112

BRAȘOV. Incendiu pe fondul forestier din Holbav! Este al patrulea de acest fel din ultimele 24 de ore, în județ

 

Pompierii brașoveni au fost sesizați, în această după-amiază, cu privire la izbucnirea unui incendiu pe fondul forestier de pe raza comunei Holbav. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, cpt. Ciprian Sfreja, ar fi afectată o suprafață de 4-5 hectare. La fața locului se deplasează două autospeciale cu apă și spumă și 30 de cadre ISU. 

De asemenea, intervin în jur de 40 de persoane de la Ocolul Silvic și 30 de localnici.

 „În ultimele 24 de ore am fost solicitați la patru asemenea intervenții, care sunt foarte dificile”, a precizat reprezentantul ISU Brașov. Printre aceste cazuri se numără și cel de azi-dimineață, din Tărlungeni (detalii AICI).

„În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari”, a explicat cpt. Ciprian Sfreja.

Amenzi de până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice vinovate de astfel de incendii

În altă ordine de idei, reprezentanții ISU Brașov fac apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor de vegetație, prin neaprinderea focului pe timp de vânt sau la o distanță mai mică față de materiale sau substanțe combustibile, prin arderea resturilor vegetale doar în locuri special amenajate etc.. Conform legislației, arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului , permisul de lucru cu foc de la primărie şi după de a fost inştiinţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se defăşoara arderea.
Încălcarea legii se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice și între 25.000 și 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Obligațiile primarilor

Conform Legii 307 privind apărarea împotriva incendiilor, la nivelul localității primarul are următoarele obligații: coordonează organizarea permanentă a intervenţiei în caz de incendiu la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, asigură participarea la intervenţie a serviciului voluntar de urgenţă cu mijloacele din dotare şi conducerea intervenţiei, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forţelor inspectoratului; asigură realizarea şi menţinerea în stare de funcţionare a căilor de acces, a sistemelor de anunţare, alarmare, precum şi de alimentare cu apă în caz de incendiu. Tot primarul are obligația să organizeze şi să execute, prin serviciul de urgenţă voluntar, controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti și să informeze populaţia cu privire la modul de comportare şi de intervenţie în caz de incendiu. El asigură și încadrarea serviciului de urgenţă voluntar cu personal atestat în condiţiile legii, precum şi pregătirea profesională şi antrenarea acestuia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button