BRAȘOV. Oficialii județului s-au întâlnit „în colț” la Modarom pentru a inaugura o expoziție inedită
Chiar dacă de regulă sunt concentrați pe propriile proiecte, mai marii județului Brașov s-au întâlnit marți seara „în colț” la Modarom (expresie folosită altădată de mulți brașoveni) pentru a participa împreună la lansarea unui proiect cultural special gândit pentru toți brașovenii, de această dată exclusiv din fonduri private.
În asistența a peste 200 de persoane – localnici și turiști, prefectul Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean Adrian Veștea și primarul municipiului Brașov George Scripcaru au tăiat panglica expoziției permanente outdoor „Brașoveniile – Renașterea meșteșugurilor istorice ale Brașovului”, care readuce în actualitate breslele specifice de secole zonei noastre.
Proiectul este iniţiat de Modarom și desfășurat în parteneriat cu Primăria și cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, la care și-a adus contribuția semnificativ și Johannes Andreas Bertleff, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna.
Breslele de altădată, readuse în actualitate de stiliştii de azi
Monument de arhitectură contemporană, apreciat de mulţi arhitecţi ai zilelor noastre, clădirea Modarom, construită în anul 1972 pe vechiul amplasament al Vilei Kertsch, a devenit astfel o poartă spre modernitate, printr-o incursiune în istorie.
Tematica expoziției este, de fapt, istoria intrării în Cetatea Brașovului, de la poarta medievală și vila Kertsch până la sediul actual al Modarom. Pe lângă panourile de prezentare, cinci la număr, spațiul expozițional cuprinde reconstituiri ale unor costume de patricieni brașoveni din secolul al XVIII-lea (Anna Maria Closius și Bildnis des Joseph von Drauth), precum și al primarului Brașovului de secol XVI Lucas Hirscher (1528–1539). De asemenea, a fost montată o instalație interactivă pentru vizitatorii care pot ,,îmbrăca” virtual costumele istorice, cu ajutorul unei cabine fotografice. Proiectul mai cuprinde „brașovenii” – replici după bijuterii din colecțiile de patrimoniu ale Muzeului Județean de Istorie Brașov.
„Brașovenii” (accentul se pune pe litera «i») este un termen care însumează secole de istorie, de tradiţie şi valori de patrimoniu. Iniţial, se referea la tot ceea ce se producea în Braşovul medieval, apoi şi la prăvăliile unde se vindeau aceste mărfuri.
„În semn de prețuire față de importanța meșteșugurilor în viața Brașovului istoric și moștenirea culturală lăsată peste secole de breslele brașovene, Modarom a inițiat acest proiect în calitate de continuatoare a activităților a două importante bresle locale: cea a aurarilor, prin realizarea de bijuterii din aur și argint executate manual, și cea a croitorilor, prin realizarea de creații vestimentare și la comandă. Obiectele vestimentare și bijuteriile din expoziția care poate fi vizitată zi și noapte le-am creat cu multă migală și pasiune, după toate indicațiile istoricilor și orientându-ne după tablourile existente la muzeu”, a spus preşedintele unităţii meşteşugăreşti, Rodica Măciucă.
„Este un nou punct de atracție atât pentru turiști, cât și pentru brașoveni. Este un loc interactiv, cu multe surprize plăcute. Pe lângă prezentarea istorică, începând din Evul Mediu până în epoca contemporană, avem și câteva reconstituiri de costume medievale, spectaculoase și bine făcute, De asemenea, în porticul Modarom avem și un fel de souvenir vitual pe care turiștii îl pot lua cu ei, alegându-și o imagine istorică și înlocuind-o cu propria figură în ținuta personajului”, a precizat Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brașov.
Proiect cultural apreciat
„Îi felicit pe această cale pe organizatori. Ce s-a realizat aici este o amintire pe care fiecare turist o poate duce acasă, acolo de unde a venit. Este vorba despre costume pe care brașovenii le-au îmbrăcat odată. Este foarte frumos ce se întâmplă aici, face parte din cultura Brașovului și este bine să ne promovăm astfel în lume”, a declarat prefectul Marian Rasaliu.
Președintele CJ Brașov Adrian Veștea a adăugat: „Este o idee foarte bună și felicit conducerea Modarom precum și pe colegii mei din Muzeul Județean de Artă. Sunt lucruri care sunt aduse în atenția publicului larg, nu întâmplător în anul Centenarului. Modarom este un loc de referință pentru brașoveni, doar mulți și-au dat întâlnire aici, iar de acum vor avea și ocazia de a-și petrece timpul liber dar și de a acumula noi cunoștințe”.
„Lucrurile expuse aici au o valoare foarte mare pentru că au legătură cu istoria Brașovului și ne duc cu gândul mult timp înainte, prin anii 1500 și practic ne arată ce era Brașovul atunci, cu specificul și influențele de odinioară. Cred că este un punct valorificat bine, pentru că este vizitat de turiști și așa trebuie să facem cu orice loc al orașului nostru”, a declarat primarul George Scripcaru.
Evenimentul de inaugurare a fost încheiat într-un mod cât se poate de elocvent, prin vizionarea unui film despre activitatea Modarom, de la înființare până în prezent, după care a urmat un recital de muzică susținut de ansamblul de cameră al Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.