Sibcoin, prima monedă locală din România
Autorităţile din Sibiu vor lansa Sibcoin, prima monedă locală din România, în pregătirea programului Sibiu Capitală Gastronomică Europeană din 2019.
Moneda se va lansa în data de 21 noiembrie, la Bucureşti, denumirea fiind aleasă printr-un concurs de soluţii desfășurat în mediul online, la care au fost invitaţi să participe toţi cei interesaţi. Au mai fost propuse denumiri precum „Sibian”, „Cibin”, „Cibinium”, „EuroSibanul”, „Oi” și ” Bulz”, făcându-se referire la tradiţia oieritului.
Propunerea câștigătoare îi aparține lui Eugen Ţîntar.
„Eu zic că i se poate spune simplu «Sibcoin», având deja un frate virtual, «Bitcoin». Simplu şi totuşi răsunător, în acelaşi timp reprezentativ”, şi-a motivat sibianul propunerea.
„Moneda locală circulă într-o zonă geografică limitată şi poate fi folosită doar în cadrul unei reţele locale/regionale de organizaţii. Nu înlocuieşte moneda naţională, nu se află în competiţie cu aceasta şi nu este tranzacţionată în sistemul bancar, fiind o monedă complementară. Moneda locală are drept scop încurajarea schimburilor locale şi construcţia de reţele locale/regionale de producţie si comerţ. Moneda locală nu pune în niciun fel în discuţie folosirea monedei naţionale oficiale, emisă de Banca Naţională şi garantată de Stat sau Uniunea Europeană, în cazul Euro”, au transmis reprezentanţii Consorţiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.
Potrivit acestora, există aproximativ 300 de monede locale în lume, fiind listate în Complementary Currency Resource Center (o bază de date mondială pentru monedele locale sau regionale).
Sibcoin va fi lansat în cadrul unui eveniment la care vor participa reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Români şi persoane din industria HoReCa.
Sibiu a primit, în ianuarie 2017, la Atena, titlul oficial de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, titulatură pe care o va împărţi cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia). Dosarul de candidatură al Sibiului a fost depus în iunie 2016, iar în perioada 2017 – 2019 bugetul estimat al programului a fost estimat la peste opt milioane de euro, potrivit digi24.ro.
Consorţiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu.
foto – digi24.ro
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.