Expres

Google o sărbătorește pe românca Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

 

Google o sărbătorește astăzi pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, când se împlinesc 131 de ani de la naşterea sa. Elisa Leonida Zamfirescu este sora lui Dimitrie Leonida, considerat „părintele energeticii româneşti”. „Viitorul femeilor în inginerie este măreţ”, scria ziarul românesc Minerva în anul 1912, raportând că „Domnişoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obţinând o Diplomă în Inginerie”.

Pe 10 noiembrie 1887 se năștea, la Galați, Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume. După ce a absolvit cu note mari Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, ea a obţinut un bacalaureat la liceul Mihai Viteazul. Elisa Leonida Zamfirescu și-a făcut studiile în Germania, deoarece prejudecățile vremii au împiedicat-o să își facă studiile în România. Când s-a înscris pentru a urma Şcoala de Poduri şi Şosele, a fost respinsă din cauză că era femeie. A fost acceptată cu dificultate și în Germania, într-o perioadă în care se promova ideea că menirea esențială a femeii este să meargă la biserică, să facă copii și să gătească. De altfel, pe parcursul studiilor a fost pur și simplu ignorată și ocolită de ceilalți colegi și de către profesori. După finalizarea studiilor i se oferă un post la firma germană BASF, dar revine în țară unde obține cu greu un post la Institutul Geologic din București. Participă și la război, ca voluntar al Crucii Roșii, și este decorată pentru meritele sale în îngriirea soldaților răniți și a câtorva spitale de campanie. Ea a predat fizică şi chimie la Şcoala de Fete Moş Pitar, ca şi la Şcoala de Electricieni şi Mecanici din Bucureşti.

S-a căsătorit cu fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu și a avut două fete. La nunta ei a participat Regina Maria. Ca o trăsătură a caracterului său nobil, este de remarcat faptul că, deși avea dreptul de a cumula pensia cu salariul de la vârsta de 52 de ani, renunță la pensie, optând numai pentru salariu, aducând statului o economie de aproximativ 300.000 lei (valoare estimată în 1963). În 1993, moştenirea sa a fost recunoscută prin numirea unei străzi din București în onoarea sa.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button