[ViDEO] „Crosul internațional «15 Noiembrie» este al BRAȘOVULUI”
Spune Silviu Prescorniţoiu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism (AJA) Braşov, entitate care a preluat din acest an organizarea Crosului „15 Noiembrie”, dar care spune că în toate documentele oficiale organizator este „Brașovul”. Timp de 28 de ani, crosul a fost organizat de „novembrişti”, reprezentanţii participanţilor la revolta anticomunistă din 1987, pentru a onora momentul de referinţă care a pus România pe harta luptei anticomuniste din Europa.
Crosul 15 Noiembrie este organizat de Asociaţia Judeţeană de Atletism Braşov, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov şi finanţare de la Consiliul Braşov, cu susţinerea şi girul Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, al Federaţiei Române de Atletism şi al Instituţiei Prefectului Braşov. Ultimele detalii legate de Crosul 15 Noiembrie au fost prezentate ieri, într-o conferinţă de presă, la care au participat, pe lângă organizatorul principal, respectiv Asociaţia Judeţeană de Atletism Braşov, reprezentată de Silviu Prescorniţoiu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, subprefectul judeţului Adrian Folea, precum şi reprezentanţii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987.
Mai multe premiere
Competiţia, care este cea mai longevivă alergare urbană din România, marchează la această a 29-a ediţie mai multe premiere, datorate organizării de către profesionişti, după cum au ţinut să sublinieze Marius Boeriu şi Dănuţ Iacob, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”. Crosul a primit Certificatul oficial de măsurare internaţională din partea AIMS (Association of International Marathons and Distance Races). Certificatul este valabil pentru o perioadă de 4 ani şi atestă distanţa şi elevaţia traseului de concurs. Asta, după ce, în urma măsurătorilor oficiale din acest an, punctul de start al crosului a fost stabilit în interiorul fostei Uzine de autocamioane „Steagu Roşu” (actualul Parc Industrial Roman) şi coincide, practic, cu punctul unde a izbucnit Revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987 – Secția 440. Astfel, traseul va avea o lungime de fix 5 km, fiind același cu cel pe care manifestanții l-au parcurs pe străzile municipiului Brașov, în toamna lui ‘87. „Crosul are continuitate şi anul acesta au intervenit profesioniştii să-l organizeze mult mai bine şi în premieră, anul acesta va pleca exact din faţa Secţiei 440 Ştanţe şi Matriţe, de unde în seara lui 14 Noiembrie 1987 a început revolta noastră”, aminteşte Marius Boeriu (video 1), preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 Braşov. Şi locul de sosire s-a modificat, finişul fiind lângă Prefectura Braşov, în linia dreaptă până la Modarom. Astfel, se creează premisele unui traseu extrem de rapid, pe care organizatorii așteaptă să se înregistreze rezultate de excepţie.
Ambasadorul Crosului 15 Noiembrie este Paula Ivan, marea noastră atletă, cea care deţine, în continuare, recordul olimpic în proba de 1.500 m.
Curse mai scurte, pentru copii și pentru familii
Competiţia se va desfăşura în 11 noiembrie, pe traseul Roman SA – str. Poienelor – Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – Hidromecanica – Sala Patria – Bd. 15 Noiembrie – Prefectură, însă vor exista mai multe curse, în funcţie de categoriile de alergători. Astfel, pentru Cursa Copiilor, plecarea va fi de la Sala Patria, la 10.00. Tot la ora 10.00, dar de la Registrul Comerţului, se va da şi startul Cursei Familiilor.
Startul Cursei feminine se va da de la Roman SA (de la fosta secţie 440, unde a început revolta din 15 noiembrie 1987), la ora 11.00, iar de la 11.45 vor porni şi alergătorii înscrişi la Cursa masculină.
Pentru toate cele patru curse, punctul de sosire va fi lângă Prefectură, în linia dreaptă până la Modarom.
Înscrieri online, apoi până sâmbătă, în Piața Sf. Ioan
De asemenea, pentru prima dată pentru un oraş din afara Capitalei, aplicaţiile Waze şi TomTom vor fi disponibile, pentru a semnala restricţiile de trafic, ce vor fi instituite duminică, 11 noiembrie, între orele 9.15 şi 13.00. „Pentru prima dată va fi control antidoping la Braşov şi în România, este un parteneriat şi cu aplicaţii mobile pentru informarea participanţilor la traficul rutier privind restricţii, trasee, opţiuni şi aşa mai departe”, a explicat Silviu Prescorniţoiu, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism Braşov. Înscrierile pentru cros (atleți amatori şi atleți de performanță/ legitimaţi) rămân deschise online pe site-ul www.crosul15noiembrie.ro şi se mai pot face până joi, 8 noiembrie. Ulterior, înscrierile vor putea fi făcute în zilele de 9 şi 10 noiembrie, în punctele fixe din Braşov – Piaţa Sf. Ioan. Tot de la aceste puncte se vor putea ridica şi kiturile de concurs. Competiţia va fi monitorizată de 25 de arbitri, iar pentru buna desfăşurare vor participa, de-a lungul traseului, în jur de 80 de voluntari.
Premierea concurenţilor va avea loc duminică, în Piaţa Sfântul Ioan, începând cu ora 13.00. După ceremonie, cei mici vor fi aşteptaţi la mai multe ateliere, special pregătite pentru ei.
Premii consistente în acest an
Competiţia este listată în calendarul AIMS şi deja a atras atenţia atleţilor din străinătate, anunţându-și prezența alergători de performanţă din 15 ţări. De asemenea, la amatori sunt peste 500 de înscrieri. „Sunt așteptați sportivi de toate vârstele, iar premiile vor fi consistente, pentru atleții de elită, de 1.500 de euro, la seniori, feminin și masculin. De asemenea, unii dintre cei mai importanți sportivi români au confirmat că vor alerga pe această distanță. Ancuţa Bobocel, Roxana Bârcă, Alexandru Nicolae Soare, Adrian Garcea, Paula Todoran sunt doar câteva nume”, a spus Prescorniţoiu (video 2). Premiile sunt asigurate de Consiliul Judeţean Braşov, prin finanţarea din bugetul pentru evenimente sportive pe care a câştigat-o AJA Braşov, în valoare de 119.700 lei. „Prin implicare, prin faptul că a aplicat pe unul din programul pe care CJ l-a deschis, mă refer la ghidurile de finanţare, a reuşit să obţină partea de finanţare şi să creeze un eveniment frumos pentru acest sport”, consideră Adrian Veştea (video 3), preşedintele CJ Braşov. Totodată, suma de 69.972,90 lei a fost alocată şi de Primăria Braşov, pentru acoperirea cheltuielilor cu realizarea materialelor necesare desfăşurării crosului. „Suntem emoţionaţi şi este o onoare să fim pentru al doilea an consecutiv parteneri în organizarea evenimentelor de celebrare a revoltei anticomuniste din 1987, de onorare a celor care ne-au făcut mândri că suntem braşoveni. Anul trecut, am sprijinit prin Muzeul Judeţean de Istorie o suită de evenimente aniversare, printre care și un film care a fost premiat, o gală, dar şi anul acesta domnul Nicolae Pepene va pregăti o expoziţie în faţa muzeului, în afară de cea rămasă de anul trecut”, a adăugat Veștea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.