masă, 1 urmează cursurile Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Braşov, iar 15 nu urmează nici o formă de învăţământ (5 au sub 4 ani, 3 între 6 şi 10 ani şi 7 între 12 şi 16 ani).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.